Ürituse eesmärk on tervislike eluviiside propageerimine, merel vaba aja veetmise võimaluste tutvustamine, eestlaste kui pika meresõidutraditsioonidega rahva meelde tuletamine ning traditsioonilise sõbrakaubanduse ja üle lahe suhtluse jätkamine.

Retkel osalevad praegune Kuusalu vallavanem Urmas Kirtsi, tema eelkäijad Enn Kirsman ja Herko Sunts ning Kuusaluga ühinenud Loksa valda juhtinud Madis Praks. Samuti haaravad aeru vallavalitsuse liige Kaupo Parve ja retkejuht Mart Reimann. Lisaks sõidavad kaasa veel seitse matkafirma Reimann Retked töötajat.

Üritus algab laupäeval 10. juulil kell 5.30 umbes pooletunnise tseremooniaga. Mängib Kuusalu pasunakoor, peetakse kõnesid ja õnnistussõnad ütleb EELK Kuusalu Laurentsiuse koguduse õpetaja Jaanus Jalakas.

Purjelaeval Blue Sirius sõidavad Soome Kuusalu valla muusikud ja rahvatantsijad ning valla elanikud, kes Soomes Kalkkiranta/Kalkstrandi sadamas toimuval sõbralaadal vahetavad rukist ja omaküpsetatud leiba soomlaste püütud kala vastu. Sõbrakaubandus on selle piirkonna eestlaste ja soomlaste vahel toiminud muinasajast teise maailmasõjani.