Külas on tunnustatud soome Hannele Huovi, kes on kirjutanud üle 40 raamatu nii lastele, noortele kui täiskasvanuile nii proosa kui luulevormis.

Vestluse sekka loeb kirjanik luuletusi oma uuest kogust „Spa Kylpyjä", millest mitmed on ka Eesti-ainelised.

Hannele Huovi külaskäik on Rakvere sõpruslinna Lapua raamatukogu kingitus Lääne-Virumaa Keskraamatukogule 100. sünnipäeva puhul.

Eesti keeles on ilmunud lasteraamatud "Urbo  ja Turbo", „Urbo ja Turbo jõulud", „Urbo, Turbo ja Ihvahvaa" ning noorsooromaan „Tulepiir".


N, 18. Oktoober kell 18 Athena kool

Filmilektoorium Kultuuriaabits

Neljapäeval, 18. oktoobril kell 18 Athena koolis (Pikk 30) tutvustab Kaarel Kuurmaa filmi AU PAIR Režissöör: Nicole N. Horanyi, Heidi Kim Andersen (Taani 2011). Film heidab pilgu omalaadsele migratsioonivormile au pair'indusele, millest võib välja areneda juba pikemaajalisem ja tõsisem pagulus kui ametlikult ettenähtud mõned kuud või aastad. Näiteks siis, kui olud on säärased, et kodumaale naasta on juba liiga hilja või pole see rahaliselt võimalik. Eemaloleku kohta ei tea ju kunagi, kui kaua see kesta võib ja millal saab vabatahtlikkusest sundus.

Üks noorte naiste reisimisvõimalusi, millest võib saada eemalolemise eluviis, on võõrale maale koduabiliseks/lapsehoidjaks minek. Jah, seda reklaamitakse kui head õppimisvõimalust ja kultuurilist eneseharimist, mille eest makstakse ka palka. Aga konflikt kodumaa tegelikkuse ja diametraalselt teisel tasemel elustiiliga lööb tavaliselt jalust ning ka heaoluläänes saadav taskuraha mõjub varandusena, millega üleval pidada kogu vaesusesse või poliitilisse ebastabiilsusesse jäänud omakseid.

AU PAIR vaatleb rahuliku põhjalikkusega koduabiliste süsteemi kogu oma globaalses mõõtmes, kus segunevad heatahtlikkus, ebavõrdsed majanduslikud olud ja inimlikud igapäeva ellujäämisvõitlused.

Karismaatilne lektor, kuum tee ja hea film - tasuta!


R, 19. oktoober kell 20 Rakvere Rahvamaja

Sünnipäevakontsert „Untsakad 20"

Külalisesinejad Martin Müller, Üllar Saaremäe & Streptococcus Pyogenes.

Juba 20 aastat on ansambel Untsakad eesti rahvast tantsitanud. "Kakskümmend aastat tagasi andsime oma esimese kontserdi väikeses Hargla rahvamajas," räägib Margus Põldsepp. "Otsustasime võtta oma kakskümmend esimest aastat kokku sel moel, et meie kontsertsari käib ka mööda väiksemaid külakohti ja maakultuurimajakesi, sest sealt on meie tee alguse saanud ja oma minevikust peame lugu!". Piletite hinnad vastaval toimumiskohale 8€ - 12€. Rakvere Rahvamajas piiratud nähtavuasega kohad 8€

Soodustusi ei ole. Lapsed kuni 3 eluaastat k.a. saavad kontseditele tasuta NB! Üritus ei ole siiski mõeldud lastele. Kontsert kestab orienteeruvalt 4 tundi. Uksed avatakse tund enne algust.


P, 21. oktoober kell 19 Rakvere Teater

Tour de Farce ehk Abielu on igavene

Broadway menukomöödia nüüd Eestis! TOUR DE FARCE ehk Abielu on igavene. KADRI ADAMSON ja HENRIK NORMANN. 2 näitlejat, 10 rolli, 84 kostüümivahetust!

Tour de Farce ehk eesti keeles Farsituur või Tippfarss on pöörase süzheega näitemäng. Ühte Ameerika hotellituppa saabub abielupaar, kes on just ilmutanud raamatu "Abielu on igavene", kuigi nende endi kooselu on karile jooksmas. Samasse tuppa hakkab nüüd igasugust rahvast sisse põikama ja üks koomiline situatsioon järgneb teisele. Kujutage ette, et seda kõike esitavad ainult kaks näitlejat, Kadri Adamson ja Henrik Normann, kes pidevalt kostüüme ja parukaid vahetavad ning täiesti erinevate tüüpidena laval käivad. Kogu see tulevärk annab vaatajale toibumiseks vaevalt mahti ja paneb imestama, kuidas see kõik võimalik on?! Selles saab veenduda ainult oma silmaga - uue aasta naljakaim komöödia on sündinud.


T, 23. oktoober kell 10:30 - 16:20 Rakvere Rahvamaja

Konverentside sari „See on turvaline IT!"

