Juhatuse liikmena sai Rätsep juhatuse liikme tasu igakuiselt 300 eurot, lisaks sellele maksti MTÜ-le Grillfest, igakuiselt 639 eurot töövahendite kasutamise eest. Otsust maksta 639-eurost igakuist hüvitist auto, telefoni ja arvuti kasutamise eest just oma MTÜ-le ei leia ühestki protokollist. Tollane nõukogu kinnitas alles peale kriminaaluurimise algatamist tagasiulatuvalt Rätsepaga seotud ettevõtete tehingud sihtasutusega. On väga kaheldav, kas selline teguviis oli majanduslikult soodsaim, arvuti ja mobiiltelefoni saanuks soetada kordades vähema eest. Asja teeb veel kummalisemaks, et vaid neli ja pool kuud hiljem teatas juhatuse liige nõukogule, et TASAle kuuluvat autot kasutatakse harva, ja soovitas selle rendile anda või maha müüa. Vajadus, mis sundis varem lisaks MTÜ Grillfest auto kasutamisele ka TASA autot kasutama, oli äkitselt kadunud? Rätsep rentis endaga seotud äriühingult ka reklaamhaagiseid, võttes ise hinnapakkumised ning esitades need nõukogule „Üllatuslikult" tuli kõige odavam pakkumine Promotsiooni- ja meelelahutusteenuste OÜ-lt, mille juhatuse liige on Rätsep ise. Korruptsioonivastase seaduse alusel on need tehingud, mille kohta oli juhatuse liikmel toimingupiirang, seda on nõukogule kinnitanud nii kriminaalpolitsei kui riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjoni konsultant. Ükski nõukogu otsus ei ole seadusest ülimuslikum, seega ei vabanda tehtut välja nõukogu luba. Kokku on TASAst Rätsepale ja temaga seotud erinevatele ühingutele üle kantud 430 604 krooni ehk 27 520 eurot.

2012. aasta alguses, pärast vallavalitsuse ja vallavanema vahetumist tegi Rätsep kiiresti ise ettepaneku loobuda hüvitisest ega esitanud arveid MTÜ Grillfest poolt. Pärast tagasikutsumist juhatuse liikme kohalt esitas ta aga tagasiulatuvalt hüvitisenõude kõigi möödunud kuude kohta ning vaidlustas kohtus enda tagasikutsumise, kuna nõukogu koosoleku kutses ei olevat olnud kirjas juhatuse liikme tagasikutsumise punkti. Eesti riigis mõistab õigust kohus - kui oleme hoolimata püüdest kõiges korrektsed olla siiski eksinud, siis tunnistame seda, kuid TASA kui tõepoolest maksumaksja raha kasutav organisatsioon ei kanna enam üle kahtlase sisuga „hüvitisi" ega allu ähvardustele ja manipuleerimisele.

Auris Rätsepat esindab kohtus minu lapsepõlvetuttav, SDE vallavanemakandidaat Indrek Naur. Ei kujuta hästi ette, kuidas suhtuks ta Türi vallavanemana vallale kuuluva sihtasutuse dokumendivõltsijasse ja iseendaga tehinguid teinud juhatuse liikme tegudessse?


Kristjan Männa
SA TASA nõukogu esimees
IRL