Siinkohal tuleks ilmselt lahti rääkida, mida kujutab endast tasuta internet. See ei tähenda kindlasti seda, et vallavalitsus korraldab interneti olemasolu igas kodus, igas majas. Vald on taganud interneti levi olemasolu küla tugijaamas 2,4GHz tehnoloogia tasemel, mis tähendab Vormsi külalistele 512kbit/256kbit interneti kiirust ja kohalikele elanikele ID-kaardiga sisse logimisel poole kiiremat interneti.

Sealt edasi sõltub WiFi levi kvaliteet juba iga konkreetse maja, õigemini küll arvuti, asukohast. Sageli tähendab see ka seda, et interneti kasutaja peab ise sammu vastu astuma ehk kui levi on nõrk või puudub täielikult, siis on vaja korrigeerida tugijaama ja kodu vahele jäävaid puid-põõsaid või püstitada hoopis antenn. Silmside korral tugijaamaga levib WiFi umbes 1 km kaugusele, takistuse korral umbes 300 meetri raadiuses. WiFi kiirused sõltuvad ka netikasutaja arvuti raadiokaardi võimekusest, st nutitelefonid ja väga väikesed arvutid ei pruugi isegi ühenduda, samal ajal suuremad seadmed töötavad probleemideta.

Kui majal on puitseinad, siis 2,4GHz raadiosagedust need üldjuhul ei takista. Kui on tegemist kivi- või betoonseintega, siis sinna sumbub signaal kiiresti ja vaja oleks püstitada väliantenn.

Kokkuvõtlikult öeldes on internet osades külades olemas, kuid võib juhtuda, et külaelanikud peavad seal tasuta interneti tarbimiseks ka ise samme astuma.

Tasuta interneti leviala kaarti on võimalik näha OÜ ProDigi kodulehel www.prodigi. ee. Samas ei tohi lasta end eksitada kaardist, kuna antud kaart kajastab WiFi signaalitugevust 25 meetri kõrgusel vabas õhus. Osades kohtades võib kaardil näidatud levi tähendada ka interneti olemasolu maapinnal, osades kohtades piisab vastuvõtuseadme tõstmisest mõne meetri võrra, kuid raskemates tingimustes tuleb rajada 10-20 meetrine mast.

Sisuliselt tähendab see seda, et osades külades, kus ei ole tugijaama, ei ole võimalik ilma pika masti ja väliantennita tasuta WiFit kasutada. Kui kellelgi peaks WiFi levi puuduma, kuid soov oleks internetti siiski kasutada, on üheks võimaluseks osaühinguga ProDigi ühendust võtta ja konsulteerida, mida oleks võimalik ette võtta.

Teine võimalus on loomulikult kasutada Eesti suuremate mobiilioperaatorite jt mobiilse side lahendusi - sageli on «netipulki» erinevatelt teenusepakkujatelt võimalik lühemaks ajaks võtta ka levi testimiseks ning kui Hullo mobiilimastidest signaal siiski kohale ei jõua, saab «netipulga» ilma probleemideta tagasi viia.

Loomulikult ei ole ka mobiilse interneti pakkujate leviala maapinnal see, mis kaardil näidatud, kuna ka nende kaartide koostamisel on võetud aluseks levi kvaliteet metsa kohal. Seega tuleb levi «katse-eksitus-meetodil» igaühel ise järgi proovida.

Ühe seaduspärasusena võib siinkohal kindlasti välja tuua selle, et mida kaugemale praeguses olukorras Hullost minna, seda nõrgemaks jääb mobiilse levi signaal, mis tuleb Hullo mobiilimastist ja seda rohkem on tõenäosust, et parema levi saab külade tasuta WiFi tugijaamadest. Seda loomulikult neis külades, kus tugijaamad on paigaldatud.

OÜ ProDigi tehniku Markko Salmi sõnul on tasuta teenuselt võimalik üle minna ka tasulisele, mis ei ole antenni olemasolul rahaliselt koormav ja tagab 3G levist oluliselt suuremad kiirused samaväärsel hinnatasemel.

Kui jutt juba kiire interneti peale läks, siis ei saa kuidagi mööda minna ka EstWin'i ülikiire internetiühenduse projektist maapiirkondadele, mida rahastatakse Euroopa struktuurifondide vahenditest ja teostatakse Eesti riigi poolt läbi Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse. Nüüd, kui üks osa projektist on ellu viidud, tundub suurem hoog vaibunud olevat. Kas EstWin kunagi Vormsil teostub on täna rohkem kui ebaselge. Internetti oleks mõistagi kohe vaja ja levi osas võib tänasel päeval kahtlemata OÜ ProDigiga, kui Vormsil tegutseva teenusepakkujaga, ühendust võtta ning konsulteerida, mida oleks mõistlik tasuta WiFi levi loomiseks või parandamiseks ette võtta. OÜ ProDigi pakub tuge telefonil 528 9558 või e-posti aadressil info@prodigi.ee.

Kokkuvõttes võib öelda, et kindlasti ei ole Vormsil interneti võimalused võrreldavad levikvaliteediga Eesti linnades. Vastupidi, arenguruumi on veel kõvasti, kuid paljudes kohtades Vormsil on WiFi levi ka väga hea - olgu selle levi pakkujaks siis mobiilside operaator või OÜ ProDigi.

Loodetavasti andis artikkel mõningase ülevaate asjade hetkeseisust ja levi parandamise võimalustest.

Kui salapärast internetti ei õnnestu vaatamata kõigele tabada, siis uue Hullo külakeskuse kaugtöökontoris elab ta kindlasti.

INFO

  • Nõrga signaali korral saab arvutile lisada võimsama antenni, USB porti käivatest antennidest annavad hea tulemuse järgmised:

Sweex wireless 150N, maksumus ca 20 eur.
Ubiquiti wifistation USB adapter, maksumus ca 40 eur (ühendatakse arvutiga 1 m USB- kaabliga)

  • Väliantennidest tasub kaaluda järgmisi variante:
Ubiquiti Nanostation Loco M2, maksumus ca 70 eur

Ubiquiti Nanostation M2, maksumus ca 120 eur

Ubiquiti Nanobridge M2, maksumus ca 130 eur

Ubiquiti Airgrid M2 HP (suured kaugused), maksumus ca 75 eur

(Allikas: www.prodigi.ee)