Emotsionaalselt liigutav oli kohtumine „Halka“ kooriga, kes läinud suvel osales Laulupeo tuleteekonnal Ida- Virumaal. Külalistele antud väikesel kontserdil kõlas mõistagi ka meie emakeeles lauldud „Eesti lipp“.

Külaskäigu üheks kesksemaks ürituseks oli osalemine valla lõikuspeol Podrzewies, mille juhatas sisse päevakohane missa kohalikus kirikus. Koos talunike, valla juhtide ning uhketes mundrites vabatahtlike pritsimeeste ja kaunites rahvariietes lauljate- tantsijatega marsiti rongkäigus läbi linna peopaika. Täpselt paikapandud meeleolukas tseremoonia laulude, tansude ja uudseleiva maitsemisega tõstis esile austust talutöö ja leiva vastu; traditsioon, mis kindlasti ka Eestis vääriks taaselustamist.

Varem Illukat väisanud Szamotuly maavanema hr. Pawel Kowzani kutsel külastati ka maavalitsust, kus anti ülevaade Szamotuly powiatist (maakonnast), mille 8 omavalitsuse hulka kuulub ka meie sõprusvald Duszniki. Maakond kuulub kindlasti Poola enimarenenud piirkondade hulka, mille majandusliku edu aluseks on paiknemine n-ö. Varssavi ja Berliini tõmbekoridoris ja suurlinna Poznani läheduses. Maailma suurfirmade esindatus tootmise näol (Wolkswagen, Samsung, Nivea jt.) pakub elanikele tööd ja piirkonna kaunis loodus on omakorda atraktiivseks elukeskkonnaks linnamelust väsinutele.

Reis pakkus kindlasti palju uut teavet ja põnevaid ideid edasiseks koostööks; samuti nauditavat külalislahkust ning taaskohtumisrõõmu sõpradega