Projekti esmaseid tulemusi presenteeritakse Eesti V Noorsootöö Foorumil ja Eesti ANK X aastapäeva tähistamisel 14-15 novembril Tartus.

Noortekeskuste kaardistamise läbiviimist toetavad Hasartmängumaksu Nõukogu ja Eesti Noorsootöö Keskus. Teine suur projekt on ESF vahendite abil "Noorte konkurentsivõime suurendamiseks ja sotsiaalse tõrjutuse vähendamiseks ühiskonnale pakutava noorsootöö teenuse osutamine läbi noortekeskuste" teostamine aastatel 2010 - 2013. Kõnealuse lepingu raames saavad eeloleva kolme aasta jooksul 150 noortekeskust võimaluse kaasata oma tegevustesse rohkem noori ja ESF vahendite toel muuta teenused mitmekülgsemaks.

Toetatavad tegevused on huvitegevuse korraldamine noortekeskustes, tööelu tutvustavate tegevuste läbiviimine ning kogukonna arengut toetavate noorte omaalgatuste fondi loomine hankes osalevate noortekeskuste juurde. Viimane on eriti tänuväärne võimalus noorte kaasatuse suurendamiseks. Lisaks eelmainitud tegevustele on luubi all mobiilse noorsootöö teenuse arendamine. Programmi vältel koostatakse mobiilse noorsootöö käsiraamat ning koolitatakse 90 noorsootöötajat, kes hakkavad oma piirkonnas õpitut koheselt rakendama. Tähelepanu pööratakse ka noorte tervistavale puhkusele ning korraldatakse vähemalt 6 laagrit aastas.

Teenuste teostamiseks valitakse igaks tegevusperioodiks välja 50 noortekeskust, kes viivad ellu kompleksteenuse raames ette nähtud tegevused, 6 noortekeskust, kes korraldavad projektlaagri ning sõlmitakse lepingud 30 noortekeskuse piirkonnas MoNo teostamiseks.

2011/2012 aastal osalevad selles projektis ka Ravila ja Kose Noortekeskused. Huvitegevusena pakutakse teenuseid Ravilas draamaringina, kus õpitakse erinevaid näitlemis- ja eneseväljendusvõimalusi ning tutvutakse ametitega, mis draama ja näitlemisega seonduvad. Kosel tehakse koostööd Kose Kunstikooli, Kose-Uuemõisa ja Palvere Noortetubadega, kus põhirõhk on käsitööl kaasaegsete tehniliste vahendite abil. Samuti tutvutakse erinevate ametite ja töökeskkondadega. MoNo koolitusest võtavad osa 3 meie valla noorsootöötajat ning tegevused algavad jaanuaris.

Üheks vahvamaks osaks sellest projektist on NAF ehk Noortekeskuse kogukonna arengut toetavate noortealgatuste fond , mille eesmärgiks Eesti avatud noortekeskuste kogukonna arengut toetavate noortealgatuste fond ehk NAF on mõeldud selleks, et noortekeskuse piirkonna noored saaksid aktiivselt osaleda otseselt enda kavandatud ja kogukonda arendavates projektialastes tegevustes. Noortekeskuste juures toimiv fond toetab nii noorte formaalseid kui ka mitteformaalseid gruppe.

Taotluste hindajateks on noortekeskuse poolt kokku pandud kohalikest noortest ja ühest noorsootöötajast koosnev 5-liikmeline hindamiskomisjon. Kosel kuuluvad sellesse komisjoni KNV (Kose Valla Noortevolikogu) 4 liiget ja noorsootööspetsialist Mis on noorte omaalgatus ehk NAF ? Noortealgatuseks peame projekte, kus noored osalevad aktiivselt ja otseselt enda kavandatud ja kogukonda arendavates projektialastes tegevustes.

Toetatavad tegevused
NAF läbiviimine selleks valitud noortekeskuste juures peavad jälgima Eesti Avatud Noortekeskuste Ühenduse poolt koostatud taotlemise tingimusi ning kasutama selleks ettenähtud lepinguid, taotlus- kui ka aruaandevorme.
Oluline on jälgida noorte kaasatust igas etapis.
NAF peamine sihtgrupp on 12- 16 aastased piirkonna noored ja konkursi raames peavad kaasatud peab olema vähemalt 60 noort (st, et omaalgatusest saavad osa vähemalt 60 noort). Fondi eelarvest (a'1917,35 € noortekeskuse kohta) tuleb toetada vähemalt nelja omaalgatust aastas.

AVANEB KOSE VALLA NAF PROJEKTIKONKURSS

HEI SINA NOOR, KES SA MÕTLED, ET KUS VÕIKS LEIDA RAHA OMA VAHVATE MÕTETE TEOSTAMISEKS, ÄKKI SULLE SOBIB NAF?

Mis see on? NAF on mõeldud selleks, et noored saaksid aktiivselt osaleda otseselt enda kavandatud ja kogukonda arendavates projektialastes tegevustes. Selle läbi muutub nii sinu kui ka sõprade elu Kosel paremaks ja huvitavamaks!

