Väga palju erinevaid hoidiseid tõid konkursile Astra Kittus, Svetlana Meitsar ning Karin Luiv.

Degusteerijate arvates olid magusad hoidised nii võrdsed, et 1. - 3. koht läks jagamisele. Need anti Piret Priskele kõrvitsamoosi eest ja Karin Luiv´ile õuna-vaarikamoosi ning astelpaju-porgandimoosi eest. Soolastest hoidistest valiti parimaks valge sibulamoos, autoriks Merike Tamm. 2. - 3. kohta jagasid Svetlana Meitsari tehtud meeste moos ja marineeritud küüslauguvarred, mille autoriks oli Piret Priske. AHHAA-elamuse said degusteerijad Astra Kittuse küüslaugumoosi maitstes. Väga huvitavaks peeti ka oavõiet ja marineeritud tšillit sidrunikoorega.

Müüjaid oli laadal palju ja pakuti väga erinevat kaupa. Esinesid Sügiskulla Leedid ja Õietolm, muusikalist meelelahutust pakkus Veiko Kivi. Korraldati ka kapsariivimise ja kartulikoorimise võistlus.

Kapsariivimisvõistlusel osalesid nii täiskasvanud kui lapsed. Osavaim oli Astra Kittus, ainult sekundiga jäi maha Saverna kooli kokatädi Maive ja väga tubli oli lastest Nele- Liis Väise, kes tuli kolmandaks.

Kiidan ka noormehi Siimonit, Rometit ja Markkus-Maunot, kes esimese korra kohta riivimistööga igati hästi toime tulid. Riivitud kapsad hapendati ja varsti said lapsed koolisööklas lõunaks süüa maitsvat hapukapsasuppi.

Tänan annetatud kapsaste eest Mark, Inget ja abi eest kooli kokka Maivet! Kartulikoorimisvõistlusel oli täiskasvanutest osavaim Aire Piho ja lastest Sten-Marius Pannik.

6. oktoobril oli Valgjärve valla noortel võimalus ESF-projekti raames osaleda ETV stuudios saatesalvestusel "Tantsi peppu pieneksi!"ja ekskursioonil telemajas. Saadi näha, kui palju personali osaleb ühe saate salvestamisel, mida teeb publikukorraldaja, mida publikosoojendaja, operaator, saatejuht ja teised töötajad. Paljusid üllatas, kui väikesed on tegelikult stuudiod, kust jõuavad meieni tuntud ja tuttavad saated.

12. oktoobril toimus Saverna külakeskuse saalis SÜGISPIDU. Õhtujuhid Ahjalt panid rahva korralikult rakkesse: keda kõrrega salvrätikuid tõstma, keda sidrunit sööma, keda pimesi õhupalle katki astuma. Kõige tipuks oli 2 võistkonna laululahing, mis ei tahtnudki lõppeda. Väga head tantsumuusikat tegi ans Kaks Teed. Aitäh Astrale, kes puhvetis toimetas!

17. oktoobril oli hõimupäevade raames Valgjärve vallas külas udmurdi folklooriansambel ZARDON.

Esineti Saverna Põhikoolis, Saverna külakeskuse saalis ja õhtul toimus pikem kontsert Pikajärve mõisas. Tore, et meie külalisi oli vaatama-kuulama tulnud palju rahvast ja kohalikud tantsijad üllatasid oma esinemisega ka külalisi.

Julgen arvata, et kõik, kes osalesid, said väga meeldiva kultuurielamuse. Tänan külalislahkuse ja kultuuriürituse toetamise eest Pikajärve mõisa pererahvast!

18. oktoobril oli noortel võimalus osaleda ANK-projekti raames filmi töötoas VVANK-is (noortekeskuses). Pärast teoreetiliste teadmiste omandamist asuti ise filmi tegema. Otsustati teha filmiklipp koolivägivallast „Vägivald pole lahendus!".

Grimmikunstniku kaasabil tekkisid noortele sinikad silma alla, kägistamisjäljed kaelale, haavad käele... arvan, et mõni lapsevanem oli oma last õhtul nähes tõsiselt ehmunud.

