Konkurss oli seotud Tervise Arengu Instituudi puu-ja köögivilja kampaaniaga, mille sőnumiks on „Söö iga päev vähemalt viis peotäit puu-ja köögivilju".

Konkursi eesmärk oli tunnustada neid kohalikke inimesi, kes olid nőus oma kogemusi jagama ja teisi őpetama.

Andes edasi vanavanematelt saadud kogemusi eestipärase odava-toitva söögi valmistamisel puu- ja köögiviljadest. Kasutades just meie endi aiast ja pőllult korjatud puu- ja köögivilju, saame olla kindlad nende kvaliteedis.

Meie vallas korraldasid tervislike toidu päevi seltsid Päinurmes, Koigis ja Sõrandus.

Sőrandu külamajas oli teemaks kőrvits ja kőrvatsalised. Kohalikud perenaised tutvustasid kodust kaasavőetud omavalmistatud kőrvitsatoite ja üheskoos valmistati

värske kőrvitsa salateid. Kőrvits on tänuväärne köögivili. Seda saab süüa toorelt, teha talvesalateid, panna pudru ja saia sisse.

Päinurme külaseltsil mingit kindlat eelistust polnud, aga peamiselt valmistati salateid, kus kasutati tooreid puu- ja juurvilju. Üheks pőnevamaks leiuks osutus peedisalat sinepiga. "Valdavalt oleme harjunud salatiks kasutama keedupeeti, aga toores jätab eriti huvitava maitse," lausus huvitava avastuse kohta külaseltsi eestvedaja Lea Traks.

Samuti toodi kaasa ka mitmeid hoidiseid, et kogemusi vahetada ja retsepte jagada.

Ka Koigis olid esimesel kohal toored salatid, aga ka mőned hoidised. Kuna oli hea seeneaasta, kasutasid tublid seenelised vőimalust omakorjatud ja hoidistatud seeni ka teistele pakkuda. Kes ise osaleda ei soovinud, vőisid niisama degusteerimisel kaasa lüüa.
_________________________________________

Osalesid kahes mahetoidu "Kokakoolis". Kuidas hindad inimeste leidlikkust ja tahet kasutada mahedat oma aia köögivilja toidulaual?

Kas leidsid ka mőne huvitava retsepti, mida kasutama hakkad?

Kaie Altmetsa kommentaar:

Sain aru, et kőrvitsat kasutatakse klassikalise jőulusalatina ja mőte teha kőrvitsast toorsalatit on inimeste seas uudne.

Teen ise küll kőrvitsasalatit kuid väga maitsev on ka toores kőrvits koduste mahlade ja muude lisanditega.

Tegelikult aga kőrvits kui köögivili on meie toidulaual vähe kasutatud.

Sharlotte Haighi raamatus "100 parimat immuunsüsteemi ergutit" kirjutatakse: kőrvitsaliste kuulsaim esindaja oranţi viljalihaga kőrvits pakatab vähktőve-vastastest kasulikest ainetest. Lisaks märgitakse, et kőrvits sisaldab rikkalikult antioksüdandi omadustega C-vitamiini, mis hoiab immuunsüsteemi korras, aitab vőidelda viiruste ning külmetushaiguste vastu ja suurendab organismi üldist vastupanuvőimet. Lisaks sisaldab kőrvits kiudaineid, mis aitavad alandada vere kolesteroolitaset ning soodustavad seedimist, aidates kehal jääkainetest vabaneda.

Samas peab ka Eestis tuntud toitumisega tegelev Aive Luigela kőrvitsat oluliseks köögiviljaks tervise parandamisel ja tema välja antud "Tervise kokaraamatus" on palju häid kőrvitsa kasutamise retsepte.

Ise sain uue mőtte Viive Neemsalult, et toorest kőrvitsat kasutada hommikusöögi juures sepikukattena koos peeneks riivitud küüslauguga.

Koigis toimunud salatipäeval oli samuti välja toodud head salatid ja kokku olid sealsed perenaised kaasa toonud niipalju salateid, et ei jőutud kohtumise lőpuks ära süüa. Hindamisel sai kőige rohkem hääli Valve Koobase aedoa salat köögiviljadega, mis on talveks väga tugev toidulisand valgulise toidu osas.

Aedoa salat köögiviljadega

1 kg keedetud aeduba (kaunad ja poetatud oad)

väikesed beebiporgandid (koorega) hästi puhtaks pesta

2 suurt sibulat

3 suurt tomatit

3 suurt koduaia őuna

100 g toiduőli

2 kibedat pipart

soola, suhkrut, äädikat - maitse järgi

Porgandid, sibulad, soola, suhkrut, pipar őliga potti hauduma, lisada aedoad, kőige lőpus őun ja tomat, hautada veel 5-10 minutit, lisada äädikas.

Kuumalt purkidesse.