H.K.: Teletähelt Annely Adermannilt TV3-st kuulsin, et pidite olema tema täditütar. Kas mõni tuntud inimene on veel sugulane?

L.S.: Tori vallas on mul tuntud sugulasil küll. Täditütar Annely on aga jah kõige tuntum läbi TV3 uudiste.

H.K.: Õed-vennad?

L.S.: Jah, mul on üks väga hea ja armas õde, ta elab koos oma perega Pärnus.

H.K.: Perekonnaseis, lapsed?

L.S.: Olen vallaline ja lapsi pole.

H.K.: Haridus? (millistes koolides õppinud ja kus?)

L.S.: Tori Põhikoolis omandasin põhihariduse. Edasi läksin õppima Pärnu Kodumajanduskooli, omandasin kokkkondiitri kutse. Pärast kooli lõppu erialast tööd ei leidnud ning läksin edasi õppima Tihemetsa Tehnikumi sekretärasjaajajaks. Kooli lõppedes võeti mind tööle Tori Vallavalitsusse registripidajana. Hakkasin töö kõrvalt õppima halduskorraldust Tallinna Tehnikaülikoolis. Pärast lõpetamist jätkasin õpinguid magistriõppes. 2005. aastal lõpetasin Tallinna Tehnikaülikooli omistades haldusjuhtimise magistri kraadi.

H.K.: Huvialad?

L.S.: Tervisesport, hetkel naudin väga suusatamist. Kokkamine, kui aega on. Vabatahtlik töö Eesti Külaliikumises Kodukant võtab aga kogu mu vaba aja.

H.K.: Senised ametid, alustades algusest?

L.S.: Tori vallavalitsus registripidaja, Tori vallavalitsus arendusnõunik, Pärnu maavalitsus arenguja planeeringuosakonna arengutalituse regionaalarengu peaspetsialist.

Vabatahtliku tööd teen Eesti Külaliikumises Kodukant, kus olen juhatuse esimees.

H.K.: Põnevamad reisid?

L.S.: Minu vabatahtlik töö viib mind üsna tihti reisidele, kuna esindan Kodukanti rahvusvahelises organisatsioonis nimega PREPARE. Organisatsiooni kuuluvad üle Euroopa sarnased organisatsioonid nagu külaliikumine Kodukant ehk siis külaelu arendamisega tegelevad organisatsioonid. Jagatakse kogemusi ja aidatakse riike, kellel puudub tugev kodanikuühiskond.

Eelmise aasta kokkusaamine toimus Makedoonias. Meile tutvustati kohalikke traditsioone, külaelu, koostööprojekte, mida kogukond ja ettevõtjad ning kohapealsed riigiesindajad teevad.

H.K.: Meeldejäävaimad-põnevaimad seigad senisest elust?

L.S.: Põnevamad seigad on seotud enamuses minu töö või vabatahtliku tööga. Maavalitsusse tööle minnes võtsin üle Pärnumaa aastaraamatu toimetamise, mis oli väga suur väljakutse ja saavutus minu jaoks. 2009. aastal Kodukandi Maapäeval Vabariigi President Toomas Hendrik Ilvese vastuvõtmine. Pärnumaa koguteosele kaastöö tegemine. 2010. aastal oma kunagiste põhikooli klassikaaslastega kohtumine, kusjuures esimest korda peale põhikooli lõpetamist. Toredaid seiku on ka reisidel olnud, aga see jutt läheks liiga pikaks.

H.K.: Lemmiksöök ja -jook ning äkki on olemas ka mõni omaleiutatud hea söögi või joogi retsept?

L.S.: Lemmikud on kalatoidud. Meeldib väga iseküpsetatud sai ja leib ning šokolaaditrühvlid. Lemmikjook Energiatalu taimeteed.

Hetkel talvisel ajal sööge ise tehtud šokolaaditrühvleid, mis annavad energiat.

800 g vähemalt 60% kakaosisaldusega šokolaadi, 500 g 35% vahukoort, 250 g kakaopulbrit, 60 g kvaliteetset brändit (Marc de Champagne’i, aga võib ka Grand Marnier’ või Cointreau’ apelsiniliköör), pisut kaneeli. Murra šokolaad väikesteks tükikesteks ja sulata veevanni kohal nõus. Kuumuta koor keemiseni. Võta tulelt ja lisa pidevalt segades sulašokolaad. Kui mass on ühtlane, maitsesta alkoholi ja kaneeliga. Sega ja lase toatemperatuuril jahtuda. Kui mass on vormitav nagu plastiliin, veereta sellest trühvlipallikesed. Siis veereta neid kakaopulbris, pane taldrikule ja raputa peale veel kakaopulbrit. Lase pisut taheneda.

H.K.: Arvamus Tori vallavalitsusest, perearstist, politseist?

L.S.: Minu päev möödub Pärnus ja igapäevaselt mul kokkupuudet vallavalitsuse, perearsti ja politseiga pole ning seetõttu on ka raske arvamust avaldada. Arvan, et need ametkonnad on väga vajalikud igas Eesti paigas, et tagada piirkonnas üldine areng, turvalisus ja heaolu. Ma arvan, et Toris on kõik hästi.

H.K.: Kes või mis teeb Torist Tori teie arvates?

L.S.: Tori inimesed, kirik, hobusekasvandus, Soomaa, Põrgu. Kogu ajalooline, kultuuriline ja looduslik keskkond.

H.K.: Millest on Tori vallas teie arvates puudu ning mis on hästi, mis võiks teisiti olla?

L.S.: Tori on üks tasakaalus koht, siin on kõike – ajalugu, traditsioone, kultuuri ja loodust. Oluline on osata seda ressurssi arukalt kasutada, et kõigile seda jaguks, nii Tori inimestele kui ka külastajatele. Külastajate mõttes on ilmselt puudu ühest heast söögikohast või suvekohvikust Tori alevikus.

H.K.: Milliseid ajalehti-ajakirju loete-tellite kõige meelsamini ja miks?

L.S.: Koju on tellitud Pärnu Postimees ja Maaleht. Pärnu Postimeest loen, et teada maakonnas toimuvat, mis on minu praeguses töös vajalik. Maalehte loen, kuna minu vabatahtlikus töös on vaja kursis olla maaelus toimuvaga üle Eesti. Kord kuus loen ka vallalehte. Päevalehte, Postimeest vaatan internetist.

H.K.: Südamelt ära?

L.S.: Olen õnnelik inimene, sest igale poole, kuhu töö või vaba aeg mind viib, puutun ma kokku väga armsate ja toredate inimestega. Tänud teile!

H.K.: Tulevikuplaanid?

L.S.: Plaanid on suured, kuid ei taha neid avaldada. Kokkuvõtvalt vast nii palju, et plaan elada ja olla õnnelik oma tegemistes.

H.K.: Kui unustasin midagi tähtsat küsida, siis paluks esitada endale ise see küsimus ning paluks ka vastata sellele?

L.S.: Kõik oluline on küsitud.

1                                                  2                                                   3

1. Norras 2009 külas Buskerudi maakonnal

2. Auto-Etno muuseum Makedoonia külakeses

3. Kanaaridel 2009 banaanikasvanduses