"Mure on seegi, et nad söövad ära teiste silorullid ja lõhuvad absoluutselt kõik aiad," kurtis Pillmann, kes on seisukohal, et loomapidamine pole kohustuslik. "Kui sa endale aga looma juba võtad, siis on sul tema ees kohustused," leidis Pillmann, kelle sõnul võiks hobuste omanik rohkem ka naabritega arvestada.

Hulkuvate hobustega on kimpus ka Taivo Tõhk, kelle koduõuel nood samuti käivad. "Sügisepoole, kui karjamaad on tühjaks söödud, käivad nad siin suhteliselt tihedalt," viipas Tõhk hoovis olevate õunapuude poole. Ta lisas, et käis alles eelmisel reedel hobuste omanikuga rääkimas, kuid lahendust sealt ei tulnud. "Laiutab käsi, et tema ei oska midagi teha."

Hobuste omanik Kaljo Sinijärv kinnitas, et käib järjepidevalt oma karjamaa aedu kontrollimas. Eile pärastlõunalgi oli mees taas aedu üle vaatamas. Ta tõdes, et kui päevavalges saab asi korda, siis järgmiseks hommikuks on aed jälle maas ja hobused jooksus. Süüdi polevat selles aga teps mitte hobused ise.

Sinijärve sõnul saanud kõik alguse sellest, et naabrinaine toonud tema kopli kõrval asuvale karjamaale oma märad, mispeale täkk lõhkunud tõesti aia maha. Lisaks on Sinijärve karjamaa külje all naabrite nisupõllud, kus käivat metssead, kes omakorda aedu maha jooksevad. Niisamuti on aedu tihti lõhkunud hirved. "Kui nad rahulikult tulevad, hüppavad üle, aga kui jahi ajal ajuga, siis on täitsa lõpp!"

Kui aiad juba maas, lähevadki hobused hulkuma. "Nüüd jändame iga päev. Mure on nii suur, et mine või lolliks," ohkas Kaljo Sinijärv. Ta kinnitas, et otsib olukorrale lahendust, kuid kuni jahihooaeg kestab, pole lahendust lihtne leida.

Külarahval on kavas teha Kaarma vallavalitsusele pöördumine, et hulkumas käivate loomade probleemile lahendus leitaks. "Kuni pole ametlikku pöördumist, ei saa nad midagi teha," tõdes Pillmann.

Raili Pillmanni sõnul ei soovi külarahvas muud kui seda, et hobuste omanik oma karjale korraliku, loomi pidava aia ümber ehitaks.

Eile, kui Saarte Hääl teist päeva järjest Kaisveres ja Käkul hobuste pärast kohal käis, oli hetkeolukorraga parasjagu tutvumas ka Kaarma valla keskkonna peaspetsialist Kairi Niit. Tema möönis, et on probleemiga tuttav ning seda on esinenud varemgi. Kuni külarahvalt vallale kirjalikku pöördumist pole aga laekunud, ei saavat ta teemat lähemalt kommenteerida.

Veterinaar- ja toiduameti peaspetsialisti Silva Siili sõnul pidavat hobuste omanik loomi 365 päeva aastas väljas. Ka temale põhjendanud Kaljo Sinijärv loomade valla pääsemist sellega, et metsloomad lõhkuvat aiad lihtsalt maha. "Kindlasti on aiad viletsad ja kui rohi koplist otsa saab, hakkavadki hobused välja tükkima," tähendas Siil.