Erinevate riiklike toetuste maksmine on korraldatud piirkondliku pensioniameti, haigekassa või töötukassa kaudu (Põhja Pensioniameti Rapla büroo Rapla klienditeenindus, Eesti Haigekassa Pärnu osakond, Eesti Töötukassa Raplamaa osakond).

Täiendavaid sotsiaaltoetusi maksab Märjamaa vald oma eelarvest. Puuetega inimestele makstavate toetuste aluseks on vallavolikogu määrus 19.01.2010 nr 8 „Sotsiaaltoetuste määramise ja maksmise kord Märjamaa vallas". Igal aastal pärast eelarve vastuvõtmist kehtestab vallavalitsus täiendavate sotsiaaltoetuste piirmäärad.

Puuetega inimestele on järgmised toetused (sulgudes toodud piirmäärad kehtisid 2011. aastal, tänavune eelarve on veel vastu võtmata, aga need summad ilmselt ei muutu):

1) toimetuleku tagamiseks (maksimaalselt 130 eurot kalendriaastas),

2) abivahendi soetamise või rentimise osaliseks hüvitamiseks (130 eurot kalendriaastas),

3) ravimite maksumuse osaliseks hüvitamiseks (130 eurot kalendriaastas),

4) kütte maksumuse osaliseks hüvitamiseks (130 eurot kalendriaastas),

5) transport raviasutusse sõitmiseks (65 eurot kalendriaastas),

6) muud erakorralised toetused (64 eurot kalendriaastas).

Toetuse määramise aluseks on leibkonna sissetulek ja konkreetne abivajadus . Leibkond on ühist tuluallikat kasutav inimeste rühm. Kui leibkonna sissetulek jääb alla kahekordset riikliku toimetulekutoetuse piirmäära ja on konkreetne vajadus, siis tekib õigus toetust taodelda. Iga toetuse määramine on individuaalne ning toetuse määramisel arvestatakse kõiki asjaolusid ning järgitakse kaalutlusõiguse põhimõtet. Toetuse määramisel arvestatakse ka valla eelarveliste vahendite piisavusega.

Kellel on õigus kasutada sotsiaaltransporti ja kuidas seda tellida?

Omavalitsus peab tagama sotsiaaltranspordi neile isikutele, kellel on liikumispuue või nägemiskahjustus ja vaimupuudega isikutele, kes oma olukorrast tulenevalt ei saa kasutada isiklikku või ühistransporti õppimiseks, töötamiseks või avalike teenuste kasutamiseks. Vallal hetkel oma sotsiaaltranspordi kasutamise kord puudub, kuid sotsiaaltöötajad sõidutavad vajaduse korral inimesi raviasutustesse, rehabilitatsiooniteenusele või muule avalikule teenusele.

Vallavalitsuse kaudu on võimalik taotleda parkimiskaarti, mis annab õigustatud isikule õiguse parkida invakohal. Kaarte väljastab sotsiaalosakond (Tehnika 11, tuba 16). Liiklusseaduse kohaselt saavad parkimiskaarti kasutada liikumispuudega inimesed, kes kasutavad abivahendeid (jalaprotees, kepp, kargud, ratastool jms); nägemispuudega inimesed; isikud, kelle käimine on tugevalt raskendatud muu raskekujulise üldhaigestumise tõttu; liikumis- või nägemispuudega lapsele võib parkimiskaardi taotleda lapsevanem või eestkostja.

Oluline on üle korrata, et parkimiskaart antakse isikule, mitte sõidukile ja kaart kehtib vaid sellel ajal, kui puue on määratud.

Maavalitsusest saab taotleda ka isikliku abivahendi kaarti, mis annab võimaluse soetada abivahendi soodustusega. Selle võivad taotleda lapsevanemad (või eestkostja) oma lapsele; tööealised isikud, kellel on töövõimetus 40% või rohkem, puude raskusastmega isikud ja pensionärid (kellel abivahend soodustab toimetulekut).