Pilootprojekt võttis tuurid väga kiiresti üles ja meid ootasid ees uued väljakutsed. Meil hakkasid iganädalaselt toimuma erinevad loengud, millest minu jaoks huvitavamad olid AutoCAD programmjoonestamine, tehniline joonestamine ja turundus. Meil tuli koos grupiga üsna tihti pärast koolipäeva lõppu veel kuni hilisõhtuni koolimajas olla ja oma aega teadmistesse investeerida. See arendas enesedistipliini ja andis väga suure eelise teiste abiturientide ees. Loengud ja praktikatunnid laiendasid silmaringi ning andsid mingisuguse ettekujutuse sellest, mis meid tulevikus ees ootab. Selleks, et elus läbi lüüa, tuleb üsna tihti teha trenni pärast trenni ja just seda me kõik need pikad õhtud oma parema tuleviku nimel tegimegi. Kõik need pikad õhtud klassiruumides olid 100% seda pingutust väärt. Mida vanemaks ma saan, seda rohkem hakkan väärtustama oma valikut.

Kõige rohkem olen ma kasu saanud kindlasti AutoCAD joonestamisest, välispraktikast, Asko Talu loengutest ja Mati Tiiteri turunduse tundidest. Ülikooli algusaastail tuli mulle AutoCAD’i oskus väga kasuks, kuna õnnestus jooniseid tehes päris kopsakat lisaraha teenida. Tänu sellele sain probleemidevabamalt Tallinna elusse sisse sulanduda. Kahenädalane välispraktika Wales’is oli silmi avav ja arendav. Ma tutvusin kohaliku elu, inimeste ja töökultuuriga. Sain palju kogemusi ja õppetunde eluks, olles kaks nädalat täiesti üksinda võõras keskkonnas. Suur tänu selle kogemuse eest Aru Grupp AS-ile ja Kadrina Keskkoolile.

Kõige suurema jälje minusse jättis kindlasti TNT Eesti külastus ja Asko Talu väikene grupivestlus, kus ta rääkis elust, inimestest, võimalustest ja meie tulevikust. Kokkuvõtvalt pani ta meid mõtlema enda elu ja tuleviku üle ning muutma suhtumist ellu ja otsuste tegemisse. Olen temaga aineväliselt Tallinnas ka mõned korrad kokku saanud ja arutanud maailmas toimuva üle. Väga tore on, kui on olemas vanemad inimesed, kellega saab mõnusalt juttu rääkides aega veeta ja neilt kogemusi omandada.

Turunduseloengud olid esimene kokkupuude müügiga. Müük on väga tähtis osa meie elust. See on kunst ja seda tuleb pidevalt arendada ja õppida. Me müüme ennast iga päev, seda tihti tähele panemata. See aine tegi mulle väga hästi selgeks, et müügioskus on üks paljudest oskustest, mis on vajalik meie elus selleks, et kiiremini, kõrgemale ja kaugemale lennata.

Viimase kahe aasta jooksul on mu elu väga kirju olnud ja palju on muutunud. Olen tegelenud aktiivselt ettevõtlusega. Rajasin koos kolme sõbraga ööklubi Tallinna vanalinna ja olen tegutsenud ka muudes valdkondades. Hetkel tegelen aktiivselt müügitööga ja ehitan üles suurt rahvusvahelist erafrantsiisi. Kõik sai alguse Kadrina keskkoolist ja tehnoloogia valikainest, sest see pani mind teistmoodi mõtlema ja elu üle vaatama - andis mulle süsteemse mõtlemise ja avara maailmapildi. Kui kodukohast Kadrinast suurde linna tulin, siis pidin ennast maksma panema ja õigel ajal õiges kohas olema koos õige ettevalmistusega. Just seda õiget ettevalmistust see kõik andiski. Edu võtmeks meie tänases kapitalistlikus maailmas on pidev õppimine, individuaalne arenemine ja ajaga kaasas käimine. Süsteemselt ja organiseeritult mõtlevad inimesed on tänapäeval väga hinnatud. See valikaine annab väga suure eelise tööturul teiste ees ja praegune ühiskond lausa januneb tarkade ja iseseisvalt mõtlevate inseneride järele.

Soovin südamest tänada Juhan Viiset, Arvo Panit ja kogu Kadrina keskkooli kollektiivi, kes selle ettevõtmisega fokusseeritult ja järjepidevalt tegutsevad.

Kõik, kes veel kahtevad, haarake võimalusest kinni. Investeerige oma aega enda arengusse ja te näete tulevikus, missugused võimalused avanevad tänu sellele kogemusele. Kadrina Keskkooli õpilased, teile tuuakse võimalus koju kätte, kasutage seda, pange täiega ja lennake kõrgelt!