"Psühholoogiliselt oleks see mõjus samm, millega me taastaksime ajaloolise Virumaa hiilguse," põhjendas EMA juhatuse liige Aleksandr Apolinsky.

Apolinsky sõnul tuleb veel uurida, kui palju lossi ülesehitamine maksma läheks, aga loomulikult on jutt miljonitest, isegi kümnetest miljonitest eurodest. "Muinasjutuliselt kauni riigi sümboli taastamise maksumus pole mulle kui Eesti Vabariigi kodanikule primaarne," ütles eestvedaja, lisades, et sellesse peaks olema võimalik kaasata ka Euroopa Liidu raha.

"Iga asi väärib küünlaid, kui on kindel siht, milleks seda tehakse, siis tuleb ka rahvas kaasa. Kui oleks selline algatus, et teeme üleriikliku korjanduse, nii et iga inimene paneb näiteks 5 senti, ja kingime selle riigikantseleile presidendi suveresidentsiks, nagu ärimehed omal ajal tegid, siis oleks asjal mõte sees. Aga järjekordset hotelli pole küll mõtet teha," arvas kodu-uurija ja kauaaegne Toila gümnaasiumi direktor Olav Vallimäe.

Toila vallavanem Tiit Salvan mõtiskleb, et iseenesest võiks lossi taastamisel jumet olla, kuid selle maksumus tekitab küsimuse, kas see ennast ära tasub. Mis saab siis kui see valmis saakski?

Loe pikemalt plaanidest ja arvamustest Põhjaranniku veebiversioonist.