2012. aasta septembris pidasime Märjamaal, Saugas ja Türil kolm piirkondlikku seminari, kus osalesid noortega töötavad ametnikud ja ka noored ise, et kohalikke probleeme arutada ja kitsaskohad välja tuua.

Mullu 22.-25. oktoobril toimus (Vägi)Vallatu MaTSi bussireis, mille raames külastasime kolme piirkonda ja küsitlesime inimesi. Osa võttis 16 noort.

Tänavu 20. ja 21. märtsil saime uuesti kokku kolme piirkonna noortega Sauga Avatud Noortekeskuses, et kõik kogutud materjalid veel kord läbi töötada ja jõuda ideeni, mis võtaks kokku meie sõnumi. Valmistasime videomaterjali, et viia noorteni meie sõnum: märka, hooli, sekku ja katkesta vägivalla ahel. Osales kokku 19 noort.

Projekti erinevates etappides olid kaasatud 26 erinevat Türi, Sauga ja Märjamaa valla noort. Toimunut rahastas Euroopa Noored Eesti Büroo alaprogrammi 1.2 noorte omaalgatus raames.

Kokkuvõte küsitluse tulemustest koolides

Märjamaal küsitleti 68 noort vanuses 12-16 eluaastat.

Vastanutest 47% olid tüdrukud ja 53% poisid. Türi vallas vastasid küsimustikule Türi põhikooli 8. ja 9. klassid valikuliselt ning Türi ühisgümnaasiumi 10. klassi õpilased. Kokku vastas 135 õpilast, kellest 83 olid naissoost ja 52 meessoost. Sauga vallas oli vastanuid 13 (1 neiu ja 12 noormeest), kes olid vanuses 12-16 aastat. Küsitlus viidi läbi Sauga põhikoolis.

Vastustes toodi kiusamise põhjustena enim välja erinevus välimuselt (riided, hügieen) või teistmoodi käitumine. Muude põhjustena nimetati, et kiusatakse igavusest, ka väga heade õpitulemustega õpilasi, puuduses elavaid või teisest koolist tulnud noori.

Noorte aruteludest on selgunud, et minnakse teiste kiusajatega kaasa, et mitte ise ohvriks langeda. Ligi pooled ei osanud vastata, kas vägivald on nende kodukohas probleemiks. Suurem osa vastajaist teab, kelle poole kiusamise korral pöörduda, kuid tihti seda ei tehta, sest kardetakse kiusamise ägenemist või ei peeta teatamist vajalikuks, sest on suudetud olukorraga ise hakkama saada.

Kiusamistesse sekkuvad pigem tüdrukud, poisid jäävad pigem erapooletuks ning appi ei tõtta. Nimetati, et sekkutakse siis, kui kiusatav on oma sõber.

Meil on oma Facebooki leht (http://www.facebook.com/VagiVallatuMats), kuhu pannakse üles ka projekti kokkuvõte. Kokkuvõtvalt võib öelda, et kõik projektis osalenud noored on kokku puutunud vägivallaga, aga oluline on katkestada ahel, samuti tahame kutsuda noori üles märkama, hoolima ja sekkuma.

Järeldusi noorte mõttemaailmast ja arusaamadest võib tuua ja tõlgendada mitmeti, kuid selge on see, et noortele tuleb selgitada vägivallaga seonduvaid teemasid, nende tähendust, ennetavaid tegevusi, sekkumise võimalusi ja tagajärgi.


Märjamaa gümnaasiumis antud vastused

  • Kas oled tundnud end tõrjutuna või kiusatuna?
Jah 46%. Ei 54%

  • Kas oled ise olnud kiusaja?
Jah 54% Ei 46%

  • Kas kiusamine on sinu kodukohas sinu arvates probleem?
Jah 28% Ei 24% Ei tea 49%

  • Kui märkad, et kedagi tõrjutakse või kiusatakse, siis Sa....
* ei sekku, oled erapooletu. 40%

* ei sekku, sest kardad, et Sind hakatakse kiusama. 13%

* sekkud igal juhul. 3%

* sekkud, muidu hakatakse Sind kiusama. 3%

* muu. 10% - sekkun kui vaja, oleneb olukorrast, ei taha sekkuda

  • Enim kiusatakse...
* kui keegi erineb teistest välimuse poolest. 82%

* kui keegi käitub teistmoodi. 60% * õpiraskustega õpilasi. 19%

* väga heade õpitulemustega õpilasi. 16%

* puuduses elavaid noori. 28%

* mujalt koolist tulnud õpilasi. 27%

* muu. Nt: haiguse pärast

  • Kas oled teadlik, kelle poole pöörduda, kui Sind kiusatakse?
Jah 81%. Ei 19%

Too näiteid, kelle poole pöörduksid?

Vanemad, õpetajad, sõbrad, sotsiaalpedagoog

  •  Kui Sind on tõrjutud või kiusatud, siis kellelt ja millist abi oled otsinud? Peamiselt on abi otsitud vanematelt ja sõpradelt, vaid 7% mainis õpetajat.
Küsitlusest tuli välja ka see, et noored ei julge kellegi poole pöörduda, kuna kardavad kiusamise ägenemist. Samuti tunnevad mitmed noored, et võid ju kellegi poole pöörduda, kuid lahendust siiski tihti ei tule.

  • Kas oled vajalikku abi saanud?
Jah 24% Ei 18%

Ei ole otsinud 59%