11. aprilli lõuna ajal võõrustasime külalisi Läänemaalt ja Lääne-Virumaalt. „Ettevõtliku lasteaia" tiitli saanutena on meil ühelt poolt kohustus, teiselt poolt võimalus omandada oskusi ja esinemiskogemusi, et tutvustada oma hea praktika näiteid. Külaskäigu tarvis valmis esitlus, mille käigus õpetajad tutvustasid erinevaid kordaminekuid ja ka endavalmistatud õppevahendeid. Ühises kohvilauas toimus meeldiv kogemustevahetus ja külalistel oli lõpetuseks võimalik „töötoas" endale taaskasutatavast materjalist meene valmistada.

Tervisenädala „Rõõmus süda" (15.-19. aprill) alguses said rühmad saalis loosi teel endale kas õuna, kurgi, tomati, kapsa või porgandi. Igapäevased rühmategevused lähtusid paljustki saadud aiaviljast. Rühmades joodi heatahtliku lapsevanema poolt toodud kasemahla, kuulati tervishoiutöötaja juhendamisel stetoskoobiga südametukseid. Siia lisandusid liikumistegevused: igahommikused ühised virgutusvõimlemised; aeroobikapäev spordihoones; liikumismängude päev, seiklusraja ja pallimängupäevad õuealal; matk Konju kitsefarmi ja nädala lõpuks mänguhommik saalis koos kostümeeritud peategelastega Õuna, Porgandi jne näol rühmaõpetajate esituses. Peol näidati rühmas valmistatut, toodi kaasa riivitud köögivili, millest muusikaõpetaja Rõõmus Süda kohapeal salati segas ja rühmadele jagas. Meie mänguhommikul olid külalised maakonna tervist edendavatest lasteaedadest. Külaliste jaoks valmis kokkuvõte - esitlus tervisenädalast, toimus südametšakra meditatsioon hingamisterapeut Katja Loidega ja ühine koosistumine tervisetee ja kokkade poolt valmistatud mitmevilja kuklitega.

 7. mail toimus Jõhvi Spordihoones maakonna terviste edendavate lasteaedade liikumispidu, kus osalesid ka meie lapsed Sinistest ja Kollastest Naksidest.

Emadepäevad toimusid rühmapeona, olid väga omanäolised, laste vanust või huvisid arvestavad. Külaline sai rõõmu oma lapse esinemisest ja suurepärase ülevaate muusika- ja rühmaõpetajate koostööst. Trallides (1-3 a.) kutsusid üllatusena ema ja last mängudele ja muudele koostegevustele õpetajad Kurk ja Õun ning õpetaja Tomat. Punastes Naksides (2-4 a.) pakkus vaatamisrõõmu kogu rühma meeskond koos muusikaõpetajaga Kolme Põrsakest ja Hunti mängides. Emad kaasati ka mänguringi.

Rohelistes Naksides (4-5 a.) toimus rõõmsate laste kontsert. Tore oli orkestrit teha ja emadega koos „ojakeses voolata" ning elevust pakkus emade kaunistamine. Sinistes Naksides (5-6 a.) said rüblikud poisid oma energiat rakendada ning aremad esinemiskindlust juurde tänu mereröövliks olemisele ja kostüümile. 

Tüdrukud aga kenad olla Meineitsi rolli kehastades. Saalis oli vahva piraadilaev, kõlas mehine „Just nii!" ja aardekirstust leiti maitsev küpsisetort. Kollaste Nakside peol mängisid sügisel 9 kooliminevat last „Hundi ja seitsme kitsetalle" lugu. Kena lavakujundus ja kostüümid ning vahva esinemine rõõmustas kindlasti külalisi. Arvan, et see etendus on väärt kogu lasteaiaperele ettekandmist. Kõikidele emadele ja jõudumööda ka vanaemadele kingiti isetehtud kauneid kingitusi.

Aga mis Voka lasteaed Naksitrallid see on, kes veidi vinguviiulit ei mängi või oma 37 aastase eluea „haigustest" ei pajata! Kuidas muidu otsustajad teavad investeeringute prioriteete paika panna! Näiteks katuselt pääses vesi minema vihmaveetoru suudme kõrvale teed rajades ja Rohelistes Naksides (remonditud 2008) sai kahjustatud ainult 2 seina, mis on esialgu vaid seina struktuuri muutnud ja värvikihti veel ei kooru. Õnneks räägitakse rahastuse saamisest ja veel sel aastal uue katuse paigaldamisest. Uued üllatused aga varitsevad keldris ja alati nädalavahetusel. Veetorustiku lõhkemine toimus ühes väikses keldriruumis ja tänu ukselävele kaugemale edasi ei voolanud. Lapsevanemad leidsid üheks esmaspäevaks lapsele hoidja ja õhtul kella seitsmeks oli tellitud töömeeste ja lisarahastuse taotlemise abil rike likvideeritud. Emadepäeval aga haises kogu maja, sest asula kanalisatsioon tuli uhke vungiga seekord märkimisväärselt suuremasse keldriruumi. Rike likvideeriti mitme tunni pärast, osaliselt tõmmati vett ka keldrist, kuid osaline reovesi ja puhastustööd jäid ikka oma maja töötajatele. Kui kedagi peaks sama õnnetus tabama ja ei oska kusagilt alata, siis meie anname nõu, kuidas sellise olukorras hakkama saada ja kust desinfitseerimist nõutada. Aitäh Järve Biopuhastuse töötajatele, kes olid meie mure suhtes osavõtlikud. Hea, et meie jaoks on olemas mitte meie palgalehel olevad Leonid ja Ahto, kes rikete puhul abiks on.

Keda kiita õppeaasta lõpus? Eranditult kõiki! Ei toimi ükski rühm ideaalselt ilma puhtusest ja lastest lugupidava õpetaja abita. Peod poleks nii värvikad kui poleks õmmeldud värvikaid kostüüme ja tegusat muusika- ja liikumisõpetajat. Kuidas näeks välja meie õu ilma majahoidajata ja kõrvalruumid ilma remonditöid oskava töömeheta ? Mis terviseedendamisest me räägime kui tervishoiutöötaja ja köögipersonal kaasa ei lööks? Ja kullatükk õpetaja, kes Sa oled päeviti lapsele ema eest armastust ja õpetusi jagav. Kusjuures võib tõesti öelda, et igal inimesel on veel peale põhitöö oskuste palju pisioskusi, mis meie lasteaiategevuste väärtust mõjutavad. On oskused, mille abil teisigi valla ruume saab ilusamaks teha või mida vähemoskajatele juhendades edasi anda. Kolleegide arvates on õpetajatest sel õppeaastal parim lasteaiaõpetaja lastele muusika- ja liikumisõpetaja Tiina Luik ja toetavaim kolleeg õppealajuhataja Urve Niisuke. Juhtkonna arvates on sel aastal „Ettevõtlik lasteaed" tiitli saavutamiseks teinud märkimisväärset tööd õpetaja Külli Mänd. Palju õnne tunnustuse saanutele ja töörõõmu ja tervist kõigile!