Aga nüüd olen ma siin, ametiks kultuuri-, spordi- ja noorsootöö kureerimine.

Uue inimesena tahan kindlasti säilitada olemasolevad hästi toimivad praktikad ning püüan parimal moel koordineerida valla ja kultuuri- ning spordiseltside vahelist koostööd.

Teisalt pean oluliseks sisse viia ka mitmeid muudatusi. Aasta algusest oleme välja töötanud kultuuri- ja spordiürituste rahastamise uut määrust, mis muudaks raha taotlemise korra senisest tunduvalt lihtsamaks, samas aga läbipaistvamaks.

Nagu varemgi, peavad kõik rahataotlejad - olgu tegu siis spordiklubide, külaseltside, munitsipaalkoolide, kultuuriühingute või ükskõik milliste teiste mittetulunduühingutega - esitama taotluse ja eelarve, näidates kuhu ja kui palju raha kulub. Praeguse korra järgi peavad raha taotlejad esitama mitu taotlust, täitma mitmeid pabereid, uue korra käivitudes peaks vallavalitsusele otsustamiseks piisama vaid ühest.

Eelarveid uute projektidega ootame vallamajja juba oktoobrist, uue eelarve kokkupanemise ajaks.

Muutub ka projektide hindamiskord, nüüdsest hindab iga projekti vastavust kehtivale korrale terve komisjon.

Summad, mida vald jaotab, pole sugugi väikesed: kultuuri edendamiseks on ette nähtud sel aastal 348 133 eurot, spordi toetuseks 219 142 eurot ja noorsooprojektidele 12 134 - see hõlmab noorte huvitegevust. Mida toovad meile aga lähemad kuud?

Valla suurim ühine ettevõtmine, nagu ikka viimastel aastatel, on Külade päev, mis Muraste külaseltsi korraldatuna toimub 2. juunil. Üksnes lauljaid ja tantsijaid ootame seekordsele päevale 700, toimub ju sama ürituse raames ka nelja valla laulupidu nimega Külapidu: üks tekk, viis lugu.

25. augustil toimub traditsiooniline Tabasalu päev. Korraldamises on uut nii palju, et sel aastal otsustasime korraldamisteenust enam mitte tellida, vaid oma jõududega toime tulla.

See on suur väljakutse - eelmistel aastatel oli üritus professionaalse üritusturundusmeeskonna poolt korraldatud - küllap inimesed ootavad samal tasemel korraldust tänavugi. Arvan aga, et saame hakkama - koos korraldaja vahetumisega on muutunud ka ürituse fookus. Tahame rohkem tähelepanu pühendada valla lastele ja noortele.

Kõik esinejad on noortepärased: Ott Lepland, Ithaka Maria, Koit Toome, Sandra Nurmsalu jpt. Ka kõik atraktsioonid on sel aastal tasuta. Üllatusena toimub Tabasalu päevadel aga Tabasalu motokross.

Kõige suurem muudatus sisulises pooles on aga ikkagi see, et Tabasalu päev muutub sujuvalt Muinastulede ööks Tilgu sadamas, kus enne muinastulede süütamist toimub veel Tilgu sadama laat. Nii et kogu perele põnevust hästi pikaks päevaks.

Produtsent Aarne Valmis tahab Vääna-Jõesuu elanikke üllatada, seekord öökontsertiga. See ettevõtmine on aga alles ideede ja läbirääkiste tasandil. Projekt tundub põnev.

Suurimaks suviseks spordiürituseks usun kujunevat Tabasalu 2. rattarallit, kuhu ootame üle Eesti 500-600 sportlast, kohal peaks olema kogu meie ratturite koorekiht. Selliste plaanidega tegeldes ongi möödunud minu esimesed töökuud Harku vallas.

Mida ütlen? Plaanid on head ja küllap nad tegelikkuses ka hästi välja kukuvad. Samas on tunda, et Harku vallas on tugevad eestvedajad just kultuuriüritustel, spordi pool jääb natuke nõrgemaks. Nii julgen ma väita inimesena, kes senises elus on rohkem spordiüritustega tegelenud. Järelikult on sportlikel ettevõtmistel meil veel arenguruumi.

Kokkuvõtvalt aga - esmamulje tööst Harku valla spetsialistina on ääretult positiivne, esmajoones väljendub see külaseltside, klubide, noorteühenduste, kultuurikollektiivide aktiivses kaasalöömises ja kaasa mõtlemises ürituste korraldamisel.

Tunda on tõelist kodanikuühiskonda. Linnas midagi sellist ei tajunud. See on tugeva valla märk.