1) Milline oli su elu enne, kui Värskale sõrme andsid?

Ma andsin sõrme ennekõike ikkagi Setomaale, mitte ainult Värskale. Sündinud, kasvanud olen Tallinnas, aga emapoolne vanaisa on siitmailt pärit. Niisiis päris võõrasse kohta ei ole sattunud. Töises plaanis tegelesin suviti noortega õpilasmalaevas ja ülejäänud aeg kulus Eesti Kontserdile Gustav Ernesaksa muuseum-külalistemajas. Kevadel otsustasin kannapöörde teha, ostsin maja Kusnetsova külla ja tulin Tallinnast ära. Suvel puhkasin ja toimetasin maja kallal, sügisest hakkasin töökuulutusi sirvima. Ja nii Värska mu leidiski ning mul on asjade sellise käigu üle ainult hea meel. Esimene kuu Seto Talumuuseumis on olnud puhas rõõm.

2) Millised on sinu erilised oskused, mida kasutad uuel töökohal?

Eesti Kontserdis öeldi keeruliste olukordade puhul: "suhtuge loominguliselt!". Arvan, et see töötab. Lahendamatuid olukordi pole - mõni lahendus on lihtsalt parem kui teine. Ja kõige selle juurde üks naeratus ei tee ka kunagi paha.

3) Mis teeb sind õnnelikuks?

Õiged asjad õigel kohal ja nende (pisi)asjade ära tundmine. Õnneks ei ole vaja paljut, aga seda tuleb osata ja tahta näha. 

Värska Kultuurikeskuse juhataja Maris Andreller

1) Milline oli su elu enne, kui Värskale sõrme andsid?

Enne Värskat oli elu vast küllalt tüüpiline linnainimese elu - käisin üheksast viieni kontoris tööl, elasime abikaasaga korteris, vaba aeg möödus sõprade seltsis ja/ või kultuuriüritustel. Ja kuigi selline elu oli täitsa tore, oli igatsus looduslähedasema eluviisi järele muutunud selle aasta kevadeks niivõrd väjakannatamatuks, et enam ei saanud mitte endistviisi edasi minna. Nii juhtuski, et pärast Maale Elama messil käimist tulime Värskasse talukohtasid vaatama, leidsime endale oma ning augusti alguses kolisimegi Tallinnast ära. Esialgu ehk hulljulgena tundunud otsus on end igati õigustanud - oleme siin leidnud toreda kogukonna ja sõbralikud inimesed, huvitavad töökohad, vapustavalt ilusad metsad, sood ja rabad, ägeda ja elava kultuurielu ning niipalju puhast õhku ja ilu, kui ainult sisse hingata jaksad.

2) Millised on sinu erilised oskused, mida kasutad uuel töökohal?

Oma tugevusteks pean avatud meelt ja suhtlemisjulgust, samuti ettevõtlikkust ja organiseerimisvõimet. Olles elanud kaks aastat Kanada suurlinnas Torontos ning reisinud nii Euroopas kui Ameerikas, on mul ka võõrkeeled hästi suus (prantsuse, inglise), millest kindlasti ka kultuuritöös kasu on. Kultuurikeskuse juhatajaks ajendas mind kandideerima eelkõige soov oma kandi arengule ka ise kaasa aidata ning pean väga oluliseks kõikide teiste huvitatud isikute kaasamist kultuurijuhtimise protsessi. Ettepanekud Kultuurikeskuse töö veelgi paremaks muutmiseks ning igasugune tagasiside on igatahes väga teretulnud - igavesti tore oleks teada, mida Värska valla elanikud Kultuurikeskuselt ootavad ja missugusena selle rolli kultuurielu korraldamisel näevad.

3) Mis teeb sind õnnelikuks?

Kui üldistada, siis ütleksin, et mind teevad õnnelikuks pisiasjad ja erilised, enamasti üürikesed hetked, mil märkan ja tajun kogu hingega seda ilu, mis maailmas on. Hiljuti tegi mind väga õnnelikuks näiteks esimene lumine varahommik Värskas - see andis märku, et on saabunud esimene talv, mille veedan puhta looduse keskel, mitte linnas ja põlveni poris. Õnnelikuks teevad ka jagatud hetked - olgu need veedetud siis ammuse sõbra, põneva raamatu, kauni metsasalu, haarava pilliloo või hoopis millegi muu seltsis.