Eesti Energia Kaevanduste juhatuse esimehe Veljo Aleksandrovi sõnul on Ida-Virumaa väärtus ja eripära ning Eesti ainukese säilinud põlevkivi rikastuskompleksi taastamine tänuväärne töö.  „Rõõmustame, et kaevanduspark on jõudnud olulisse uude etappi ja siia on lisaks maa-alusele kaevandusmuuseumile valmimas ka interaktiivne maapealne teemapark. Oleme võtnud sihiks tekitada noortes huvi energiavaldkonna vastu ja aidata kaasa energeetikateadmiste levikule.  Seetõttu lööme kaasa ka eksponaatide valmimisel. Usume, et uuenev külastuskeskus tõmbab ligi nii turiste kui ka inseneriteaduste huvilisi," räägib Aleksandrov.

Kallur BelAZ oli Eesti Energia põlevkivikarjäärides töötanud alates 2004. aastast. Kallur vedas kokku 1 764 799 tonni mäemassi sh põlevkivi ja aherainet. Tänasest on BelAZ oma uue asukohas Kohtla Kaevanduspargis kõikidele külalistele ja huvilistele uudistamiseks.

Kohtla Kaevanduspargi väljaehitamist toetavad Eesti Energia, Kohtla-Nõmme vallavalitsus, Euroopa Liidu fondid ja EAS. Kaevanduspargi arendustööd valmivad plaanide kohaselt detsembris 2014.

Kohtla Kaevanduspark alustas tegevust 2001. aastal pärast seda kui sama aasta aprillis suleti Eesti Põlevkivi Kohtla kaevandus.

Teise etapi ehitustööd algasid mais ja sisaldavad kaevanduspargi maapealse osa väljaehitamist ja ekpositsiooni loomist. Kokku on teise etapi arenduste summaks üle 3,6 miljoni euro. Sellest 2,6 miljonit eurot eraldas EAS Euroopa Regionaalarengu fondi kaudu, omafinantseeringu ligi 460 tuhat eurot katab suuremas osas Eesti Energia ja väiksemas osas Kohtla-Nõmme vald. Lisaks panustatakse 600 tuhat eurot kaasfinantseeringuna.