Oluline detail on loomapidamise nõuete juures, et loom peab olema looma omaniku valvsa pilgu all. Välistatud peaks olema, et loom omanikuta hulgub, ümbrust reostab või veel vähem kaaskodanikele ohtlik peaks olema. Viimasel ajal on väga palju kaebusi seoses hulkuvate koertega ning palju on räägitud olukorrast, kus lapsed kord ei saa kooli või koolist koju, kuna võõras koer on ringi jooksmas ning eelkõige laste seas hirmu külvab. Hulkuvad loomad ei ole tüliks mitte ainult lastele, vaid ka kõigile täiskasvanutele. Võõrad loomad on tihtipeale ettearvamatud ning tänu hulkuvatele koertele on esinemas järjest enam traumasid.

Kirjutan lahti mõningad konkreetsed nõuded veel loomapidamise kohta: mitmekorterilises elamus lähtutakse loomapidamisel lisaks käesolevale eeskirjale ka korteriühistu põhikirjast, kodukorrast, ühise tegevuse lepingust ja muudest elamu ühist haldamist käsitlevatest dokumentidest. Korterelamu üldkasutatavates ruumides ja territooriumil loomaga viibides on loomapidaja kohustatud järgima korteriomandite omanike kokkuleppel kehtestatud korda ja avalikku korda. Siinkohal kasutan võimalust jällegi kommenteerida, et laekunud on kaebusi, kus kassi ja koerapidajad lasevad oma loomadel vabalt korterelamute koridorides ringi joosta ning sellest tulenevalt on tõsiseid probleeme ka reostamise ja haisemisega. Pole ju väga meeldiv, kui kutsud külalise ning enne Sinu kodu ust peab sinu külaline tundma lõikavat lehka. See on puhtalt kassi ja koeraomanike isiklik vastutusala ja looma hügieeni nõuete mittetäitmine on karistatav. Loomapidaja vastutab looma poolt tekitatud kahju eest ka juhul, kui looma kasutatakse õigusvastase tegevuse takistamiseks, välja arvatud juhul, kui looma kasutatakse hädakaitseseisundis või hädaseisundis olles.

Koer peab omama registreerimistunnistust, mille väljastab Kõue vallas antud ala vastav registripidaja.

Alates 1. jaanuarist 2011 peab koer olema registreeritud Kõue valla koerte registris. Koera registreerimisel väljastatakse loomapidajale registreerimistunnistus. Koera registreering kehtib 20 aastat, mille järel registrikanne kustutakse. Koera kadumisest või surmast peab loomapidaja 7 päeva jooksul teatama registri volitatud töötlejale. Antud ala vastutav töötaja vallas selgub 2010 sügisel, kui vastav registripidamise eeskiri vastu saab võetud. Täpsemalt sellest mõnes sügisel ilmuvas Kõue Kuulutajas.

Koera registreerimisel esitab loomapidaja järgmised andmed: omaniku nimi, isikukood, elukoht, telefoninumber; koera nimi, sünniaeg, sugu, tõug, lühikirjeldus, eritunnused.

Alates 1. jaanuarist 2011 peab koer kandma märgistusena tegevusluba omava veterinaararsti poolt paigaldatud mikrokiipi. Loomapidaja peab tagama koera märgistamise 7 päeva jooksul arvates päevast, kui koer sai 3-kuuseks. Omandatud täiskasvanud koer tuleb märgistada 7 päeva jooksul arvates omandamise päevast. Käesolevat sätet ei rakendata koerte osas, kes kannavad märgistusena hästiloetavat tätoveeringut või registreerimisnumbrit kaelarihmal.

Loomapidamise nõuded avalikus kohas.

Järgmine tõsisem ja vaatlemist vajav küsimus on loomaga käitumine avalikus kohas. Põhilised märksõnad vastuvõetud eeskirjas on: looma ei tohi jätta üksi avalikku kohta kauemaks kui pooleks tunniks ning loom peab olema sellel ajal nõuetekohaselt aheldatud ja suukorvistatud, et loom ei muutuks ohuks inimestele ega teistele loomadele. Avalikus kohas jalutades peab olema loom jalutusrihma otsas või kandmisvahendis – jällegi eesmärgiga, et loom ei oleks ohuks ei teistele loomadele ega inimestele. Avalikus kohas loomapidamise põhiliseks peremehe mureks aga peab olema see, et loom ei reostaks avalikku kohta. Looma väljaheited tuleb koheselt koristada. Loomapidajal on keelatud ujutada ja pesta looma avalikes supluskohtades ning kui loom peaks olema nakkusohtlikult haige, ei tohiks temaga tegelikult avalikku kohta ka tulla.

Hulkuvate loomade püüdmine ja hukkamine.

Hulkuvate loomade püüdmist korraldab Kõue Vallavalitsus. Kui hulkuv loom on ära tuntav ja selge on, kellele loom kuulub, kuid parasjagu omanikule looma tagasi anda ei saa, siis toimetab Kõue valla esindaja looma vastavasse varjupaika. Loom saab seal olla 14 päeva, kusjuures avalik info on ka varjupaiga kodulehel ja Kõue valla kodulehel. Varjupaiga kulud maksab loomaomanik. Ohtliku looma hukkamine: Ohtliku looma võib hukata enesekaitseks, kui looma rünnak ohustab inimese elu või tervist ja rünnakut ei ole võimalik teisiti vältida või tõrjuda.

Loomapidamine on üks väärt ettevõtmine. Sellega näitab inimene kaaskodanikele ja ka loomale endale selgelt, et inimene on võimeline kellegi eest hoolitsema. Paraku on ka erandeid loomapidajate seas ning usun et eelnev ja siin kirjutatu aitab paremini mõista, et need piirangud ja need kohustused on mõeldud eelkõige teiste loomade ja kodanike kaitseks. Kui kellelgi on soov eeskiri täies mahus läbi lugeda, leiab selle järgnevalt kodulehelt: http://avalik.amphora.ee/kouevv/document.aspx?id=15132