NAF peamine sihtgrupp on 12- 16 aastased piirkonna noored. Samas võivad taotleda ka nooremad ja vanemad! Kui sul on idee, täida taotlus (leiad http://www.ank.ee/files/NAF%20taotlusvorm,%20lisa%202.6.pdf ) ja esita see Kose Noorsootööspetsialistile (Angela Kilk) kas e-posti (angela@kose.ee) või too ise kohale (Kose Vallavalitsus). Ravila noorte kontaktisikuks on Liina Laissaar (liina@kose.ee) ja Ravila Noortekeskus. Hiljemalt kahe nädala pärast saad sa vastuse, kas sinu ideed toetati. Kui taotluse täitmine tundub uus ja vajad abi, võta kohe noortekeskuse töötajatega ühendust ja me aitame sind. Kirjuta angela@kose.ee või helista 6339307. Saame kokku, räägime sinu ideest ja aitame selle taotluseks vormida!

Arvesta, et projekt tuleb ellu viia alates1. detsember 2011 kuni 15.august 2012. Toetuse saanud noortega sõlmime koostöölepingu, kus on kirjas tegevuste läbiviimise aeg, toetatav summa ning aruande esitamise tähtaeg.

Taotlusvormi täitmine on lihtne. Lisaks taotleva grupi kontaktinfole tuleb vastata mõnele olulisele küsimustele, et grupp ise oma idee hästi läbi mõtleks.

Peamised küsimused, millele taotlusvormis vastata tuleb!
1. Idee tutvustus ehk, mida soovitakse teha?
2. Millest on idee saanud alguse?
3. Milline on idee elluviimise tegevuskava?
4. Kuidas idee aitab kaasa kogukonna arengule?
5. Kellega koos ideed ellu viiakse, kuidas jagatakse ülesanded (teised noored, koostööpartnerid)?
6. Millised on projekti planeeritavad tulemused?
7. Millist abi oodatakse oma noortekeskuse töötaja poolt?
8. Kas plaanitakse kasutada varaait programmi (võimalus laenuatada erinevaid vahendeid tasuta)?
9. Eelarve ehk, kui palju raha vajatakse idee teostamiseks (oluline on, et taotletav summa tagab 100% tegevuste kulud ja kaasrahastamist ei toimu)?

Projektid või tegevused, mida ei saa NAF eelarvest toetata
Noorsoovahetused, laagrid, erinevate rahvusvaheliste projektide reisi- ja osaluskulud, kasumit teenivad noorteüritused, koolitustel osalemine (osavõtumaksud jms), suured investeeringud (nt projektijuhile sülearvuti vms ostmine, kaasfinantseerimist vajavad projektid, teostatud või juba alanud projektid, tegevused, mis ei täida NAF eesmärke!

OLULINE TEADA:

Toetust ei kanta noorte isiklikele kontodele. Omaalgatuse kulud katab noortekeskus vastavalt tegevuskavale, eelarvele ja
SINUGA sõlmitavale koostöölepingule. Kulud kaetakse (tasutakse) otse teenuse pakkujale arve alusel.

Erandkorras saab tasuda sularahas tseki alusel (nt bussipiletid vms).
Kui teil tekib muresid seoses taotlemise või projekti elluviimisega küsige julgesti abi ja nõu noortekeskuse töötajalt.
Nemad aitavad sind. Oluline on, et te ise olete idee loojad, taotluse täitjad, idee elluviijad sest vaid nii saate projekti elluviimisest maksimaalselt kasu- uued kogemused, ideed ja eduelamused.

Milline idee on piisavalt hea, et taotlus esitada? Iga idee on hea. Oluline, et see idee aitab parendada sinu kodukohta.
Otsi omale mõttekaaslasi ja kirjutage taotlus ühiselt ning esitage see julgelt fondile. Kui hindajad leiavad, et ideed võiks edasi arendada, siis saad selle uuesti esitada sest taotlusi võib saata siis, kui selleks vajadus tekib.
Tähtaegu ei ole.

Mis summat võib taotleda? Fondi suurus on nii Kosel kui ka Ravila Noortekeskuse 1917,35 €, millest soovime toetada vähemalt 4 ideed Kosel ja 4 ideed Ravilas!

NAF noor, pane end proovile ning anna eduelamusele võimalus!
Lisainfo: www.ank.ee

Vajad abi?

PROJEKTIKOOLITUS (kuidas täita taotlust, läbi viia projekti ja teha aruannet) toimub 11. novembril kell 15.00 Kose Vallamaja saalis ja 11. novembril kell 18.00 Ravila Noortekeskuses.

Kui taotluse täitmine tundub keeruline ja vajad abi, võta ühendust noortekeskuse töötajatega. Nemad aitavad rõõmuga teie idee paberile panna ja vormida taotlust.

Täpsem info projektide kohta ka Kose valla noorsootöölehel kosenoored.wordpress.com