Kuigi enamik talguid on koondatud põhitalgupäevale 3. maile, saab oma talgu „Teeme ära!" keskkonnas registreerida ka teisteks kuupäevadeks. Erinevaid talguid, kus osaleda, leiab juba alates aprillikuust.

Talgupäevad Saue valla külades

Tuulas toimuvad sel aastal kevadtalgud kahel päeval: 20. aprillil kell 10 ja 17. mail kell 10. Kogunetakse Tuula külakeskuse hoone juures. Esimesel päeval korrastatakse Tuula külakeskuse hoone ümbrust, tehakse hoone lähiümbruses muru rajamiseks vajalikke töid, istutatakse ilupõõsad ja hekitaimed.

Teisel päeval toimub kiviaia ehituse koolitus, selle käigus alustatakse külakeskuse hoone kõrvale parkla piirdeks plaanitava kiviaia rajamist, istutatakse suvelilli, vajadusel tehakse ka korrastus- ja haljastustöid. Kontakt: Eve Riga, 5667 7791.

Kauri tee, Alliku küla talgupäev: 26. aprillil, algus vahemikus 10-11.00. Kontakt: Lea Poola, 534 12423.

Vanamõisa talgupäev: 26. aprillil algusega kell 10. Korrastustöid jätkub mitme piirkonna tarbeks. Pärast talgupäeva saab mõnusalt aega veeta Vanamõisa Vabaõhukeskuse grillkojas ühisel piknikul. Kontakt ja registreerimine: tarvo@wau.ee, 5017 742, www.vanamoisa.ee.

Jõgisoo ja Koppelmaa talgupäevad toimuvad kahel päeval: 26. aprillil ja 3. mail algusega kell 11 Jõgisoo seltsimaja juures ning Koppelmaa aiandusühistus.

Kiia talgupäev - 1. mail kell 11. Kogunetakse Kiia küla mänguväljaku juures. Kontakt: Helmut Paabo, 503 3713.

Koidu küla talgupäev toimub 3. mail algusega kell 10. Koidu küla on registreerinud oma talgupäeva ka „Teeme ära!" veebilehel.

Maidla küla talgupäev „Maidla ja Pärinurme puhtaks!" toimub 3. mail algusega kell 11. Plaanis on Maidla ja Pärinurme ümbruse korrastustööd. Talgupäeval kogunetakse Maidla seltsimaja juures. Kontakt: Ene Mitt, 5342 7155.

Aila küla, Pikamäe tee talgupäev toimub 3. mail algusega kell 11. Plaanis on korrastada Pikamäe tee piirkond ning lähiümbruse teeääred. Kogunetakse Aila külas Pikamäe teel. Kontakt: Janis Ivask, 5010 945.

Ääsmäe ja Tagametsa talgupäev toimub 3. mail kell 10 Ääsmäe külapaltsil. Talgulistele pakutakse mõnusat päeva heas seltskonnas, sooja suppi ja õhtul on simman.
Kontakt: 556 60875

Saue vald toetab sarnaselt eelmisele aastale ka sel korral talgute läbiviimist vajalike tarvikutega.

Oma talguplaanist ning soovidest tuleks varakult teada anda aadressil katrina.utsar@sauevald.ee. Rohkem infot saab küsida telefonil 6541 152.
__________________________________________

Mis seal talgutel õieti tehakse?

TARVO VAU
Vanamõisa küla talgujuht ja Laagri Lions klubi liige

Et kõik ausalt ära rääkida, pean ma alustama sellest, et Laagi Lions klubi on otsustanud igal aastal ühes Saue valla külas heakorratöödel abiks olla. Möödunud aastal olime Hüürus ja sel aastal on kord Vanamõisa käes. Lions-klubi soov on aidata ja olla nähtav, sest ega Lionsliikumisest just liiga palju teada ei ole ja uudiskünnise ületavad heateod kahjuks harvemini kui kaabakate tegemised.

Vanamõisa eelmise aasta talgupäeval koristasime kraavidest ja heinamaadelt 36 m3 prügi ja seda kõigest nelja tunniga. Kahjuks on pahatahtlikud inimesed ka vahepeal tööd teinud ja meie küla kraavid on jälle sodi ja rämpsu täis.

