Eesmärkide täitmiseks on vaja aastani 2020 ellu viia tegevused, mida võib jaotada seitsmeks alateemaks: 1)peredele sobiv ja turvaline elukeskkond; 2)hinnatud keskharidus ja mitmekülgne alus-, huvi- ning täiendharidus ja noorsootöö; 3)aastaringselt aktiivne ja tuntud Eesti turismisihtkoht; 4)arenev ja kohalikel ressurssidel põhinev edukas ettevõtlus; 5)silmapaistev kultuuri- ja spordielu; 6)heal tasemel sotsiaal-  ja tervishoiuteenuse; 7)tõhus juhtimine ja tihe koostöö ning tugev kogukonnaliikumine.     

Peredele sobiv ja turvaline elukeskkond

Esmatähtis on elanike arvu langustrendi peatamine ja seda eelkõige elukeskkonna parandamise läbi. On selge, et kõigile töökohti piirkonnas ei jätku, küll aga on võimalik elada siinses kaunis keskkonnas ja käia tööl Tartus. Samas jääb Tartu liiga kaugele, et käia seal igapäevaste teenuste järgi. Olemasolevad teenused on vaja säilitada ja uued välja arendada kohapeal.

Asulates on veel ruumi uute kompaktsete elamualade väljaarendamisele. Külades, eriti teede ja veekogude ääres, on ruumi uutele eramutele - eksklusiivsetele eramajapidamistele kauni looduse keskel. Aktiivset elamuehitust vallas praegu ei toimu, küll aga leidub hoonestamata krunte ja vabu hooneid. Alevikus ja külades on suhteliselt vananenud elamufond. Alatskivi aleviku korterelamutel on vananenud lokaalsed küttesüsteemid.

Alatskivi valla keskuses on olemas kõik sotsiaalse infrastruktuuri objektid: kool, lasteaed, huvikool, raamatukogud, päästeteenistus, perearst, hambaarst, apteek, postkontor,  avalik internetipunkt, kauplused ja juuksur. Neid tuleb kindlasti säilitada. Teenuste kättesaadavus külades ei ole võrdväärne keskasulaga eelkõige puuduliku bussiühenduse tõttu. Probleemne on bussiühendus ka Tartuga ebasobivate sõidugraafikute ja marsruutide ning aeglase bussiliikluse tõttu.

Alatskivil on küll suhteliselt turvaline elukeskkond, kuid probleemide vältimiseks ja kiireks lahendamiseks on vajalik, et politsei on kohapeal. Ka turismi arendamine võib kaasa tuua täiendavaid turvalisuse tagamise vajadusi.

Tehnilise infrastruktuuri seisukohalt on vaja eelkõige viia tolmuvabaks olulised ühendusteed külade ja keskasula vahel ning ehitada kergteid Alatskivilt lähtuvalt olulistesse suundadesse.

Strateegiad ja tegevused

-Muudame koos era ja kolmanda sektoriga valla elamufondi energiasäästlikumaks. Vajalikud on energiasäästu projektid, sh uus kombikatlamaja nii valla asutustele kui elamutele, hoonete soojustamine. Loome eeldused Alatskivi alevikus tsentraalse küttesüsteemi väljaehitamiseks.

-Korteriühistud korrastavad olemasolevad paneelelamud ja nende ümbruse.

-Parandame valla keskasula ja külade visuaalset väljanägemist, kasutades näiteks Kodavere kihelkonna mustreid ja värve.

-Loome uutele peredele soodsad võimalused suvekodu, oma maja või korteri soetamiseks või ehitamiseks, aidates planeeringutega ja sissekolimistoetusega.  Reklaamime neid võimalusi potentsiaalsetele huvilistele.

-Laiendame elamumaad Alatskivi aleviku, Nina küla ja Rootsiküla küla kompaktse hoonestusega alas.

-Jätkame Nina ja Kokora külakeskuste väljaarendamist, eriti kohalike kaasamise ja tegevuste mitmekesistamise suunas, sealhulgas sotsiaalne ettevõtlus.

-Loome eeldused Alatskivile vabaajakeskuse väljaehitamiseks ning  teeniduskeskuse ja turuplatsi rajamiseks.

-Saavutame kokkuleppe pangaautomaadi ülespanekuks Alatskivile.

-Tagame valla haljasalade hooldamise ja rekonstrueerime mõisapargi ning puiesteed.

-Korraldame kaasaegse ja toimiva jäätmehooldussüsteemi. Koostöös RMKga loome tingimused Alatskivi järve puhastamiseks.

-Toetame kiire lairiba internetiühenduse ja WiFi võimalusi vallas.

-Aitame kaasa kohaliku ehituse ja remondiga tegeleva ettevõtja tulekule valda.

-Loome tingimused abipolitseinike koolitamiseks ja kaasamiseks elanike turvalisuse tagamisel.

 -Aitame kaasa toimiva naabrivalve tekkele. Kaasame kolmanda sektori õigusrikkumiste ärahoidmisse.

-Taotleme tolmuvabade teede ehitamist Nina külas ning Alatskivilt Kokorale, Palale,  ja Rootsikülla; kergteede ehitamist Alatskivi ja Kallaste, Alatskivi ja Koosa ning hiljem Alatskivi ja Kokora, Nina ja Kolkja vahel. Seni teeme kruusateedel igapäevast hooldust ja majade vahel tolmutõrjet.

-Muudame bussiühenduse Tartuga kiiremaks ja paindlikumaks koostöös bussifirmade, riigi  ja naaberomavalitsustega. Käivitame kohapeal kogujaliinid.

Järgneb