Tehnoloogia ja Internet on tänapäeva noorte elu lahutamatu osa.  Sotsiaalmeedia kasutamine on  noorte hulgas laialt levinud, pea kõigil on Facebookis konto, tihti ka taskus nutitelefon, mille abil saab kiiresti ja mugavalt nii kodust kui ka koolitunnist Internetis suhelda. Kahjuks kõige kasuliku kõrval, mida tehnoloogia pakub, ei märgata sageli ohtlikke olukordi. Nii juhtubki, et esmapilgul süütuna näivad tegevused, nagu näiteks enda igapäevaelust kirjutamine, muretult fotode või videote üleslaadimine, võõrastega suhtlemine võib tuua noore jaoks kaasa soovimatuid riske ja ohtlikke olukordi. Kuid kas me täiskasvanutena teame, millega meie õpilased, hoolealused või noored kaaslased veebis kokku puutuvad? Kas oskame ära tunda ohtlikke olukordi ning vajadusel noori suunata ja aidata?

Selleks, et neile küsimustele vastus saada, tutvustavad Eesti IT-ettevõtted Virumaal toimuvatel konverentsidel, mis suunas tehnoloogia areneb ning mida tuleks internetiohutuse seisukohast silmas pidada. Samuti räägitakse, kuidas tõsta noorte teadlikkust Interneti turvalisest kasutamisest ning mida teha ja kuidas sekkuda, kui on põhjust arvata, et  Interneti asjatundmatu kasutamine toob kaasa noore jaoks soovimatuid riske.

Konverentsil astuvad üles ITL-i president Taavi Kotka, Sertifitseerimiskeskuse juht  ja internetiturvalisuse koolitaja Kalev Pihl, Riigi Infosüsteemi Ameti infoturbeekspert  Anto Veldre, Pelgulinna Gümnaasiumi haridustehnoloog ja projekti Targalt Internetis koolitaja Birgy Lorenz, BCS Koolituse koolitaja Tarmo Rosenfeldt ning veebikonstaabel Maarja Punak.

Avatud on projekt „Targalt Internetis" infolaud. Osalejatele loosiauhinnad Eesti IT-ettevõtetelt.

Konverentsile on oodatud kõik aineõpetajad, klassijuhatajad, koolijuhid, huvijuhid, noorsoo- ja sotsiaaltöötajad ning lapsevanemad.

Konverents on osalejatele tasuta, kuid vajalik on eelregistreerimine. Registreerumine 15. oktoobrini 2012, registreerumisvormi leiate   http://www.bcs.ee/~koolitus/IT-turvalisus/registreerumine.php

Rakveres toimuva konverentsi päevakavaga saate lähemalt tutvuda siin. Konverentside sarja „See on turvaline IT!" elluviimist toetab Euroopa Regionaalarengu Fond". Konverents viiakse läbi Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu (ITL)  ja BCS Koolituse koostöös. Lisainfot veebilehelt www.itl.ee


T, 23. oktoober kell 17 Rakvere Galerii

Näituse "Kunst kunsti pärast" avamine

Väljend "kunst kunsti pärast" (prantsuse keeles l´art pour l´art) on pärit 19.saj Prantsusmaalt. Seda kasutasid kunstnikud nö enesekaitseks ja oma kunsti õigustamiseks: kunst ei pea olema millekski kasulik, vaid teda tuleb võtta sellena, mis ta on; kunsti loomisel ja arvustamisel peabki lähtuma ainult sellest, et tegu on kunstiga; kunst tähendab maailmamõistmist: kunstnikud taipavad maailma vahetult ja intuitiivselt materiaalse vormi kaudu; kunst peab seisma omaette; kunstnik saab ise oma tunnet väljendada, kunstniku silm ja tundlikkus on tema ainus kohtumõistja.

XX sajandil arenes "kunst kunsti pärast" omaette õpetuseks, mille mõjul tekkisid uued kunstisuunad (abstraktne ja konstruktivistlik kunst: dadaism, sürrealism,kubism). Näitus jääb avatuks 17. novembrini.


R, 12 - N, 18. oktoober Lääne-Virumaa Rakenduskõrgkool

Tasuta nõustamine (Täiskasvanud õppija nädal Rakveres raames)

http://www.lvrkk.ee/index.php/et/taeienduskoolitus-et. Eelregistreerimine nõustamisele kuni 10. oktoobrini 2012 telefonil 322 3566, 53478449, e-pos : koolitus@modriku.edu.ee


L, 20.10; 27.10 ja 03.11 kell 11 - 17 Art Cafe seminariruum

Seksuaalkasvatusalane koolitus Rakveres

XXXIX 4 päevane interaktiivne seksuaalkasvatusalane koolitus-seminar "Living for Tomorrow", mis kestab kokku 4-l laupäeval, kella 11:00-17:00-ni. Pärast koolituse läbimist saavad osalejad tunnistuse.

