Reoveeülepumplate abil juhitakse reovesi puhastisse. Reoveepuhasti juures on peapumpla, kust vesi pumbatakse puhastusprotsessi. Peapumplat on vaja, et ühtlustada puhastisse pumbatava vee hulka, temperatuuri, kontsentratsiooni jm. Puhastis pumbatakse reovesi peenvõrele, kus kõikvõimalik risu nagu paber, plastik, kaltsud kinni peetakse. Kogutud jäätmed viiakse prügilasse. Võrelt liigub reovesi edasi liiva- ja rasvapüünisesse.

Seejärel ootab reovett suur aktiivmudapuhasti ehk nn bioreaktor, kuna tarvis on kõrvaldada orgaaniline aine, lämmastik ja fosfor. Bioreaktoris on soodsate tingimuste toimel kasvatatud nn aktiivmuda, milles elutsevad bakterid tarvitavad vees olevat orgaanilist reoainet.

Bioreaktorist voolab vesi järelsetitisse, kus puhastatud vesi eraldatakse mudast setitamisega.

Puhastatud heitvesi suunatakse biotiiki ning sealt Keila jõkke.

Bioloogilise puhastusprotsessi käigus tekib pidevalt juurde aktiivmuda, mis tuleb eemaldada. Tekkiv liigmuda veetustatakse tsentrifuugi abil, millega, millega saavutatakse ligikaudu 20-25% kuivaine sisaldus. Veetustatud muda pumbatakse veoautole ning veetakse kas ladustamisele või komposteerimisele.

Järgmise aasta sügiseks valmib loodetavasti trummelkomposter, mis võimaldab muda kohapeal komposteerida. Kompostris segatakse muda sidusainega, mille tagajärjel tekib haljastuses kasutamiseks kõlblik kompost. Komposter võimaldab utiliseerida ka aiajäätmeid – lehti ning pisemaid oksi.

Loodusesse jõuab puhas vesi

Keila reoveepuhasti on vastavuses kõigi nõuetega. Kuna puhastatud vesi suunatakse Keila jõkke, mis suubub omakorda Läänemerre, siis peab loodusesse jõudev vesi vastama HELCOMi nõuetele, mis on oluliselt karmimad Euroopa Liidus kehtivatest nõuetest.
_______________________________________________________

Asjad, mida ei tohiks kanalisatsiooni visata, kuid millest enamikku on trassidest, pumplatest, puhastist leitud:

• hügieenitarbed - pesukaitsed, tampoonid, vatipadjad, mähkmed, hambaharjad, hambatikud, kondoomid jms.

• majapidamistarbed (hügieen) - rätikud, mopid, klaas-, plast- ja papptaara, lapid, harjad, kaltsud jms.

• majapidamistarbed (remont ja aed) - värvid, lakid, lahustid, pintslid, rullid, õlid, kütused, väetised, liiv, muld jms.

• olmeelektroonika - patareid, puldid, telefonid jms.

• riideesemed - pesu, sokid, sallid, mütsid, kindad jms.

• ravimid ja meditsiinitarbed

• lusikad, noad, kahvlid, mänguasjad, olmeprügi ja palju muud sarnast.