Seega peab igal ühistranspordikasutajast õpilasel ja pensionäril olema ühiskaart. Tihti eksitakse just kahe viimase asjaolu puhul ega peeta ühiskaardi soetamist vajalikuks.

Ühiskaarte saab Viimsi vallas osta Eesti Posti kontorist ja vallamaja infosaalist. Lisaks on Selver, Prisma, Stockmann, R-kiosk jm müügikohad. Bussi sisenedes palume aegsasti võtta ühiskaardi välja, et see kassaseadme kohalt läbi tõmmata.

Viimasel kuul esines ühiskaardi kasutamisel mõningaid tehnilisi probleeme kolme soodustatute valdkonnaga: paljulapseliste soodustus, pensionäri soodustus ja õpilaste soodustus. Selles küsimuses on vallavalitsus ja Harju ÜTK pöördunud süsteemi arendaja poole, kes on need süsteemi vead lubanud kõrvaldada. Hetkel on küsimusega mõned nädalad tegeletud ja paljulapseliste sõidusoodustusega peaks süsteem nüüdsest töötama, esineb veel kohati probleeme koolilaste ja pensionäride soodustoodetega, mis ka enamuses on kõrvaldatud.

Hea on, kui teavitate igasugu esinenud probleemidest Harju ÜTK-d e-postile raido@ harjuytk.ee (lisades ühiskaardi numbri, kasutaja nime, kellaaja, bussiliini ja sündmuse kirjelduse).

Nii saame süsteemi vigadele jälile ja süsteemi vigadeta tööle. Iga uue süsteemi kasutuselevõtul ilmneb tehnilisi probleeme, nii ka ühiskaardiga.

Mure on veel kommunikatsioonis sotsiaalkindlustusameti andmebaasiga. Probleem seisneb selles, et automaatsed soodustused antakse sotsiaalkindlustusameti infosüsteemist saadavate päringu tulemuste põhjal, aga puuetega laste ning 16aastaste ja vanemate sügava puudega isikute kohta sealt Ühendatud piletite päringutele vastuseid ei anta. Seega ei saa piletisüsteemis anda automaatselt tasuta sõiduõigust. Selles osas on vajalik pöörduda soodustuse kaardile kandmiseks kas MTÜ Harju Ühistranspordikeskuse või Viimsi Vallavalitsuse poole. Harju ÜTK-le on vaja eeltoodud soodustuse tegemiseks esitada vabas vormis avaldus ja soodustust tõendava dokumendi koopia, mille saab esitada elektrooniliselt e-postile raido@harjuytk.ee.

Ühtlasi anname teada, kui kellelgi soodustusõigusega reisijal on võetud süsteemi rikke tõttu täispileti hind, siis palume pöörduda Harju ÜTK poole, kes selle enamvõetud summa peab hüvitama. Valla kodulehel on ka selle tarvis toodud avalduse vorm rubriigis Blanketid > Ühistransport.

Bussipeatuste talihooldest

Alates 2013. a jaanuarist teostab valla bussipeatuste talihoolet AS Kemmerling. Vallavalitsus korraldas aasta lõpus hanke, millega otsiti bussipeatuste talihoolde teostajat (lume koristus, libedusetõrje) valla 96 bussipeatusele. Hanke võitis AS Kemmerling, kes määrati bussipeatuste hooldajaks ajavahemikul 2013 jaanuarmärts ja 2013 detsember-2014 märts. Bussipeatuste talihoolde küsimustes pöörduda infotelefonile 1929.

Bussipeatuste taskute hoolet (koht, kuhu buss sõidab) teostab teehooldaja. Riigimaanteedel OÜ Üle ja valla teedel Teede REV-2 AS.

Valla abitelefon 14455

Viimsis töötab valla infotelefon juba aastaid, soovitame valla elanikel seda julgemalt kasutada. Sealt on võimalik küsida infot ühistranspordi, teede, tänavavalgustuse jm Viimsit puudutavate teemade kohta. Samuti on võimalik sinna edastada oma muresid - nt kustunud tänavavalgusti kohta või märgatud prahihunniku kohta. Alati pole ju arvutit kaasas, et e-kiri saata, küll aga on enamusel taskus mobiiltelefon, millega saab koheselt ühendust võtta ja teate abitelefonile jätta. Valla infotelefon töötab iga päev ja nii saab ka puhkepäeviti murest teada anda.

Prügi bussipeatustes ja teedel

Viimasel poolaastal on hakanud sagenema prügi vedamine avalikku ruumi. Nii näiteks tuuakse oma kodune prügi bussipeatuste prügikasti või jäetakse lihtsalt kotiga paviljoni nurka vedelema. Üks mees on eriti leidlik ja veab oma kodunt tuhka 1A peatuse prügikasti. Mõni viskab hunniku rehve või diivani autokärusse ja sõidab metsa. Kes on eriti mugav, see peatab pakendikonteineri ääres auto ja loobib oma olmeprügi lihtsalt sinna maha.

Kahjuks on eelpool kirjeldatu muutunud üsna sagedaseks käitumiseks. Kõigil peaks olema prügiveo leping ning lisaks saab jäätmejaama (asub Pringi külas, Vanapere põik teel) tasuta ära anda rehve ja muid jäätmeid. Samuti on meil valla territooriumil pakendikonteinerid. Siiski suudetakse vaatamata sellele avalikku ruumi alatasa prahti vedada. Siit ka valvsatele vallakodanikele palve. Palun pange kirja auto number või tehke pilti, kui näete kedagi bussipeatusesse prahti või tuhka toomas, pakendikonteinerisse olmeprügi viskamas või konteineri ümber prahti panemas või hoopiski autot metsa sõitmas. Vallavalitsus on tänulik igasuguse abi eest antud küsimuses.

Kommunaalamet on tuvastanud üsna tihti avaliku prügi seast kas kviitungite, arvete, kirjade, dokumentide vms põhjal isiku, kelle prahiga on tegemist. Seejärel suunatakse küsimus järelevalvele, kes vastavatele isikutele trahvi vormistab. Et asjaga veelgi agressiivsemalt tegeleda, on vajalik lisainfo kõikidelt, kes satuvad nägema avaliku ruumi prügistamist. Vaid koos saame oma elukeskkonda paremaks muuta.