„Taoliste sündmuste läbimängimine tagab vajaliku ettevalmistuse reaalsete kriisidega toimetulemiseks, aidates oluliselt kaasa ametkondadevahelise koostöö sujumisele ning loomulikult annab meile parema ülevaate sellest, milline on meie võimekus merepäästeoperatsioone päriselus läbi viia. Kindlasti testime info liikumist, tehnika sobivust ja vastupidavust ning veel kümneid ja kümneid asju, mis reaalse sündmuse korral päästeoperatsiooni õnnestumisel määravaks võivad osutuda," selgitab õppuse juht, Põhja Prefektuuri kriisireguleerija Marko Ild.

„Kuna päriselus oleks tegemist väga kriitilise olukorraga, kus on ohus inimeste elud, siis õppuse käigus peaks selguma, kuivõrd tõhus ja sujuv on meie tegutsemine, et inimesed saaksid päästetud, ning mida tuleks veel arvestada ja meie tegevuses täiustada," märkis Ild. Sellise sisuga õppust korraldati esmakordselt.

Kaberneeme päästjad on alati valmis

Ühise merepäästeõppuse toimumise kohaks oli valitud Kaberneeme, küllap siinse vabatahtlike merepäästjate baasi ja Kolga lahes asuva saarestiku tõttu.

Kaberneeme vabatahtlikud päästjad olid täisvarustuses, 2 merepäästealust olid mehitatud kohalike meestega. Rait Killandi ütles: „Enamik vabatahtlikke olid päästekomandode Päästeliidu liikmetest koosnevad merepäästemeeskonnad ehk tavaoludes 24/7 tuletõrjevalves olevad mehed, kes peavad välja sõitma 10-15 minuti jooksul alates väljakutse saamisest. Seega oli praegusel õppusel meie liikmete reageerimisaeg täpselt nagu päris, mitte kunstlikult paremaks tehtud nagu mõnel teisel."

Vabatahtlik Jaan Sepp kinnitas, et kunagi ei tea, millal väljakutse võib tulla, ja oli ülimalt rahulolev, et õppus oma õuel toimus. „Kui merel õnnetus juhtub, siis oleme meie esimesed, kes peavad päästma minema. Tänavu suvel on olnud merel väljasõite piisavalt, tulekahjusid õnneks vähem," ütles ta.

Kõik oli nagu päris.

Paat 22 inimesega pardal läks kummuli, sest oli üle koormatud. Umbes kilomeetri kaugusel kaldast, sadama ja Rohusi saare vahel juhtunud õnnetuskohale startis häire peale 5 paati. Veidi aja pärast jõudis ka helikopter ja korjas saarele ujunud pardale, samuti osa veest leitud „kannatanuid". Helikopteri ja paatidega päästetud anti sadamas kohe meedikute hoolde ning mindi uuele otsinguringile.

Mereõnnetuse läbimängimine andis kõikidele asjaosalistele hindamatu koostöökogemuse õigeks tegutsemiseks õnnetuse korral.

Vasakult: Andres Liiv, Lääne-Eesti Reservpäästerühm, Risti
Tauno Tähe, Lääne-Eesti Reservpäästerühm, Virtsu

Priit Vanatoa, Kaberneeme

Tarmo Nurmetalo, Kaberneeme

Rait Killandi, Kaberneeme