Üks põhilisemaid heakorraalaseid probleeme on niitmata ja võsastunud maaüksused, sest need hakkavad reeglina enim silma. Sellisel puhul saadab valla kommunaalamet maaomanikule märgukirja ja tuletab meelde heakorraeeskirjas sätestatut. Elamumaal, ärimaal, tootmismaal ja transpordimaal tuleb hoida muru kõrgust alla 15 cm - see tähendab, et muru tuleks niita iga kahe nädala tagant.

Maatulundusmaal tuleb hein niita korra aastas, pärast jaanipäeva. August on heina niitmiseks igati sobilik aeg, sest hein on saavutanud oma kõrguse ja hakkab kolletuma. Lisaks heina ja muru niitmisele on samaaegselt otstarbekas eemaldada hooldamata maaüksusel kasvama hakanud võsa.

Märgukirjad, mis maaomanikele saadetakse, juhivadki tähelepanu muru ja heina niitmisele, samuti võsa eemaldamisele. Märgukirjaga antakse maaomanikule 2-3 nädalat aega maaüksuse korrastamiseks, seejärel tullakse heakorratööde teostamist kontrollima. Loomulikult on võimalik taotleda niitmise tähtaja pikendamist, kuid põhjus selleks peab tõesti olema mõjuv. Kui heakorratööd pole teostatud märgukirjas toodud tähtajaks, alustatakse väärteomenetlusega.

Trahv niitmata muru või heina eest võib olla kuni 400 eurot füüsilisel isikul ja kuni 1200 eurot juriidilisel isikul. Levinud on eksiarvamus, et maksan trahvi ära ja saan "jamast" lahti. Kahjuks ei saa. Menetlus käib senikaua, kuni maaüksus on hooldatud, sunnivahendina kasutataksegi trahvimist. Loomulikult ei ole eesmärk karistada ja trahvida, kui aga miski muu ei aita heakorra tagamisele, siis lähenetakse asjale karmilt. Need on meetmed, mis aitavad maaomanikele meelde tuletada heakorraeeskirja ja selle punkte.

Kui teid häirib hooldamata maaüksus, siis sellest saab alati kommunaalametile teada anda, hea on lisada aadress, väikene kirjeldus (näide: hein niitmata, heina sees prügi) ja võimalusel ka foto (millel on kas kuupäev või failiandmetes ajatempel).

Kommunaalamet teostab seejärel maaüksuse paikvaatluse, kogub materjali ja saadab märgukirja omanikule teele. Käesoleval aastal on kommunaalamet mõnesaja maaüksuse osas saatnud välja märgukirjasid, süstemaatiline töö jätkub.

Suured tänud nendele, kes on hooldanud oma maaüksust korrektselt ning lisaks veel ka aiatagust teemaad või heinamaad korras hoidnud. Täita oma kohust ja teha veel üks täiendav lisaülesanne - see on tõeliseks eeskujuks ja inspiratsiooniallikaks meile kõigile. Aitäh!

Heakorra eeskirja olulisemad punktid

  • elamumaa, ärimaa, tootmismaa ja sotsiaalmaa sihtotstarbega krundil tuleb hoida muru kõrgust alla 15 cm
  • maatulundusmaa sihtotstarbega krundil tuleb niita heina kord aastas, peale jaanipäeva
  • hooned ja rajatised tuleb hoida korras ja neid regulaarselt hooldada, remontida
  • sadevee jm kuivenduskraavid tuleb hoida puhtana, eemaldada tuleb vee äravoolu takistused, võsa ja hein
  • pügada ja piirata tuleb hekki, mis kasvab väljapoole krundipiiri