Eelmist ühisprojekti ei rahastatud, selle materjali vormistamisel arvestatakse nii varasema taotluse nõrgemaid külgi kui uusi asjaolusid.

„Meil on kiire, sest tähtaeg on juba 27. veebruaril. Seekordses voorus jagatav summa on varasemast oluliselt väiksem, õppepäeval saime teada, et taotlusi võib tulla umbes 250, seega on rebimine projektide vahel väga tugev. Ka taotletav summa tuleb partnerite investeeringute ja muude tegevuste vahel umbes võrdselt jaotada. Pearõhk on koostöö arendamine, ajaloo ja kultuuripärand on selleks sobiv vahend, " valgustas üldpilti Sillaotsa Talumuuseumi juhataja Kalju Idvand.

Plaanitavad tegevused

Ühisprojekt esitatakse ajaloo ja kultuuripärandi säilitamise, kohalike traditsioonide ja oskuste toetamise meetmesse.

Kui eelmises taotluses kavandati programmi investeeringute osas ehitada Sillaotsa muuseumile uus häärber, siis uue variandi puhul tehakse panus praeguse talumaja remondile (uus vundament, palkide vahetus, uus küttesüsteem, ekspositsioonipinna laiendamiseks ning vajalike abiruumide paigutamiseks on plaanis majale üks osa (rehealune) juurde ehitada, et taastada hoone selle kunagises pikkuses).

Lätlased soovivad Cesvaine lossis remontida oma muuseumi ruume ja Volhovi esindajad uuendavad sealses koduloomuuseumis kommunikatsioone.

Projekti „pehmed" tegevused hõlmavad partnerite kultuurialast suhtlemist. Näiteks tulevad väliskülalised esinema Märjamaa folgile ja Sulule keraamikakoolitusele. Volhovis on folgilaadne pidu „Aleksander Nevski kuulsuse pärg" ja toimub õpituba, milles õpitakse valmistama 17. sajandi rõivaid. Cesvaines toimub lossipargi pidu ja restaureerimisalane konverents.

Projekti raames on kavas välja kuulutada kaks konkurssi. Vene pool valmistab ette pärimuslike tööde konkursi korraldamise dokumendid(esitada võib filme, DVDsid või esseesid). Eesti valmistab ette samateemalise fotokonkursi, mille tulemusena valmib fotoraamat, kus on 50 fotot igalt partnerilt. Konkursside žüriid saavad olema kolmepoolsed.

Kodutöö ja lõpviimistlus

Läinud nädalal vaagisid pooled kahe päeva jooksul plaanitavaid tegevusi ja kulusid, tabav ja inglise keeleski kõlav pealkiri tuleb kodutööna välja mõelda, seekord veel kõiki rahuldavat varianti ei leitud.

„Vormistame praegu oma tegevusi ja saadame varsti lätlastele, kes juhtpartnerina taotluse lõplikult kokku kirjutavad. See projekt peab olema suunatud koostööle, kõigile peavad olema tagatud võrdsed võimalused ja tegevus peab olema jätkusuutlik. Sellest tuleneb ka tegevuste valik. See valik ei ole täitmiseks kõige mugavam, aga meil tuleb lähtuda ülaltoodud põhimõtetest ja valik peegeldab partnerite ühisosa.

Tegelikult on meie koostöö väga kenasti käima läinud. Ja kindlasti otsime me ka edaspidi võimalusi ja vahendeid selle jätkamiseks ning kaasame uusi sõpru. Selline munitsipaalmuuseumite võrgustiku tugevdamine infovahetus- ja tegevuskeskustena peaks meie ja partnerite meelest olema kaasaegsete arengutega igati kooskõlas," rääkis Kalju Idvand.

Kas seekord taotlus rahastatakse, selgub suvel. Positiivse arengu korral toimub järgmisel aastal ehitamine, projekt peab olema lõpetatud 2014. aastaks.