Käesoleva aasta veebruari alguses ilmus „Virumaa Teatajas" artikkel, mis kirjeldas tsaaripere peo korraldamist kubermangulin­nas Tallinnas ja kreisilinnas Rakveres. Kuidas aga aga Porkuni (Assamalla) vallas Roma­novite valitsemisaja suurt juubelit tähistati, sellest räägiti Assamalla raamatukogus.

Raamatukogus toimunud teemaüritusel tut­vustas Viivi Griffel Porkuni valla volikogu protokolli 31. 01. 1913. a. Selles protokollis kinnitas volikogu ühel häälel piduliku päeva- kava ja otsustas (kirjaviisi on veidi muude­tud):

Punkt nr. 5.

1. Vaesemate valla maksumaksjate võlad ma­haarvata.Vanade koolipuude võlgade mahaar­vamine.

2. Valla ametimeestele ja vaestele pidusöök korraldada vallamajas.

3. Kooliõpetaja ette lugemine pidustuste suu­ruse üle.

4. Näitemäng Porkuni tuletõrjujate seltsi poolt.

5 Keisrilaul vene keeles.

6. Eestimaa kubernerhärra soovitusel otsus­tati pöörduda Keiserliku kõrguse poole oma truualamlike tundmuste avaldamiseks.

Punkt nr. 6.

Volikogu otsustas ühel häälel Porkuni val­lamajasse ja kõikidesse valla koolimajadesse osta Keiser Mihhail Fjedorovi pildid ja igale kooliskäijale lapsele 3 kopikaline kingitus välja jagada.

Punkt nr. 7.Volikogu otsustas ühel häälel Keiser Mihhail Romanovite suguvõsa pidus­tuste peale kulutada Porkuni vallamajas kuludeks määrata 30 rubla.

Punkt nr. 8.Volikogu otsustas ühel häälel Porkuni vallamajasse lipp muretseda.Viivi Griffel tutvustas raamatukogus veel teist Porkuni valla volikogu protokolli, mis on koostatud 21. 02. 1913. Siit saab lugeda vallatalitaja Tõnu Veldi peetud tähtpäe­vakõnet ja siin ära toodud nende inimeste nimed, kelle vallamaksud ja kooli puude võlad maha arvati. Protokollis on kirjas, et koolilapsed said vaba päeva aga aktus toimus ja õpetaja jagas lastele väikseid kingikesi. Riigihümni „Jumal keisrit kaitse sa" lauldi püsti seistes, vene keeles ja 3 korda. Sellel Assamalla raamatukogus toimunud minevi­kuainelisel teemaüritusel räägiti veel ühest sündmusest, mis juhtus märtsi alguses 60 aastat tagasi ja ikka Venemaal. Vanematele kohalololijatele meenus kiiresti, et 5. märtsil 1953 suri Jossif Stalin. Kuidas sai aga juh­tuda, et nii tähtsale mehele ei kutsutud õigel ajal arsti, seda selgitas kohalik ajaloohuviline Eugen Lõoke. Viivi Griffel on Assamalla piirkonna minevikusündmuste uurimisega tegelenud juba viis aastat. Vahel satub talle näppu aga mõni huvitav olmeline juhtum, huvitav seik või tavamõiste, mis tänapäeval tähendab hoopis midagi muud kui esialgne sõna. Nüüd küsis Viivi kohalolijate käest sõna „restoran" esmast tähendust. Keegi kohalolijaist ei teadnud. V. Griffel selgitas, et restoran tähendas omal ajal kindla koos­seisuga einet, mida arst kirjutas paranevale haigele, nõrkadele raukadele, rasedaile naistele jne. Restoran koosnes kergeltseedu­vaist kuid jõuduandvaist roogadest - rammu­leemest, kanamunadest ja väikesest annusest linnulihast. Aegamööda kandus selle kind­lakooseisulise menüü nimetus üle asutusele, kus seda pakuti. Raamatukogu üritusel kii­rendas aga mõttetegevust kohvilaud, mida seekord oli aidanud katta Reet Talur, kes tõi kaasa suure tüki omaküpsetatud porgandipi­rukat. Muuseas, Reedu abi raamatukogule oli eriti päästev suvel, kui me tükk aega ei suutnud leida paraja suurusega ja omanikuta külakivi.