6.-9. juunini oli kodumail käimas endise õpetaja Arvid Leopold Brasche (teenis Kullamaal 1902-1931) noorim tütar Lia koos oma tütre Sheena Hopwoodiga Inglismaalt Walesist. Proua Lia lahkus Kullamaalt üle 80 aasta tagasi ega ole vahepeal kordagi siin käinud.

Ta hämmastas meid kõiki oma elujõu ja -rõõmu, huumorimeele ning erakordse mäluga. Proua külastas oma kodumaja (vana pastoraat), venna Ulrichi mälestuskivi ja näitust ning perekonna hauaplatsi, lõi väsimatult kaasa koguduse ja valla sündmustes, mäletas ja meenutas huvitavaid seiku ja paiku oma lapsepõlve Kullamaast, jagas meiega väärtuslikku teavet omaaegse pastoripere elu-olust, kinnitas, et tunneb end siin „otsekui taevas" ning rääkis mõne sõna eesti keeltki.

22. juulil oli Kullamaa kirikul külas Stralsundi organist Martin Rost Saksamaalt koos Houstoni luterliku kiriku segakooriga Texasest USAst. Nii kaugeid külalisi ei satu siiakanti just väga tihti. Üheskoos anti kontsert, mis harjumatust toimumisajast hoolimata (esmaspäeval kell 16) kujunes väga kuulajaterohkeks.

Martin Rosti näol oli tegemist juba teise Kullamaa pastori järeltulijaga, kes tänavu suvel meid oma külaskäiguga rõõmustas: M. Rosti vana-vanaisa Wilhelm Kentmann teenis kogudust 1886-1901. Pastor Kentmanni ajal mängis Kullamaa orelil köstripoeg Rudolf (Tobias),nüüdon Kentmanni järeltulija Martin Rosti heliplaadil kaks R. Tobiase teost, salvestatud selsamal Kullamaa orelil. 28. juulile sattus koguni kaks olulist sündmust.

Jumalateenistuse ajal jõudsid omakahepäevaselt teekonnalt Kullamaale 21 palverändurit, Eestimaa Jaakobitee palverändajate III kokkutulekust osavõtjat, kes esimesel päeval kõndisid jala Pärnu-Jaagupist Teenusele ning teisel päeval Teenuselt Kullamaale. Rändurid sõid kogudusemajas lõunat, kosutasid end järves ja pidasid koos pastor Ingmar Kurega kirikus lõpupalvuse.

Samal päeval toimus koguduse majas vennastekoguduslik tund, meenutamaks kunagist heinamaarjapäeva pidamise traditsiooni Kullamaal. Suure ettevalmistustöö ja maitsva kohvilaua tegid õed Urve Põldoja ja Maire Tiitus, jumalasõna jagas vend Aivar Villems Tallinnast.

29. juulil andis kirikus võrratu kontserdi varajase muusika ansambel Cantores Vagantes: flööditrio Reet Sukk, Taavi-Mats Utt, Andres Siitan ja organist Ene Salumäe.

Nagu ikka, oli Kullamaa kirik ka tänavu kõigil suvekuudel laupäeviti ja pühapäeviti teelistele avatud. Suur tänu 13 vabatahtlikule, kes selle võimalikuks tegid.

Lõpetuseks hea sügisuudis: septembris avatakse taas koguduse kantselei. Kantselei töötabja koguduse õpetaja kõnetunnid toimuvadkolmapäeviti kell 11-16 Kullamaa koguduse majas.

Rohkem uudiseid leiate Kullamaa koguduse kodulehelt www.eelk.ee/kullamaa.