Nende lastevanemate avaldused jäid kõik rahuldamata. Kooliminevatele lastele organiseerib vallavalitsus koostöös kooliga eelkooli Koeru keskkooli juurde. Rahuldada saime 11 peamiselt sõimerühma soovivate lastevanemate avaldused, ülejäänud viide rühma saime võtta üksikuid lapsi (kokku 9). Üksteist lapsevanemat esitasid avaldused selle aasta märtsist-augustini, soovides lasteaia kohta kohe. Avaldused rahuldatakse aga esitamise järjekorras. Tulenevalt koolieelse lasteasutuse seadusest on kohalikul omavalitsusel kohustus tagada lapsevanema soovil 1,5-7-aastasele lapsele lasteaiakoht. Paraku ei ole vald suutnud kõikidele soovijatele kohta pakkuda.

Samas on lasteaias ka suur ruumikitsikus. Meil on 6 rühma, millest pooltel on ainult üks rühmaruum, kus mängitakse, süüakse, magatakse, õpetatakse ja arendatakse lapsi. Suurema osa rühmaruumist võtavad söögilauad ja voodid.

Seega on laste liikumis-ja mänguvõimalused piiratud. Osa lapsi peab magama päevavoodites (teisaldatavad), millega on õpetaja abi töökoormus suurenenud. Antud rühmaruumid ei vasta tervisekaitse nõuetele.

Neli rühma on ületäituvusega. Tegutseda päev läbi ühes väikeses rühmaruumis suure hulga lastega (näiteks 24 last rühmas), tekitab lastes stressi.

Kolmes rühmas on erivajadusega lapsed, kellele on hädasti vaja ka tugiisikuid. Hetkel on tugiisik vaid ühel lapsel Süda-Eesti projekti raames, mis kahjuks lõpeb aga juba novembris.

Mis saab edasi? Samas on koolieelses lasteasutuse seaduses öeldud, et puudega laps on kolme lapse eest, seega peaks kaks last vähem rühmas olema. Meil see nii ei ole. Riik on pannud tugiisiku teenuse osutamise kohustuse kohalikule omavalitsusele. Koostöös valla sotsiaalnõuniku Annika Aavaga tegeleme tugiisikute leidmisega, kuid rahastamine peab tulema valla eelarvest.

Lasteaed on omalt poolt kasutanud maksimaalselt ära kõik võimalused, et vähegi leevendada ootel olevate lapsevanemate soove. Kuigi Koeru valla arengukavas on kirjas, et 2014. aastal algab lasteaia juurdeehitus, (rühmaruumide vastavusse viimine laste arvu ja nõuetega), siis täna selle täitumiseks lõplikku ja kindlat vastust omavalitsuselt ei ole. Koeru lasteaed vajab aga hädasti veel ühte rühmakomplekti, et rahuldada kõikide soovijate avaldused ja luua lapsele head, arengut soodustavad tingimused.

Lasteaia ja kohaliku omavalitsuse kohustus on luua lapse ealisi, soolisi, individuaalseid vajadusi ja iseärasusi arvestades võimalused ja tingimused tervikliku isiksuse kujunemiseks. Lasteaed peab olema koht, kus on hea olla nii lapsel kui õpetajal.

Heli Laaneoks
Koeru lasteaia Päikeseratas direktor

Katrin Perlin
lasteaia hoolekogu esinaine