Ainult kust see pinnas pärit ja mis sellest pärast edasi saab, küsib nii mõnigi möödavuraja. Vääna-Jõesuu vee- ja kanalisatsioonitorustike ehituse projektijuht Peeter Laidma: "Kokkuveetud pinnas pärineb kõik siitsamast Vääna-Jõesuu külast, torustike kaevenditest."

Projektijuhi kinnitusel on laoplatsi pindala 10 hektarit, see on maaomanikelt, kahelt erafirmalt renditud maa. Kogu tegevus on kooskõlastatud keskkonnaameti, vallavalitsuse ja maaomanikega.

Kaks ja pool aastat

Suur kallur, küljel kiri Multiprofiil, sõidab jälle laoplatsi väravast sisse. Sõidab veel sada meetrit edasi, siis keerab nina värava poole tagasi ja uuesti vastu mullavalli tagurdades kallab koorma maha.

Laoplatsile sahiseb liiva, mulla, ja murukamara segu. Autojuht tuleb kabiinist, suur vasar käes.

"Veiko Vestervbohm, Noarootsi päritolu," teeb ta ennast tuttavaks. Palju see suur auto korraga küll pinnast peale võtab?

"Kolmkümmend tonni," ütleb mees uhkusega. Parandab siis: "Vist ikka kakskümmend kaheksa - nii palju on lubatud!"

Aga mitu reisi niisugune koloss päevas kaevendite ja laoplatsi vahet teeb? "See sõltub nüüd küll kõik sellest, kui kiiresti kast täis tõstetakse," arvab kallurijuht.

Mööda vurab natuke pisem auto, küljel kiri Asraauto. Kui palju tal siin kolleege-autojuhte seda pinnast veab? Seda autojuht ei tea. Ütleb ainult, et varsti pidi veel mitu firmat oma autodega lisanduma.

Projektijuht Peeter Laidma: "Vallaga lepingu järgi peaks see vee- ja kanalisatsioonitorustike rajamine kestma kaks ja pool aastat. Teeme aga kõik, et kiiremini jõuda, ümbruskonna elanikele rahu tagasi anda."

Ala korrastatakse

Veiko Vestervbohm on vahepeal vasara tõstnud, virutab vastu kasti - viimasedki mullakübemed pudenevad maha hunnikusse - selge, miks tal suur kuvaldat vaja läks. Kui kõrgeks aga need hunnikud sedamoodi kasvavad? "Pinnast on meil lubatud tõsta kuni poolteist meetrit," ütleb projektijuht Peeter Laidma.

Ja ega ometi ei jäeta ala sellise kuumaastiku moega? Selle jutu peale projektijuht ainult muigab: "Enne tööde algust kooriti pinnaseplatsil paas puhtaks, muld kuhjati vaaludesse. Kui veod on lõppenud, tasandame kogu territooriumi, kümme hektarit, ilusti siledaks. Veame varem kooritud mulla peale ja silume. Saab ilusam kui enne."

See kõik saab olema aga kahe aasta pärast. Seniks palub projektijuht Peeter Laidma inimestelt mõistvat suhtumist.