Noored said kogemuse, kui mahukas töö on filmi tegemine: 2-3 minutilise klipi valmimiseks kulus tegelikult 3 tundi. Filminoored, kes koolitust läbi viisid, kiitsid meie noorte sisseelamis- ja näitlemisoskust.

Valminud filmiklippi on võimalik vaadata ka You Toube´s.

23. oktoobril olid Maaritsa kultuurimajja peole kutsutud Valgjärve valla pensionärid. Tähistati ka seltsingu SÜGISKULD 10. sünnipäeva. Tervitussõnad lausus vallavanem Kaido Kõiv ja sotsiaalnõunik Riina Marran. Väga meeldivat muusikat mängis nii tantsuks kui kaasalaulmiseks ans Simmani Duo. Oli meeleolukas pidu.

30. oktoobril toimus VVANKis meeskonnatöökoolitus. See oli aktiivne ja huvitav koolitus, kus istuda ja juttu kuulata polnud aega. Noored said läbi aktiivülesannete kogeda, mida tähendab usaldus, sõprade toetus ja koostöö. Mõisteti ka seda, et „nõrk lüli" ketis võib kõikide teiste pingutused nurjata. Koolituse viis läbi Eli Sukles, noorte tagasiside oli väga positiivne.

9. novembril toimus Põlvamaa noortekonverents, kus osalesid ka Valgjärve valla noored. Teemad olid aktuaalsed: energiajookide mõju organismile, turvalised lähisuhted ja noorte seksuaalkäitumine, noored ning uimastid ja mõnuained. Väga mõjus ning mõtlemapanev oli näidend „ Head tüdrukud on ju alati vait".

13. novembril toimus VVANK-is ILUKOOLITUS, kus Larissa Kirimova rääkis värvusteraapiast, erinevatest põhitüüpidest (kevad, suvi, sügis, talv) ja põhimõtetest, mida nende tüüpide jumestamisel arvestada. Koolitus lõppes praktilise osaga, kus tüdrukud said olla nii jumestajaks kui modelliks, noormehed andsid tulemustele omapoolse hinnangu ning korraldasid modellidele fotosessiooni.

Novembris on noortekeskuses olnud võimalus ANK- projekti raames õppida valmistama erinevaid Euroopa rahvaste rahvustoite. Väga maitsavad said lasanje ja prantsusepärane panniroog, ka muffinid tulid hästi välja. Detsembris on plaanis veel mitmeid rahvusroogi valmistada.

16. novembril osalesid Valgjärve valla täiskasvanud isetegevuslased Vana- Koiolas toimunud sõnameistrite žanripäeval.

Esitati 3 lühilugu: Silver Alevi „Remondimees" (esitasid Tarmo Haljak, Mare Pannik), P. Aimla „Seesam" (Virgi Plaado, Tarmo Haljak) ning omaloominguline värsspoeem „Petja ja Hunt" (Astra Kittus, Anu Luiga). Publiku lemmikuks valiti Lahedad mutikesed Lahedalt, kes näitasid, kuidas käia ööklubis ja kuidas oleks võimalik hakata tevislikumalt elama. Tore, et Valgjärve vald oli sellel maakondlikul üritusel esindatud.

12 - 13. detsembril kell 9.00 - 18.00 olete oodatud Saverna Lasteaia Sipsik heategevuslikule TALVELAADALE Saverna külakeskuse saalis. Lisainfot saab Inge Tammelt ( tel 799 8434).

21. detsembril algusega kell 20.00 Valgjärve valla JÕULUPIDU Maaritsa kultuurimajas. Sissepääs prii, bussiring (info ja laudade broneerimine A. Luiga tel 5669 3686 või A. Kittus 5554 4592)

27. detsembril algusega kell 14.00 Seltsingu „Sügiskuld" AASTALÕPUPIDU ja Sügiskulla naisansambli 10. sünnipäev Saverna külakeskuse saalis (info L. Varul tel 521 1804).

Kaunist jõuluaega, mõnusat aastavahetust ja teguderohket ning lootusrikast uut aastat