Kaks gruppi

Esimene kord on alati kõige olulisem - kui see annab hea tulemuse ja kogemuse, on julgust ja tahtmist edasi minna. Meil just nii oligi. Pooled  grupis osalenutest on praeguseks töö leidnud ja grupis osalenud suhtlevad siiani omavahel.

Kose vallas on praeguseks lõpetanud juba kaks tööharjutusteenuse gruppi. Tööharjutuse teenus on mõeldud pikka aega töölt eemal olnud inimese jaoks esimese sammuna uuesti tööturule naasmiseks. Tööharjutuse teenus aitab taastada enesekindlust ning leida uut motivatsiooni töö otsimiseks.

Töötukassa abiks

Enne tööharjutuse teenust tuleb iseendaga üpris põhjalikult tööd teha, analüüsida oma isikuomadusi, tugevusi ja nõrkusi, hinnata oma oskuseid ja soove, et selgusele jõuda, mis on takistanud töö leidmist pika aja jooksul ning kuidas saadud teadmistega edasi minna. Ehk on vajalik hoopis täiend- või ümberõpe, sest kunagi omandatud eriala on kadunud või ei luba tervis enam sel alal töötada või ongi soov midagi hoopis uut õppida.

Siin tuleb appi Töötukassa, kes vaatab läbi ja sobivuse korral rahastab põhjendatud koolitussoovid. Lisaks saavad osalejad vajalikke praktilisi teadmisi ja oskusi: kust leida tööpakkumisi, kuidas täita kandideerimiseks vajalikke dokumente. Ühe kõige olulisema asjana viib kokku samas olukorras olevad inimesed. Grupi toetus, gruppi kuulumine on inimese jaoks väga oluline ja need suhted jäävad alles ka pärast teenuse lõppemist.

Juhendaja vajalik

Ääretult oluline inimene nendes gruppides on grupijuhendaja. Esimesel grupil oli kaks juhendajat - Margit Tamm ja Eha Lepik. Teise grupi puhul oli Ehal juba julgust üksi juhendaja koormat kanda.

Eha Lepiku osa Töötukassalt saadud tunnustuses on väga suur. Eha on suure empaatiavõimega väga soe inimene, kes märkab, julgustab ja toetab, kuulab ja mõistab. Pärast esimese tööharjutusteenuse lõppemist tegeles ta grupiga vabatahtlikult edasi, olles kõigile toeks ja abiks edasistes tööotsingutes.

Paralleelselt 2013. aasta sügisel alustanud uue grupiga käis ta koolitamas ka Anija valla tööharjutusteenusel osalejaid. Novembris toimunud Töötukassa seminaril Türil esines ta ett ekandega töötukassa ja kohalike omavalitsuste koostööst.

Mida saame?

Mida on koostöö meile veel andnud? Ennekõike võimalust suhelda operatiivsemalt ja tulemuslikumalt Töötukassa erinevate ametnikega Kose valla töötute teemal. Me mõistame paremini, mida nemad suudavad ja saavad teha, ja nemad mõistavad paremini meid. Koos jõudusid ühendades on tulemus alati parem. Praegu toimub Kose vallas esmakordselt tööklubi, mida me väga soovisime jätkuna tööharjutusele. Tööklubi viib läbi OÜ Marketing Communication Alliance. Loodame, et koostöö saab meil omavahel olema hea ja teenus meie inimeste jaoks tulemuslik. Koostöö Töötukassaga jätkub aga endiselt.