Kohaliku toidu pidulaud - gurmeeõhtu Peeter Piheliga

Möödunud neljapäeval toimus Kiratsi külamajas järjekordne üritus toiduvalmistamise sarjast "Väärtustame kohalikku toitu". Omakandi mehena oli Pädaste mõisa peakokk Peeter Pihel meelsasti nõus jagama oma kogemusi ja teadmisi. Õhtut läbiv teema oli toit, mis kasvab meie oma põllul, aias, metsas ning mida kasvatavad või toodavad meie piirkonna väiketalunikud.

Kõik osalejad said Peetri juhendamisel valmistada 5-käigulise õhtusöögi, mida pärastpoole üheskoos nauditi.

Õhtu menüüsse kuulusid sellised hõrgutised nagu peedipesto, õhikud, heinasuitsujuust, röstitud ja marineeritud maheköögiviljad, maheveisepöff ja marineeritud karulauk, punakala ja 100 minutit küpsetatud kodukanamuna, magustoiduks astelpajuhüüve ja heinatuha- speltajahupuru.

Õpitoas osalenute muljeid:

Tõnu: Ürituse kõige muljetavaldavam osa oli austav suhtumine kõigesse kohalikku - see, kuidas Pädaste väärtustab kohalikku toitu, loodust ja selle saadusi. Maitsetaimede kasvatamisest ja korjamisest mõisas rääkis mõisa aednik. Väga maitsev oli valminud toit.

Sille: On nii vahva, et kodu lähedal saab veeta mõnusa õhtupooliku koos meeldiva seltskonna ja maailmatasemel kokaga! Uskumatu, aga igaühel on kodus võimalik teha sellist ülimaitsvat restoranitoitu ning seda väga lihtsalt, kohalikust toorainest. Enamiku vajaminevast võib leida ka oma koduaiast - kevad on tulemas, seemnete ostmise aeg on just käes.

Saime palju näpunäiteid maitsetaimede kasutamise ja söögitegemise kohta. Mul oli kaasas ka 6- aastane poeg, kes kogu seda toimetamist nautis ja aitas hoolega kaasa toitude tegemisel ja lauale kandmisel. Mine tea, võibolla käib kunagi Peetri jälgedes... On ennegi meie kandist kuulsaid kokkasid sirgunud.

Õhtu lõpus nautisime omavalmistatud õhtusööki - küll oli maitsev! Uskumatu - sõin toorest lihast pöffi, mis maitses nagu midagi värske lõhe laadset... Ja kes üldse tuleks ise selle peale, et magustoidus kasutada heinatuhka?? Superelamus!

_________________________________________________________

Mis Kiratsi külamajas veebruaris veel toimub?

16. veebruaril õpime, kuidas teha arvutis kuulutusi, plakateid jm (õpetaja Margit Lindau).

23. veebruaril teeme mamsel Mai juhtimisel ja näpunäidetel pelmeene (juhendaja Mai Suurpere).

24. veebruaril tähistame Eesti Vabariigi aastapäeva. Küpsetame koos lastega pidupäevaküpsetisi (juhendaja Tiia Alesmaa).

Infot õpitubade kohta küsi külamaja perenaiselt Annelilt taskutelefonil 52 08 895.