2005. aastal kandis Kilingi-Nõmme linn metsapealinna tiitlit. Tulemas oli metsakonverents, mille pidulikuks avamiseks koolis hoolega valmistuti. Parimatest parimate lauljate väljavalimiseks korraldati laulukonkurss „Kaunim metsalaul".

23. jaanuaril 2014 toimub laulukonkurss juba 10. korda. Maakondlik võistlus kannab järjenumbrit 9. Tänu sellele, et meil on oma laululind Liisi Koikson, kes artisti kiire elu kõrvalt leiab vahel aega žüriis kaasa lüüa, tänu sellele, et meil on oma helilooja ja Liisi lauluõpetaja Toomas Voll, kes juba mitmendat aastat žürii tööd juhib ja konkursi eel südant valutab, tänu sellele, et huvijuht Laine Ülemaante oskab toetajate abiga osalejatele meelepärased auhinnad välja võluda, tänu sellele, et Saarde Vallavalitsus ja Saarde valla elanikud on kõik need aastad lauluvõistlust toetanud, elab „Kaunim metsalaul" täiesti iseseisvat elu, korraldusmeeskonnas toimetavad sel aastal veel Kätlin Laur ja Kadri Karon. AS Eesti Metsataime abiga on üle Pärnumaa saadetud kasvama üle kolmekümne kuusekese, iga osaleva kooli õuele.

Palju pikem on Saarde vallas mälumängu traditsioon. Korraldajaks ja vedajaks Urmas Song koos oma perega. Kilvareid võlub mängu ilu, võimalus teada saada midagi uut, võimalus meelde tuletada ununenud faktid ja sündmused.

Selles mängus kaotajaid ei ole, parematel õnnestub auhinnalised kohad napsata, kehvematel omaenese rumaluse üle muiata. Alati on sellesse seltskonda oodatud uued võistkonnad.

Üle kümne aasta tagasi vaatasin kadedusega ühes teises Pärnumaa vallas, kuidas küünlatuli säras järvevees ja mõjutas kontserdi meeleolu. Samas tekkis mõte, millest tollane klubi juhataja Maret Räästas kahe käega, nõu ja jõuga kinni hakkas ning meilgi on nüüd oma tulukesed järveveel. Järvekontserdid kestavad tänu publiku huvile ja tantsurühma KILINGI tantsijate uutele ideedele, Õnnela Teearu pikkadele pillilugudele, Siim Kolla lahkele abile ja Ilmataadi headusele! Ainult paaril korral ei ole päike lava tausta loojanguvalgusega üle kullanud.

Saarde hariduselu 325. aastapäeva tähistamiseks võiks korraldada jooksuvõistluse. See mõtteseeme kukkus viljakasse pinnasesse. Kooli tervisenõukogu liige kergejõustikutreener Kuro Link on suurepärast võistlust korraldanud juba kolm korda. Nüüd võib rääkida traditsioonist.

Pikamaajooksjad peavad meie rada küll lühikeseks, aga Saarde valla rahvale ta sobib, isegi pisi-pisikesed saavad kärus kaasa sõita. Eriti uhke tunne on, kui autasustamisel Saarde valla välejalgadele medaleid kaela riputatakse.

Eesi Kolla, Kalle Kiipus Ahti Seller ja MTÜ AIK Livonia liikmed on viinud kultuurisündmused Euroopasse. Eelmisel kevadel võõrustati välisriikide esindusi kohapeal. Õpilaste ja õpetajate abiga korraldati hariduskonverents, kus osalejad arutlesid, milline on kultuuripärandi mõju koolikeskkonnale.

Inglise keele õpetaja Ly Lünekund juhtis tõlkemeeskonda ja koostas õpilastega lõppdokumendi. Juba mõne aasta pärast asuvad need noored inimesed otsustajate ridadesse konverentsikogemuse võrra rikkamatena.

Tantsurühmal KILINGI ei olnud eelmisel aastal aega ühiselt uut aastat vastu võtta. Otsustasime, et tervitame hoopis mao-aastat ja kutsume teised isetegevuslased ka külla.

Kilingi-Nõmme klubi juht Piia Kajando haaras ohjad ja viis läbi suurejoonelise peo, mis sel aastal kordub hobuse-aasta tervitamiseks.

Käesoleva õppeaasta võtmesõnadeks on kooli muuseumiklass ja vilistlasraamat. 11. klassi tüdrukud Daisy Kase ja Kristel Tallo aitasid kokku panna pildiraamatu Kilingi-Nõmme Keskkooli/Gümnaasiumi 65 lennu kohta. Gerda Koop ja Mary-Liis Kull aitasid sisustada kooli muuseumiklassi, mis avas oma uksed kokkutulekuõhtul, 19. oktoobril. Tihemetsa Põhikoolis loodud „Aja tuba" on leidnud koha meie muuseumiklassis ja lähimas tulevikus võime rääkida toimivast koolimuuseumist Kilingi- Nõmmes.

Meil on vallas väga tublid kultuurikorraldajad. Piisab mõttest, ideest, tahtmisest, kui suur hulk inimesi kaasa tulevad. Suur tänu tantsurühmale KILINGI, et nad seekord märkasid minu panust ja valmistasid tõelise üllatuse Pärnumaa Särainimeste õhtul teatrimajas. Pean ennast suureks pusserdajaks, kellel on õnnestunud alati tegusate inimeste külje alla ujuda.

Võtmesõna on märkamine. Kutsun üles märkama tegijaid, panustajaid, vahvaid inimesi, kes vingumise ja virisemise asemel kodust välja tulevad ning ise oma elu õnnelikuks elavad.


Mari Karon
Aasta Kultuurikorraldaja 2013