Ehkki teekond kunagise punkri asukohta oli kevadtalvistest oludest tingitult kohati raskelt läbitav, kogunes 24. märtsil lõunaks kivi avamisele umbes 70 inimest: hukkunute järeltulijad, kohalikud inimesed ning kivi püstitamisega seotud organisatsioonide esindajad. Kivi õnnistas Järva praost ja Käru kiriku õpetaja Teet Hanschmidt. Sõnavõttudega astusid üles Käru vallavanem Elari Hiis, hukkunute järeltulija Tiit Uus, erukolonelleitnant Jaak Haud, Eesti Endiste Metsavendade Liidu juhatuse esimees Arnold Ojaste ja Eha Metsallik. Kivi avamisel osalesid Kaitse-liidu Käru rühma liikmed, noorkotkad ja kodutütred. Isamaaliste lauludega astus üles kaitseväe ajateenijate ansambel. Kivi jalamile asetati pärgi ja küünlaid. Kõikidest sõnavõttudest jäi kõlama vajadus mäletada ajaloos toimunut ja mälestada hukkunuid, et osata enam hinnata olemasolevat vabadust. Tõdeti, et mälestuskivi avamise näol ei ole aga sugugi tegemist kurva sündmusega, vaid pigem teoga, mis vajas tegemist. Et koht, kus süütud inimesed hukkusid oleks märgistatud, et tegu, mis 62 aastat tagasi tehti, oleks meile teada, sest üksikutest lugudest saab kokku meie maa ja rahva ajalugu. Mälestuskivi Sonni metsas kajastab nüüdsest üht kildu meie rahva loos.

Mälestuskivi avamisega seoses autasustati Eesti Endiste Metsavendade Liidu poolt Mihkel Hauda ja Elari Hiisi mälestus- teeneteristiga abi ja toetuse eest metsavendade mälestuse jäädvustamisel.

Peale kivi avamise ametlikku osa pakuti kõigile sooja suppi, teed ja kringlit ning võimalust jagada oma mälestusi ja mõtteid juba vabamas õhkkonnas.

Punkrist välja toodud esemed olid asetatud mälestuskivi naabruses asuvale kännule. Foto: Eva Seera

Punkrist välja toodud esemed olid asetatud mälestuskivi naabruses asuvale kännule. Foto: Eva Seera
________________________________________

KOMMENTAAR

Elari Hiis:
24. märtsil avatud mälestusmärk on oluline nii hukkunute mälestuse jäädvustamisele kui ka inimeste mälu värskendamiseks. Heaoluühiskonnas kipuvad möödunud aegade koledused meelest minema ja ei kujutata ette, et sellised asjad üldse võimalikud olid. Mälestuskivi tuletab seda meelde igale seenelisele või muidu metsasuitajale, kes sinnakanti kõndima juhtub.

Vallavalitsuse tänu on ära teeninud eeskätt Mihkel Haud, kelle korraldamisel ja kuludega see kivi oma asukohale sai, plaadi valmistanud Ülo Kirt, samuti Eesti Endiste Metsavendade Liit, Kaitseliidu Rapla malev koos eriorganisatsioonidega, Tiit Uus, erukolonelleitnant Jaak Haud ja kaitseväe orkestri ajateenijate ansambel. Kõigi nimetatute koostöö tulemusena kujunes mälestuskivi avamine väärikaks ja kindlasti meeldejäävaks sündmuseks.