Iga koeraomanik peab koera pidades tagama, et tema lemmikloom ei häiriks avalikku korda, ohustaks teisi inimesi, nende vara ega loomi. Luunja valla koerte ja kasside pidamise eeskirja järgi tuleb koera pidada piiratud territooriumil või ketis nii, et oleks välistatud koera lahtipääsemine. Avalikus kohas peab koer olema jalutusrihma otsas ja kandma vajadusel suukorvi.

Jalutusrihmata koeraga võib ava likus kohas viibida piiratud koerteparkides, koerte treenimisaladel ja inimasustusest eemal, kui on tagatud omaniku pidev järelevalve koera üle ja võimalus koer vajaduse korral kohe jalutusrihma külge kinnitada. Omanik on kohustatud avalikus kohas kohe koristama oma koera tekitatud reostuse.

Samuti tuleb arvestada ka naabrite õigustega kortermajas ning tagada, et koerapidamisega kaasnevad negatiivsed mõjud (nt koera haukumine, ulgumine) ei oleks ülemäära häirivad ega kahjustaks oluliselt naabrite õigusi oma omandi kasutamisel, seda nii majas kui maja territooriumil. Seega tuleb alati looma võtmisel jälgida, et neid nõudeid ei rikutaks ja tagatakse looma heaolu ning arvestatakse seejuures ka naabrite õigustega. Siin saab palju ära teha korteriühistu ise, kes kehtestab lemmikloomade pidamise korra oma kortermajas ja selle territooriumil.

Omanik kannab täit vastutust oma looma tegevuse eest. Seega ei ole rikkumistes süüdi koer, vaid hoolimatu ja ignorantne koeraomanik.