Eesti Vabariigi Sotsiaalministeerium koostöös Eesti Arhitektide Liiduga korraldas ideekonkursi Kuressaare Lastekodu kolme peremaja arhitektuursele eskiislahendusele. Kuressaare Linnavalitsusse laekus tähtajaks, 17.maiks, 18 võistlustööd, millest žürii hindas 17 tööd, millest otsustas välja anda kolm preemiat parimatele ideekavanditele ja ühe ergutuspreemia.

"Vanalinna muinsuskaitseala, kaks erineva iseloomuga ehitusala ja tellija soov saada kolm võimalikult tüüpset hoonet arvestades küllaltki spetsiifilise tüpoloogiaga - see ei ole arhitektile lihtne ülesanne. Töödest oli hästi näha, kes pusis rohkem vormiga ja kes sai kõigepealt maha hästi toimiva ruumiloogikaga. Kui võidutöö eristus teistest selge funktsionaalsuse ja suhteliselt arhetüüpse vormiga, siis ikka ja jälle saab täheldada, et edu arhitektuurikonkursil ei tähenda tingimata ägedat räästata katusmaja," räägib Hannes Koppel, Kuressaare linnaarhitekt ja konkursi üks žüriiliikmetest.

Žürii arvates on võidutöö MYRSIK mahult väga sümpaatne ja tüpoloogiliselt sobivaim lahendus lastekodu asenduskodudeks, kus selgelt eraldi paigutatud majad tekitavad eraldi pere tunde. Ka võidutöö plaanilahendus oli teistest töödest kõige tugevam, kus koridoride vähesus ja hea sisemine logistika tekitab inimliku ja hubase kodutunde. Samuti kiidavad žüriiliikmed üksmeelselt võidutöö sobivust kõrvalhoonestusse, arvestades kõrguseid ja räästaid, mis on väga oluline just muinsuskaitselisest aspektist.

Teise preemia suurusega 3000 EURi võitis ideekavand märgusõnaga NIF-NIF, NAF-NAF, NUF-NUF, mille autoriteks on Innopolis Insenerid OÜ ja BOA OÜ arhitektid Joonas Sarapuu, Jürgen Lepper ja Margus Soonets ning kolmanda preemia suurusega 2000 EURi sai ideekavand märgusõnaga MESILANE, mille autoriks on Emil Urbel Arhitektibüroost Emil Urbel OÜ.

1000 EURO suuruse ergutuspreemia pälvis ideekavand märgusõnaga "TANGRAM", mille autoriteks on Ivar Lubjak ja Maria Pukk büroost OAAS Arhitektid OÜ.

Võistlustööd on vaatamiseks väljas Sotsiaalministeeriumi fuajees, Gonsiori 29, juuni lõpuni.

Võistluse korraldas Eesti Vabariigi Sotsiaalministeerium koostöös Eesti Arhitektide Liiduga.