"17. jaanuaril sai aasta ametis täis. Nüüd tunnen end Hunt Kriimsilmana, kes peab üheksat ametit," tunnistab aidas toimetav Kaja Rasmann reede pärastlõunal. "Kas sa oled juba seda maali täiendanud? Kas see on loomade maja?" küsib Kaja pärast tunde aita joonistama tulnud lastelt Liisilt ning Stiinalt. Ta soovitab maalida ka maja. See näitavat, et lapsed hoolivad loomadest ja lindudest.

"Kas teed tohib juua," küsivad pisipiigad Liis ja Stiina. "Ikka. Aga nõud tuleb pesta puhtaks," lubab Kaja. Ta jätab lapsed kööginurka teed valmistama ning suundub suure pabertahvli juurde. Tarvis on paika panna veebruarikuu ürituste kava. "14. veebruaril tuleb sõbrapäev. Siis on vastlapäev. Edasi on suurem asi 25. veebruaril nn. meestepäev. Tähistame sellega omanäoliselt riigi sünnipäeva," ütleb Rasmann paberile kava kirjutades.

Laevad akusid

Plaan on tuua majja ka ümbruskonna eakaid. "Neile tahaks pakkuda võimlemist, juturingi ja käsitööringi. Mida nad ikka kodus istuvad," räägib naine.

"Millal on laste pidu? Suured pidutsevad, aga meie ei saagi pidu," küsivad Liis ja Stiina. Kaja lubab neile, et väike tantsimine tuleb kindlasti vastlapäeval.

Lisaks kultuurile pakub ait ja selle perenaine kogu kandile kõikvõimalikku igapäevast abi. Kumnas pole ei kauplust, panka, kooli ega raamatukogu . On vaid korteris tegutsev juuksur. Seepärast leiavad murelised ning hädalised tihti tee kultuuriaita. "Kellel vaja, saab siit vett võtta ning vajadusel ka mobiiltelefoni laadida," räägib Kaja Rasmann. "Ma ei saa abivajajaid ju ukse taha jätta. Aga nad ei kurda ega hädalda. Meil kõigil on nendelt midagi õppida," kostab naine.

Vallamaja käepikendus

Loomulikult on kultuuriait ka vallamaja käepikendus Kumna, Kütke ja Tutermaa külade jaoks. Detsembris ning jaanuari alguses käisid kohalikud uurimas, kuidas täita maamaksust vabastuse avaldusi. Neid trükkis välja ning aitas vormistada Kaja. "Ajasin näpuga rida. Skaneerisin pärast avaldused arvutisse, saatsin need vallamajja. Mõnikord tuli avaldused viia kohale ka käsipostiga," räägib Rasmann. "Olen ju valla palgal."

Kas ja kuidas naine kõikide nende töödega toime tuleb? Ta tunnistab, et ei ole sotsiaaltööd õppinud. Elukutselt on Rasmann hoopis noorsootöötaja. "Aga alati aitab nn. katse-eksituse meetod. Tuleb olla nagu Alice imedemaal, kellel oli igale probleemile hommikusöögiajaks seitse lahendust," on Rasmann rõõmus. Varem on ta töötanud kuus aastat Harku valla noorsookeskuses ning pärast seda kaks aastat Tabasalu koolis.
___________

Kultuuriait

• Maja avati pärast remonti ja ümberehitust novembris 2003.

• Maja on lahti esmaspäevast reedeni. Nädalavahetusel saab seda vajadusel reserveerida.

• Aita külastavad põhiliselt Kumna ja Tutermaa elanikud, samuti Valingu, Metsaküla ja Keila linna noored.

• Viimane suurem ettevõtmine oli sügisel Kaltsumaania heategevuslik riideabi.

• Annetatud raha eest on ostetud lastele töötubadesse erinevaid vahendeid ja kaasrahastatakse õhuhoki ostmist.