Kindlasti mitte nii palju kui eelneval aastal, aga siiski. Kindel on aga see, et kui kuskil on tekkinud sodihunnik, siis sinna tuuakse kohe ka juurde. Tuleb siis igal aastal veidi puhastada ja ehk saavutame võidu sodiloopijate üle. Selle aasta talgute eesmärk on ikka jälle teeäärte ja kraavide koristamine. Kui jõudu-jaksu ja aega üle jääb, läheme kindlasti appi Vanamõisa vabaõhukeskusesse ja teeme miskit ära.

Heakorratööde juurde kuuluvad ka kindlasti külajutud ja uudised, mida sel päeval on väga mõnus ajada. Oleme ju oma igapäevastes tegemistes kinni ja aega vähe. Nüüd aga saab ka küla kaugemast otsast naabri või naabrinaisega juttu puhuda, kiruda valitsust ja kiita omavalitsust või vastupidi.

Meie küla elanikud on tegelikult vägagi tegusad ja abivalmid selliste ettevõtmiste juures.

ÜLLE RONDO
Jõgisoo küla talgujuht

Jõgisoo külas valiti külavanem ja külakogu aastal 2003. Talgute tegemine ühendas küla kogukonda. Ka Jõgisoo seltsimaja ehitasid meie esivanemad talgute korras.

2003. aastast on suurt rõhku pööratud küla heakorrale. Sai kaardistatud metsaalused, kuhu oli juba nõukogude ajast maha jäänud prügi. Üheskoos külarahvaga said metsaalused puhtaks. Tänu ühistele talgutele hakkasid külaelanikud rohkem tähelepanu pöörama ka oma maja ümbrusele. Teeääred said niidetud, istutati lilli, teeotstesse pandi talu nimed. Lilled pandi nii paja, vankri kui korvi sisse või istutati niisama teeäärde. Ligi kahekümnel perel on teeäärde toodud lillekompositsioonid ja neid lisandub iga kevadega juurde. Selline tegevus andis hoogu ja jõudu kogu küla prügist korda teha. Saue linna teeotsast kuni üle Keila jõe vesiveskini on aktiivsete inimeste vahel ära jaotatud kilomeetrid. Need inimesed jälgivad oma osa, et see oleks puhas. Vana-Pärnu maantee liiklus on tihe ja võõrad viskavad autoakendest tühje pudeleid ja paberit. Tänu meie küla aktiivsetele inimestele on teeäärsed prügist puhtad ja seda aastaringselt. Seltsimaja juures on meil lisaks „Teeme ära!" talgutele veel igakuised talgud, näiteks seltsimaja sisemine suurpuhastus, puude saagimine, võsa raiumine, lehtede riisumine, muru niitmine. Kuna osa Jõgisoo seltsimaja liikmeid elavad Koppelmaal, hakkasime „Teeme ära!" talguid korraldama koos.

TORMI TABOR
Koidu küla talgujuht

Juba viies aasta järjest ajab kevad käed sügelema.

Prahti meil aastaga väga palju juurde ei teki, peab tikutulega otsima.

Käime siiski kogu küla läbi, aga see on pigem stiilis „vinge retrobussi omanikud poleerivad oma kallima enne kevadist esimest sõitu lapiga läikima". Puhas koostegemise rõõm. Koidu külalehes (fb.com/koidu) on tehtud otseseid vihjeid „koerakäbidele" läänepoolsete külatänavate ääres. Samuti on teeäärsetes kraavides ja Laagri piiril kahtlaseid musti kotte märgatud.

Kontrollime üle ja kui konteinerit muud moodi täis ei saa, ületame Laagri ja Koru suunas ka küla piire. Lisaks „poleerimisele" lõikame Koidu parkides võsa vähemaks ja pikendame suure tee äärde eelmisel aastal istutatud männipuude rida. Lõunapausil arutame küla tulevikuplaane.

Talgupäevani on veel aega, kõik head ideed on külalehe kaudu oodatud! Ega ei pea ilmtingimata ühinema talgute aktsiooniga, aga kui süda annab märku, siis ei tohiks seda tähelepanuta jätta.