Veidi enne kella kümmet hakkasid väikesed pidulised koos vanematega Oru Rahvamajja saabuma. Mõnest perest oli tulijaid kohe päris mitu, kes veel vankris, kes ema süles või juba mehiselt iseseisvalt sammumas.

Vanavanemaidki oli kaasas, nii et jõulurõõmu said korraga nautida mitu põlvkonda. Enamjaolt kahe-kolmeaastased, üksikud väiksemad ja mõned suuremad lapsed ka - selline see asjaosaliste seltskond sai. Kokku umbes 40 mudilast, lisaks nende täiskasvanud pereliikmed.

Tutvuti pillidega

Peosaalis võeti toolidel poolringis istet ning laste ett e astusid selle peo külalised, näitleja Liia Kanemägi ja rahvapillimängija Margus Veenre. Sellest, et paariaastased veel väga kogenud pidulised ei ole, aitas üle Liia Kanemägi, kes rääkis kokkutulnutega rahvakommetest ning korraldas ka liikumismänge. Kaasakiskuvaks kujunes suure isevärki orkestri kokkuseadmine, kus kõik said kaasa lüüa. Kõik, st ka isad-emad.

Pillimeestele jagati kõikvõimalikke kõrinat, plaginat, kõlinat jne tekitavaid esemeid. Liia Kanemäe dirigeerimisel ning Margus Veenre lõõtsa saatel tehti üheskoos vahvat möllu.

Sedaviisi mängides ning vahelduseks rahvapille uudistades - Margus Veenrel olid pidus kaasas torupill, kannel ja lõõts, mida ta osavalt käsitses - kulus esimene tund üsna kiiresti. Ja siis juba astuski uksest sisse punase mantliga mees, kelles suuremad lapsed tundsid kohe rõõmsalt ära jõuluvana!

Kohapealsed abilised tõid taadile tooli ja nihutasid kingikoti mugavalt käeulatusse. Hetke pärast oli jõulumehe ees tihe ring uudistavaid mudilasi ning nende seljataga veelgi suuremas elevuses vanemad.

Jõuluvana kotis oli iga lapse jaoks kommipakk. Suuremad lapsed ütlesid meelsasti salmi. Väikestele andis jõulumees paki niisama kätt e - küll jõuavad suuremaks saades laule ja luuletusi õppida!

Reklaami pole vaja

Kuna selle peo kõige tähtsam osa saigi otsa ja hommikupoolik oli põnnide jaoks juba üsna väsitav olnud, asutasid emadisad seejärel peatselt koos väikeste pidulistega koduteele.

Kose valla laste ja noorte arvukate jõuluürituste kalendris on koduste koolieelikute pidu juba austusväärse pikkusega traditsioon. Praegu on vallas ühe- kuni seitsmeaastasi lapsi umbes pooltuhat. Neist ei käi (veel) koolis ega lasteaias 140. Aga jõulupidu korraldatakse igal aastal ja kodudes ollakse sellega juba harjunud.

Seepärast pole ka vajadust eriti tugevalt reklaamida - kohale tulevad ikkagi need, kellel on lastepeo suhtes huvi ja kaasalöömiseks tahtmist.

Viimased kuus aastat on kodulaste jõulupeo ett evalmistus ja teostus olnud peamiselt valla noorsootöötaja Angela Kilgi ja lastekaitsetöötaja Anu Mesila hooleks. Angela Kilk rääkis, et nende aastate jooksul on proovitud pidu teha mitut moodi, näiteks ka piirkonniti, nii et toimus lausa 4-5 eraldi üritust.

Külalisteks on kutsutud esinejaid, kes lastega tegelevad, samuti tellitud etendusi. Väikelaste jõulupeole ei saa seada liiga kõrgeid eesmärke - paariaastane on ikkagi vaid paariaastane. Kui on rõõmus, heatahtlik õhkkond, on mängu ja ringmänge ning punases mantlis mees, kes aasta hiljem samale peole satt udes ehk äragi tuntakse, siis ongi asi nii, nagu vaja.