Kutsehariduskeskuse õpetaja uuris kartulisalatit

 (16)
KARTULISALAT JAAPANI MOODI
KartulisalatFoto: Pille-Riin Pregel

Haapsalu Kutsehariduskeskuse (HKHK) toitlustusvaldkonna kutseõpetaja Aili Tervonen uuris rahvakultuuri keskuse vaimse pärandi koolituse raames kartulisalati valmistamisega seotud tavasid Läänemaal.

Aili Tervoneni sõnul pole kartulisalati valmistamist varem laiemalt uuritud, kuid tegu on eestlaste pidulaual aukohal olnud toiduga. Huvipakkuvad olid ennekõike kartulisalati valmistamise iseärasused Läänemaal nõukogude ajal ja salativalmistamise jätkusuutlikkus. Veebipõhises küsitluses osales 20 Läänemaa inimest.

Kartulisalatit valmistati ikka külaliste tulles. Läänemaal valmistatud kartulisalatis olid kindlate komponentidena keedukartul, kurk (kevad-suvisel ajal värske, talvel hapu- või marineeritud kurk), keedumuna ja vorst või ahjuliha. Kolmveerand vastajatest lisasid veel sibulat ning pooled keeduporgandit ja konservhernest. Kastmeks oli alati hapukoore ja majoneesi segu erinevates vahekordades.

Loe edasi Lääne Elust.