2013. aasta on kuulutatud kultuuripärandi aastaks. Aasta eesmärgiks on see, et inimesed teadvustaksid kultuuripärandit kõikjal meie ümber ning mõistaksid, et seda tuleb hoida. Kultuuripärand on meie identiteedi- inimesi ühendavate ja kokkukuuluvustunnet loovate väärtuste, sümbolite ning emotsioonide kogumi, osa ja alus.

Pärandist rääkides kasutatakse nii kultuuripärandi kui ka pärandkultuuri mõistet. Laiemas plaanis on tegemist ühe ja sama sisuga, erinevad grupid kasutavad aga erinevaid mõisteid ja annavad neile siis sisule veidi teistsuguse varjundi. Sest igaüks annab pärandile oma tähenduse: kohaliku inimese jaoks on pärandil hoopis teine tähendus kui ametnikul, turist vaatab ümbritsevat teise pilguga kui teadlane.

Vaatamata keerulisele nimele on kultuuripärand kõikjal meie ümber. Need on esemed ja hooned, mis on muuseumides või muinsuskaitse all: näiteks mõis, koolimaja või väga vanad raamatud. Samuti on kultuuripärandiks asjad, mis on igapäevaselt kodus meie ümber. Näiteks vanavanaema räägitud lugu oma lapsepõlvest, laupäevane saunaskäik või hoopiski kodune rukkileib. Alati ei oska me seda lihtsalt märgata. Selleks, et pärandit paremini märgata, hoida ja kaitsta oleme kultuuripärandi raames algatanud mitu ettevõtmist.

Valla kodulehele on loodud alamleht "Kultuuripärandi aasta 2013" (http://www.haanja.ee/parandiaasta/). Sealt leiab informatsiooni Haanja valla pärandkultuuri objektide kohta, viiteid ja linke erinevatele arhiividele ja andmekogudele.

Lehekülg on pidevas muutumises ja igasugused ettepanekud andmete täiendamiseks ja lehekülje informatiivsemaks muutmiseks on väga oodatud. Kultuuripärandi aasta raames on üle Eesti kuulutatud välja hulgaliselt fotokonkursse. Nii ka meie. Kuulutame välja fotokonkursi "Aja ring" Ootame digitaalseid fotosid nii sellest, mis meid praegu ümbritseb kui fotosid möödanikust.

Meie soov on täiendada olemasolevate pärandkultuuri objektide fotokogu. Olemasolevad fotod on leitavad valla kodulehe linkidelt http://www.haanja.ee/parandiaasta/ , "Haanja mõis, Saaluse mõis ja Viitina mõis" , "Rogosi mõis, Vana-Laitsna mõis, Luutsniku mõis, Vastseliina mõis ja Misso mõis".

Fotod võib tuua Haanja raamatukogusse Riina Lõhmusele, vallamajja Tiia Zuppurile või anda Sirje Pärnapuu kätte. Teeme nendest koopia ja tagastame. Digitaalsed pildid saata e-posti aadressil sirjeparnapuu@gmail.com või tiia@haanja.ee.

Fotosid ootame 1. oktoobrini.

Meil on veel inimesi, kes mäletavad ise või teavad jutte esimese vabariigi aegadest, kolhoosiajast, pikaleveninud stagnatsiooniajast, kolhooside laialilõhkumise ja Eesti Vabariigi taastamise ajast. 1. oktoobrini ootame meenutusi ja mälestusi inimestest, kes meie ümber on elanud või veel elavad.

Meile saadetavad meenutused võivad olla pikemad lood mõnest inimesest või sündmusest (nt kunagisest sovhoosijuhist või sinimustvalge lipu väljatoomisest nõukogude aja lõpus) või siis ka päris lühikesed, paarilauselised iseloomustused (nt et Viljasaare tellisevabriku omanik pressis vahel tellistesse ka luuletusi ning oma aja kohta oli ta päris boheemlik mees- käis ringi rohelisteks värvitud vuntsidega). Meenutusi ootame kirjalikult 1. oktoobrini e-posti aadressil sirjeparnapuu@gmail.com või tiia@haanja.ee. Paberil jutud toimetada valla raamatukogudesse või vallamajja (Võru tee 15 Haanja küla Haanja vald 65101). Kõigile kirjutamine väga ei sobi ning seepärast korraldame aasta jooksul kohtumisi, et üheskoos vesta lugusid ja meenutada.

Täpsem info kokkusaamiste kohta ilmub Haanimaa Uma Lehes ja valla kodulehel. Esimene kohtumine toimub 23. aprillil kell 11.00 Haanja rahvamajas.

KUTSUME KÕIKI ÜLES JULGELT KAASA LÖÖMA JA AKTIIVSELT MEENUTUSI JA FOTOSID SAATMA!


Sirje Pärnapuu
Riina Lõhmus
Tiia Zuppur