Living for Tomorrow koolitusel käsitletakse järgmisi teemavaldkondi:

  • Enesehinnang, väärtused
  • Turvaline seksuaalkäitumine ja seksuaalsuhted
  • Narkomaania, suguhaigused ja HIV/AIDS

Koolituse eesmärgiks on tutvustada noored-noortele meetodikat. Samal ajal ka kriitiliselt hinnates isiklikku seksuaalkäitumist ja suhtumisi. Seminari lõpus organiseerivad lõpetajad oma linna/maakonna, kooli, noortekeskuse raames ennetuslikke HIV/AIDS, narkoteemalisi üritusi, mille jaoks eraldatakse väike rahasumma. Koolitus-seminar põhineb interaktiivsetel tegevustel: grupitööd, rollimängud, ühistööd, arutelud, filmid jne. Ühe seminaripäeva pikkuseks on 6 tundi, mille raames pakume kohvi/tee pause ja lõunasööki. Seminarile registreerumine lõppeb 10.oktoobril 2012. Seminaril osalemiseks palume registreerida e-maili teel: sirle@aids.ee märgusõna Living for Tomorrow (e-maili lisada ees-ja perekonnanimi, kool, vanus ja kontakttelefon). Kuna seminaril osalejate arv on piiratud, siis soovitame põhjalikult läbi mõelda, kas on võimalus osa võtta kõigist 4-st koolituspäevast ning seejärel ennast registreerida. OSAVÕTT KOOLITUS-SEMINARIST ON TASUTA!


Rakvere Teatrikinos Ainult armastust ja Tütart päästmas


Rakvere Teatri mängukava vaata www.rakvereteater.ee


... kuni 20. oktoober Rakvere Teater

Näitus „Armastusega End(l)ale" - Teatraalne fotoseiklus läbi ajaloo

Rakvere Teatri Galerii avab taas uksed! Uue hooaja esimese näituse ekspositsioonidel on "poosid" sisse võtnud meie head kolleegid Pärnust. Elagu armastus, elagu teater, elagu kunst!

Näitus on avatud 31 päeva, alates kolmapäevast, 19. septembrist, Rakvere Teatri suure maja fuajees.

Endla teatri 100. juubeli puhul lavastas näitleja Kaili Viidas koos Endla trupi ja tehnilise meeskonnaga 29 maailma kunstiajalukku kuuluvat maali. Ellu äratati teiste seas näiteks Raffaeli „Keerubid", Diego Velázqueze „Õuedaamid", Edvard Munchi „Karje", Andy Warholi „Elvised".

Olulise põhimõttena on fotodel jäädvustatud hetke siin ja praegu. Kõik - alates Salvador Dalí sürreaalsest maailmast kuni Jan van Eycki 15. sajandi madalmaade jõuka linnakodaniku koduni - oli reaalselt üles ehitatud ja loodud vaid teatri ning mitte fototöötluse vahendeid kasutades.

Näituse fotograaf on Kalle Veesaar.

29 maali lavastamiseks vajalikud erinevad interjöörid loodi Endla teatri lavadel. Teatri laoruumidest otsiti välja aastatega kogunenud ja unustatud kostüüme, dekoratsioone ja rekvisiite, mida taaskasutati ja ümber töödeldi. Spetsiifiliste detailide loomisel aitasid kaasa Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia butafoori eriala üliõpilased.

Kõik näituse fotod on trükitud ainueksemplaridena ning käsitsi valmistatud raamides, mis valmisid koostöös Pärnumaa Kutsehariduskeskuse puutöö õpikojaga.

Näitus valmis Endla teatri, Eesti Kultuurkapitali, Pärnu Rotary Klubi, Ugala teatri, TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia, Pärnumaa Kutsehariduskeskuse, Grimmikooli, ArtPrinti, Mööblisahvri ja Euronicsi koostöös.


... kuni 16. november Lääne-Virumaa Keskraamatukogu

Köitekunsti näitus "Scripta manent IV"

Näitust luues lähtusid korraldajad - Eesti Köitekunstnike Ühendus koostöös Eesti Kunstiakadeemia ja Eesti Nahakunstnike Liiduga - kujunenud tavast, et kõik osavõtjad köidavad üht tekstikogumit. „Scripta manent IV" (lad. k. kirjutatu jääb) on pühendatud tuntud eesti heliloojale Veljo Tormisele, kelle looming on saanud ainest soome-ugri rahvaste rikkalikust folkloorist ja loodusest.

Köitekunsti võtmes loodud kunstiobjektide sisuks on Veljo Tormise loengud ja arutlused, mille on lindistuste ja intervjuude põhjal kokku seadnud Urve Lippus. Noodinäidetega tekst koosneb neljast loengust, milles helilooja räägib oma loometeest ja eesti rahvalaulu kujunemisest.

Kuidas köita helikirja? Kunstnikud oskavad teha seda imepäraselt - ei ole näha piire materjalikäsitluses ega tehnikates. Iga looja naudib muusikalist lätet ja tunnetab teemasügavust isiklikult. Lõpptulemuseks on külluslikult köidetud laulusõnad. Valiknäituse koostas ja kujundas: Rene Haljasmäe.