Vastuolud on peamiselt seotud aasta nimetamisega, sest Hiina astroloogias ei ole olemas kaksikloomi ja arusaam loomadest ida- ja läänemaailmas on erinev. Tuntud kaksiklooma-aastad on Lammas ehk Kits ja Jänes ehk Kass. Algav aasta ei ole Kassi aasta. Viimase nimetuse on lisanud ida horoskoobile läänemaailm, sest kes siis tahab olla arg Jänes. Niisiis algava aasta puhul on tegemist Metalljänese aastaga. Legendi järgi on Jänes maag. Kõik Hiina keisrid on tahtnud teada saada igavese elu retsepti, mida teab aga ainult Jänes. Suurt tarkust ei saa igaühele anda ja sellepärast on ta pidanud tegema palju haake nii kõnes kui ka liikumises. Nüüd istub Jänes kuldsel kuul ja sinna küündivad vaid vähesed.

On veel üks vastuolu, mis vajab lahtiseletamist. Paljud nimetavad algavat aastat valge Jänese aastaks. Et igal elemendil on olemas tema yang-ja yin-pool, siis metalli yang’i poolt esindab julge valge. Viimane on aga seotud riskeerimisega ja ohtlikkusega, nagu yang valge Metalltiigri aasta ka oli. Metalli yin’im pool on seotud ilu, toreduse ja Veenusega. Seega kannab yin-energiat endas kas kuldne või hõbedane värvitoon. Seega on yin Metalljänese aasta värv kas kuldne või hõbedane.

Niisiis, 3. veebruari varahommikul al-gas yin Kuldse Metalljänese aasta. Tiiger ja Jänes on paarisloomad, mõjutades teineteist. Kui Tiigri aasta soosis väliseid muudatusi, olulisi, tihti ka riskialteid valikuid, siis Jänes pöörab pilgu endasse. Nüüd on õige aeg vaadata ausalt enda sisse, tutvuda oma alateadvusega, usaldada intuitsiooni ja viia sisse muudatusi oma sisemaailmas. Ja ikka kõik selleks, et olla valmis peagi algavaks uueks energiaks ja ajastuks. Sellist sisemist muutust oskab suunata vaid Jänes, kes omab maagilist võlujõudu ja tarkust. See aasta soosib igasugust suhtlemist, diplomaatiat ning avatust. Yin-energias loom soovitab leida enda seest rahu, sest kõik maailma tarkused on Sinu sees – Jänes teab seda. Et aasta energiat mõjutavad vastandlikud Puu ja Metalli stiihiad, siis on sellesse perioodi kirjutatud sisse ka mõned vastuolud. Nüüd aga on sul hea võimalus kontrollida, kas õpitud tarkuseid ka kasutada oskad. Jänese energia märgusõnad on suhtlemine, mõistmine, rahu, romantika, ilu, elegants ja ravimine ning taastumine.

Rott – edukas tööaasta, armastusväärsed suhted; – ära laena raha, tervis emotsionaalselt tasakaalutu.

Pühvel – hea aeg säästmiseks, sisemise ilu äratamiseks; – ületöötamine, üleväsimus.

Tiiger – töö, ettevõtlus toob edu, tundeelu on õrn; – tervis ebastabiilne, oht õnnetustele.

Jänes – õrnad suhted, haara initsiatiiv suhetes; – muuda toitumist, pettused usalduses.

Draakon – hea sissetulek, suhted on heas toonuses; – raha läheb tervisekulutustele, väldi kadedust.

Madu – emotsionaalsed suhted, hea reisiaasta; – loobu uuendustest tööl ja väldi stressi.

Hobune – eduka suhte aasta, abiellumine; – väldi liigset rääkimist, kontrolli tervist.

Lammas – edu armusuhetes, karjääri laienemine; – lepingute selgus, füüsiline keha ei pea pingutusele vastu.

Ahv – tööalane, rahaline edu, stabiilne suhe, abiellumine; – tervisekontroll, väldi seaduserikkumisi.

Kukk – õpi andestama; palju suhteid, suhtlemist; – ära vaidle, kontrolli kulutamist.

Koer – äripinged muutuvad eduks, tervis on hea ja suhted on täis armastust;

– korrigeeri toitumist, väldi alkoholi ja tubakat.

Siga – muuda toitumisharjumusi, kohtu uute inimestega; – end halvasti tundes, pöördu arsti poole.

Algava aasta märgusõnad on suhtlemine, avatus, mõistmine ja taastumine. Tegemist on aastaga, mis on täis vastuolusid, kuid võrreldes möödunud aastaga on energiad palju rahulikumad ja soovitavad pigem pöörata oma pilk enda sisse ja oma sisemistele muutustele, riskidele, otsustele. Et Yin Metalljänese aasta meile häid võimalusi looks, tasub uus aasta austusega vastu võtta.

Riietuses kasutada soovitavalt metallielemendist lähtuvaid heledaid toone või läikivaid, sest tegemist on Kuldse Metalljänese aastaga. Samuti võib kasutada Metalli-elemendi energiast lähtuvaid mustreid ja materjale, nagu täpid, kaared, ovaalid, aga ka heledad läikivad kangad, soositud on ka metalsed ehted, nii hõbe- kui ka kuldehted.