Tahkuranna valla vapimärk nr 17 kavaler 2011. aastal on valla sotsiaalnõunik Klaudi Tints.

Valla vapimärk omistati Klaudi Tints´ile kauaaegse töö eest Tahkuranna valla sotsiaalnõunikuna. Sotsiaalnõunikuna töötab ta alates 1.oktoobrist 1992, seega 19 aastat. Oma ametis on tulnud tal tegeleda inimeste probleemidega hällist hauani. Sotsiaalhoolekande igapäevase töö peamiseks eesmärgiks on võimaldada igal inimesel ise toime tulla, kindlustades vajalike teenuste kättesaadavuse võimalikult harjumuspärases keskkonnas ja kodu lähedal. Sotsiaaltöötaja peab abistama peamiselt seda elanikkonda, kes ei tule enesega toime - vanurid, puuetega inimesed, töötud, ajutised töövõimetud, vanemliku hoolitsuseta lapsed jt. Sotsiaaltöötaja töö on suunatud ennetavale tegevusele, tagada võimalus iseseisvalt elada ning toime tulla, kindlustades inimestele toetuste ja teenuste võimalikult käepärase kättesaadavuse vastavalt vajadustele.

Klaudi töö sotsiaalprobleemide lahendamisel eel-dab elutarkust ja oskust näha võimalusi olukorra leevendamiseks, samas tuleb tal olla väga mõistev ja toetav.

Sotsiaaltöötajalt eeldatakse tolerantsust ja pühendumust, pingetaluvust, empaatiavõimet ja ehedust, iseseisvust otsustamisel ja vastutustunnet, samuti väga head suhtlemisoskust ning koostöövõimet. Neid omadusi on Klaudi oma pikkade tööaastate jooksul meile kõigile näidanud.

Karel Tölp, vallavanem:

Klaudi ei ole lihtsalt sotsiaalnõunik, ta teeb oma tööd innuga, vahel lausa tundub, et ta teeks seda sama asja ka ilma ametita.

Andres Ilves, vallakodanik, endine kolleeg:

On möödunud juba rohkem, kui 25 aastat sellest ajast, mil Klaudi asus tööle sel ajal tegutsenud Võiste karusloomafarmi. Temale antud tööülesanded omandas kiiresti ning sulandumine farmikollektiiviga läks libedalt. On olnud aus enda ja kaasinimeste suhtes, öeldes oma arvamuse otsekoheselt välja. Olles hea suhtleja, peab lugu heast seltskonnast. On tagasihoidlik ning ei meeldi, kui teda või tema tegemisi tahetakse esile tõsta. Viieaastase karusloomafarmis töötamise järel asus Klaudi valla sotsiaaltööd korraldama. Alguses oli palju võõrast. Tihti nõudsid abi need, kellel seda vaja polnud ja jälle need, kes oleks vajanud abi, jäid ise tagasihoidlikuks. Kogemused tulid aastatega. Palju tuli istuda täienduskoolitustel ning küsida abi kolleegidelt. Kuldset keskteed on väga raske leida, kuigi seda on nii tihti vaja teha. Nagu elus ikka, on ka Klaudil tulnud üle elada valusaid kaotusi. Ta on nendega ise hakkama saanud ning läinud elus edasi, andes abi ja tuge teistele kes seda vajavad. Aastatega on Klaudist saanud üks valla pikema staaziga ametnikke, kes on pälvinud paljude vallakodanike tänu ja lugupidamise. Olen kindlalt seda meelt, et valla aastapäeval Klaudile antud valla vapimärk on antud õigele inimesele, kes kohusetruult on aidanud lahendada paljude vallakodanike muresid.

Palju tervist ja jõudu edaspidiseks!

Epp Klooster, Pärnu Maavalitsus haridus- ja sotsiaalosakonna juhtaja:

Klaudi on meie maakonna sotsiaaltöö üks alustaladest - niikaua kui taasiseseisvumise järgne sotsiaaltöö olemas on, ikka on tegev olnud ka tema.

Klaudi on tegija - ta ei kaeble ja sama võib öelda ka Tahkuranna rahva kohta tervikuna - Klaudi toimetab oma tegemised nii, et inimesed on asjadegas kursis ja rahul.

Klaudi on väga hea kaaslane - sõbralik ja seltskondlik. Tal on alati olemas oma arvamus, kuidas abivajajate elu saaks ja tuleks reaalselt paremaks muuta.

Arvan, et üks miinus võib tal olla - iseenda vajaduste suhtes on ta alati olnud väga-väga tagasihoidlik ja nii võib vahel juhtuda, et tema enda mu-red ja vajadused võivad jääda tahaplaanile.

Helga Matvere, Pärnu Maavalitsus sotsiaalhoolekande peaspetsialist:

Klaudi on väga kohusetruu sotsiaaltöötaja, tema käest ei ole kunagi vaja mitu korda andmeid küsida, ta esitab need koheselt. Maavalitsuse sotsiaalosakonda ei ole tema tööaastate jooksul tulnud ühtegi kaebust, millest saame järeldada, et tööd tehakse hästi. Kui aga tullakse maakonna sotsiaalosakonnast abi otsima, siis järelikult ei usuta ega usaldata oma sotsiaaltöötajat. Sotsiaaltöö on väga raske töö ja sageli ei saa inimesed asjadest aru ning seletada ja selgitada tuleb mitmeid kordi kuni inimene asjast aru saab. Sotsiaaltöötaja töö on seinast seina, ütleks isegi, lõputu võitlus ja tõestamine. Oma seisukohti ja abivajajate vajadusi on vaja tõestada nii vallavalitsusele kui sotsiaalkomisjonis, Klaudi on sellega edukalt hakkama saanud. Pärnu maakonna sotsiaaltöötajad tunnevad Klaudit kui sõbraliku, heatahtliku ja mõnusa seltsilisena.

Ta on ära teinud suure ja tänuväärse töö, tervist ja jõudu talle selles töös.

Tahkuranna valla eakate arvamusi Klaudist:

-Klaudi, oled tubli ja tegus oma tegemistes. Jõudu edaspidiseks!

-Olen küll sinuga vähe kohtunud, kuid oled jätnud mõnusa inimese mulje.

-Kui olen tema poole oma palvetega pöördunud. on minu soovid alati täidetud.

-Ole tubli tüdruk edasi, alati pea püsti!

-Oled tore inimene, ajad asju kus vaja.

- Senise kontakti järgi (peamiselt telefoni teel) olen saanud asjatundlikku nõuannet.

-Ilus, lahkeilmeline proua.

-Rahvatarkus ütleb, et asendamatuid ei ole, kuid mina olen veendunud, et meie sotstöötaja oma heatahtlikkusega (vast liialtki) on asendamatu. Kutsediplom ei taga sooja südant... Hirm hakkab, et kes saab tema mantlipärijaks... See on väga raske ja vastutusrikas amet.

Kadri ja Tiina, sõbrannad:

Klaudi elab endast läbi kõikide oma klientide mu-red. Ta hoiab võrdselt kõiki oma kliente, sest kõik on ju inimesed. Muretseb kõikide eest, ta on suure südamega inimene. Me kuuleme rääkimas teda enda lastest ja lastelastest harva, alati räägib ta rohkem probleemsete perede lastest ning kui kellelgi on abi vaja, jõuab ta alati õigel ajal kohale. Meile on ta olnud ja jääb heaks ja elurõõmsaks kambajõmmiks.

Aitäh, Sulle, Klaudi, mõistmise, tolerantsuse ja pühendumuse eest.