Juhtub parimateski peredes, et laps palub isal hobust joonistada. Isa hakkab selle palve peale ebalevalt nihelema ja kukalt kratsima. „No see ei saa ju nii keeruline olla," mõtleb ta. Ema tunnustava noogutuse peale haarab isa kõige kahvatuma kriidi ja asub arglikult tööle, ise mõeldes, et midagi naiivset ja sürreaalset suudab temagi.

Laps on parim kriitik, ta vaatab isa tööd ja ütleb õige tasa: „See elukas on rohkem nagu jõehobu või sisalik."

Isa otsustab seepeale: „Viin su kunstikooli, õpid tundma kuulsaid naiviste nagu Oad, Vidrik ja Kondas ning mõistad, et minu kontseptsioon on ainult üks võimalus paljudest."

Ja nii ongi, et pioneeride maja ja huvikooliaegsed kunsti- ja tantsulapsed saadavad praegu oma lapsi Võru kunstikooli, et kodukappidesse kammitsetud Pegasused vabastada ning laste estetismi- ja täiustumistarvet rahuldada. Kunstikoolis pole Pegasustel mahti konutada, nad kappavad rõõmsalt ringi nii ateljeedes kui tantsusaalis.

Neid on meil tiivulisi ja kuldseid, taevasiniseid ja täpilisi, suuremaid ja väiksemaid, rõõmsamaid ja mõtlikumaid - igasuguseid. Nad on riiulites värvipottide taga, pintslitopsides, lauasahtlites, tennistes, tantsukingades ja isegi õpetajate toas. Päris kindlasti on üks tiivuline ja taltsutamatu hobu iga lapse põues.

Juba kümme aastat on õpetajad Tartu tänava majas aidanud noortel huvilistel oma identiteeti otsida, näha, luua, eristuda ja tervikut tajuda. Eneseväljenduse kaudu on lastes kasvanud eneseusaldus ja julgus olla ise.

Õpetajad on aidanud leida vastuseid erinevatele küsimustele. Miks kõik muutub, kuid miski ei kao? Kas looduse jäljendamine on kunst? Millal maalin end kordumatuks? Kes lõi vormiimede ja värvinimede suure sümfoonia? Kas tants on vabadus? Kes maalis Dorian Gray portree? Flamenko või stepp? Kas olen looja või interpreet?

Õpetajad teavad, et kunsti ja tantsu mõte algab seal, kus lõpeb sõnade väljendusvõime, et kunst pole elitaarne, see pole ainult andekatele.

Iga laps suudab olla loov ja loominguline, iga laps areneb vaatamata takistustele: kitsikusele, kuppelmaastikuks muutunud põrandale, aknast puhuvale tuulele ja ateljeenurka tekkinud „mini-Tamulale".

Eriti andekad loovinimesed on ikka võrsunud rasketes oludes. Väike pinge ja stress on edasiviivad jõud.

Kaunite kunstidega tegelemine on nagu maletamine, see on loominguline mõtlemine, mis on nii teadus, sport kui ka mäng. Kunst on ajatu ja igavene. Tark lapsevanem teab seda ja suunab aegsasti oma lapse huvikooli, oma andeid ja võimeid arendama.

Nii saab laps aimu, mida ta tahab täna ja homme ja elus üldse... Nii kujuneb oskus luua midagi kordumatut. Kunsti ja liikumise kaudu areneb emotsionaalne eneseväljendus, mitteverbaalne kommunikatsioon, avaneb loovus ja kujuneb maailmapilt.

Igale inimesele on tähtis tunnustus ja tagasiside, eriti tähtis on see noortele loovinimestele. Armsad linlased, kutsume teid kultuurimaja mõlema korruse näitusesaalidesse kunstikooli vahvate laste värvikirevaid töid vaatama ning oktoobri lõpus Kandlesse kooli 10. aastapäevale pühendatud etendusele.

Kutsume teid meiega soojust, valgust, värve ja rõõmu jagama!


Inna Süving, Võru kunstikooli õpetaja
Liia Leppik, Võru kunstikooli direktor

______________________________________________________________
Võru kunstikool tähistab 10. aastapäeva lavastusega „Valgus ja vari"

Lavastus „Valgus ja vari" on ennekõike visuaalne jutustus kunstimaailmast: laval kohtuvad erinevad kaunid kunstid. Selles loos on tähtis osa näitlejatel, muusikutel ja tantsijatel ning nende tegelaste varjude tegelaskujudel.

Läbiva ideena kasutatakse etenduses Võru kunstikooli õpilaste kümne aasta jooksul valminud töid ja tantsusuuna paremikku, asetades need teatrimaailma, kus süttib valgus ja kõik vaimne saab reaalseks ja nähtavaks. See on lugu ühe huvikooli argipäevast, kus katsetatakse, mõeldakse, luuakse, räägitakse ja hoitakse üksteist. Saadakse üheks, et taas kohtuda - aasta, kahe või saja pärast.

Lavastuses kohtuvad noored kunstnikud Karolin Eks, Annabel Sulg, Timo Thal ja Kerttu Mölder ning III-V grupi tantsijad Võru kunstikoolist ja noored muusikud Kaspar Kaasla, Taavi Poll, Kaspar Oskar Kramp ja Uku Konsap Võru muusikakoolist.

Etenduse lavastaja on Tarmo Tagamets, kunstnik Liia Leppik, muusikaõpetaja Jaan Randvere, tantsuõpetaja Ly Berišvili, visuaaltehniline teostaja Vaido Otsar.

Etendus toimub 25. oktoobril kell 18 Võru Kandles.

Tarmo Tagamets, lavastaja