Muidugi jätkus aega, et teha tutvust Neevalinnaga. Enamik meist polnud Peterburis käinud aastaid. Kuigi siitsamast Ida-Virumaalt tundub naaberriik väga lähedal olevat, tajusime, et distantsi ei saa alati kilomeetrites mõõta.

Reisilt jätsid paljudele sügava mulje õigeusu kiriku ülestõusmispühade jumalateenistused, millest kõigil huvilistel oli võimalik osa saada.

Peterburi kesklinna suurejoonelised katedraalid olid rahvast täis, sealjuures just noori. Osalesime ka luterlikul jumalateenistusel Jaani kirikus. Sõnum, mida erinevad kirikud kuulutavad on ju ikka üks. Dekabristide tänaval asuv taastatud Jaani kirik ei jää oma ilus õigeusu kirikutele milleski alla. Punastest tellistest hoone on seest kujundatud meeldiva valge puhta joonega, sellisena mõjub ta kuidagi väga eestlaslikult, hubaselt, koduselt. Seal laulda oli uhke tunne.

Jüri Leiten demonstreeris rahulolevalt kellasid kirikutornis, mis kõlavad mitme kvartali kaugusele. Kellad on ühendatud klahvpilliga, võimalik on esitada erinevaid meloodiaid, kellamängu.
Üllatuseks on kirikuga sama katuse all asuv Eesti Kontserdi külalistemaja.

Suur tänu Kiviõli linnavalitsusele, Eesti Kultuurkapitalile, Eesti Kontserdile, Jaani kiriku kogudusele ja Vene Saatkonna Narva konsulaadile, kelle abil segakoori Poolkuu kontsertreis teoks sai.

Mikk Kasesalk, Riina Talsi

_____________________________________
SEGAKOOR POOLKUU on selle nime all tegutsenud lühikest aega (aastast 2008), kuid koori põhituumik laulab koos alates 1989. aastast. Varem lauldi Püssi Kammerkoori nime all. Praegu tegutseb koor Kiviõli linnas. Dirigendiks on kogu aeg olnud Tiina Dammann.

PETERBURI JAANI KIRIK on 1860.aastal valminud luteri kirik. Enne võõrandamist 1930. aastal ja vahetult enne restaureerimistöid toimusid seal Peterburi Jaani koguduse jumalateenistused. Kirik kuulub Peterburi linnale ja on antud kogudusele tasuta kasutamiseks.

Pärast võõrandamist ümber ehitatud hoone sai oma algse välisilme tagasi 2010. aasta kevadel. 38- meetrise torni tipus on 6,6-tonnine kullatud ristiga tornikiiver. Hoone pühitseti 20. veebruaril 2011.Kogudus plaanib hoonet endale tagasi taotleda. Jaani kirikul on Eesti kultuuriloos oluline koht. Kirikuõpetajana on seal töötanud Jakob Hurt ja Villem Reiman, organistina Mihkel Lüdig ja Rudolf Tobias.