Loengud toovad koju kätte süvateadmistega ja kogenud lektorid

Olen osalenud kolmel külaülikooli loengul Kaereperes, kus kõnelesid lektorid Fred Jüssi, Ülo Vooglaid, Jaan Leetsar. Olin kohal ka Artur Talviku dokumentaalfilmi „Okupeeri oma müür" esitlusel Kaereperes.

Külaülikooli lektorid on kõik süvateadmistega ning elukogenud vanahärrad. Nende esitatud loengutes oli huvitavaid esitlusi, faktiteadmisi ning ka arvamuspõhiseid teadmisi. Viimane mõiste on Ülo Vooglaiu esitatud ning igapäevaelus väga levinud nähtus.

Artur Talviku esinemine oli kuulajatega aktiivse suhtlemise laadi ning valgustas kodanikuliikumise teemat.

Tema filmi jälgimisel võis näha, kuidas kerkivad esile aktivistid, kuidas nad töötavad, tüdinevad, taanduvad ning kuidas nende tegevust püütakse tasalülitada ehk neutraliseerida. Artur Talviku esitluse ajal liikusid mõtted tahes-tahtmata Rail Balticuga seotud kodanikuliikumisele, mis sai alguse sel suvel Valtu-Nurme külast.

Fred Jüssi näitas oma süvateadmisi looduse jälgimisest, meeldejäävaim oli maakera miljonite aastate arengu võrdlemine aastate, kuude, päevade, tundide ning minutite kestusega. Ülo Vooglaid omab sügavaid teadmisi inimese (lapse) käitumispõhjustest.

Ta oskab hästi selgitada inimkäitumise põhjuseid-tagajärgi. Jaan Leetsar omab Eesti Maaülikooli lektorina põhjalikku andmebaasi kogukondlikust (ühistulisest) liikumisest mitmetes eluvaldkondades.

Üllatav, et Eesti ühiskonnas on siiani vähe kasutatud ühistulise tegevuse abi elu paremaks muutmisel.

Kuna tegelen põllumeeste ühistegevusega pidevalt, jättiski viimane teema ning Jaan Leetsare esitlus mulle mõjusaima mulje.

Kodanikuühiskonna liikumisel on palju plusse, suurim nendest inimeste kaasamine. Muidugi on ka ohud: enne nimetatud tasalülitamine, tegevuse kandumine tagajärgede, mitte põhjuste kallale jne.

Imetlen Vahur Tõnissoo, Helen Lingi ja teiste aktivistide eesmärgipärast tegevust ja tohutut energiat, millega nad kogukonnaliikumist veavad.

 Märt Riisenberg