Koolivalve käivitamise eel lapsevanemate seas läbi viidud pilootuuring näitas, et lapsevanemad muretsavad enim narkomaania ja koolivägivalla pärast. Koolivalve grupp jagab oma töö planeeritud patrullimise ja koolidest tulnud pöördumistele reageerimise vahel. Sel õppeaastal on munitsipaalpolitsei pidanud trahvi määrama 252 korral, suurem osa suitsetamise või alkoholiseaduse rikkumise eest.

Rikkumiste statistikat vaadates ei saa öelda, et joonistuksid välja olulised erinevused eesti ja vene koolide või erinevate linnaosade koolide vahel. Koolilapsed teevad sarnaseid rikkumisi igal pool. Vähem on olnud narkoväärtegude juhtumeid, kuid kuna munitsipaalpolitseil ekspertiisi tegemise õigus puudub, kaasatakse narkokahtluse korral alati riigi politsei.

Lisaks õigusrikkujatest koolilastega vestlemisele peame oluliseks vanemate teavitamist ja nendega rääkimist, sest ainult koostöös perekonnaga on noort tegelikult võimalik mõjutada. Enamasti on rikkumisest vanematele teatamine nende jaoks tõesti ebameeldiv üllatus. Osa vanemaid küll tunnistab, et on lapse suitsetamisest teadlik, kuid ei oska midagi ette võtta. Ja osa lapsevanemaid lihtsalt ei suuda ebameeldivat uudist uskuda.

Lisaks patrullimisele ja kooli väljakutsele reageerimisele teeb munitsipaalpolitsei ka ennetustööd. Kuna viimasel ajal on noorte seas oluliselt kasvanud huuletubaka kasutamise populaarsus, on munitsipaalpolitseinikud teinud selle sügise jooksul esitlusi huuletubaka kasutamise tagajärgedest enamikes koolides, sh kõigis Lasnamäe koolides. Huuletubaka mõju tervisele ei oska hinnata ei õpilased ega ka nende vanemad. Seetõttu on munitsipaalpolitseinikud sageli teavitustööd teinud ka lastevanemate koosolekutel. Kokkuvõtteid koolivalve töö tõhususest saab teha esimese tööaasta täitumisel, kuid esialgseid hinnanguid saab anda juba praegu. Kuigi koolivalvele pühendunud munitsipaalpolitsenikke on vähe, on nende töö siiski tuntav. Erinevalt mõne aasta tagusest ajast ei kohta koolide ümbruses enam karjakaupa lapseohtu suitsetajaid.

Õpikeskkonna turvaliseks muutmine on pidev ja järjekindel töö, kuid selle arvelt kokkuhoidmine ei tasu ka kitsastes oludes ära.