Statistika näitab, et nelja kuu jooksul jaanuarist aprillini väisas seda 10 inimest, neist neli oli politsei rikkumiste pärast ise välja kutsunud. Saue linnas leidis tee konstaabli juurde samal ajavahemikul samuti 10 inimest, aga välja kutsutuid seevastu oli paarikümne juures. 20. maist alates teenindab Saue valla elanikke ainult Saue linnas aadressil Pärnasalu põik 11 uus konstaablipunkt kodanikele, mis on vastuvõttudeks avatud esmaspäeviti kell 14-16 ja teisipäeviti kell 9-11.

Küll lubab Tamuri, et kui inimesel on mure ja ta mingitel põhjustel ei saa Saue linnas asuvat konstaablipunkti ise külastada, siis on olemas ka võimalus, et politsei esindajad tulevad ise koju kohale.

See ei ole tema sõnul üldse tavatu praktika. „Lihtsa näitena  - kodanik on teinud avalduse ja arvab, et tema jaoks on teema sellega lõppenud. Kuna menetlusprotsess paneb ette väga ranged reeglid koos tähtajaga, siis kutse edastamisele lootma jäädes ei ole võimalik neid täita.

Tekitatud kahju on tihti avaldajale sedavõrd väike, et ta ei ole motiveeritud menetlusele kaasa aitama tagasi kohale tulemisega. Vältimaks selliseid olukordi käivadki konstaablid enamuses kordadest ise kodanike juures," selgitab Tamuri.

Saue linn ja Saue vald on aasta algusest lülitatud ühise teeninduspiirkonna alla, kaks konstaablit tegutsevad mõlema omavalitsuse territooriumil, kusjuures ajaliselt näitavad politsetöö raportid jaotuvust selliselt, et 37% ajast täidetakse korrakaitse ülesandeid Laagri alevikuga seonduvalt, samas mahus lisaks ülejäänud valla piirkondades, Saue linnas on see number 26.
 
„Laagri paistab näiteks silma eriti relvaülesannetega, kus konstaabel peab relvaluba taotlenud isiku kodu külastama ja relvahoiutingimusi kontrollima," toob Tamuri näite, milliste teemadega konstaablitel muuhulgas tegeleda tuleb. Tema sõnul on piirkondades, kus elab inimesi tihedamalt, loomulik, et relvalubade taotlejaid ongi enam.

Samas ei ole politseiametnik tunnetanud, et Saue vallas oleks mingi korrakaitse teema eriliselt kõrgel, võrdlusena näiteks Klooga, Ämari, Rummu piirkonnad, kus ilmekalt avaldub näiteks lähisuhtevägivald.

Võrreldes Lääne-Harju keskmisega, kus on 13-28 kuritegu 1 000 elaniku kohta, siis Saue vallas leiab aset keskmiselt 15 sündmust.

Lisaks kodanike avaldustele ja väljakutsetele reageerimisele moodustab konstaablite tööst arevestatava osa ka patrulli ja liiklusohutusega seonduvad tegevused.

Kui väljakutseid ei ole, lähtutakse Tamuri sõnul patrullimispiirkonna valikul statistilisest liiklusanalüüsist - millistel aegadel, millistes kohtades on enim toimunud inimkannatanutega liiklusõnnetusi.
 
 „Konstaabel on häälestatud patrullimise ajal olema omas piirkonnas, kuid alati ei ole see võimalik. Kui on väljakutsed mujalt Lääne- Harju piirkonnast, siis võib olla ka Saue konstaablitel vajadus reageerida," segitab Tamuri.

Ja alati ei liigu patrull ringi politseivormis ja -autoga. Üsna tihti tehakse tööd ka erariietes. „Noorsoo temaatikas on peamine eesmärk teha alaealistele alkohoolsete jookide ja tubakatoodete kättesaadavus ning tarvitamine võimalikult raskeks. Just selliste tegevuste raames on päris tihti osa politseiametnikke erariietes," toob Tamuri näite. Samas kui erariietes ametnik märkab mingisugust avaliku korra rikkumist, siis sellele reageeritakse.

Kui on võimalik ja sündmus ei ole aegkriitiline, edastatakse info politseivormis ressursile, aga kui see ei ole võimalik, sekkutakse ise. Infovahetuse hoidmiseks luuakse edaspidi aga regulaarsed kokkusaamised politsei ja vallajuhtide vahel, et side Laagri konstaablipunkti ärakadumise järel liiga õhukeseks ei jääks.
______________________________________________________________________

Tähtis teada:

  •  Alates 20. maist asub Saue linna konstaablipunkt Pärnasalu põik 11 (praegu Tule põik 2).
  • Vastuvõtuajad esmaspäeviti kell 14-16 ja teisipäeviti kell 9-11.
  • Telefon 6124 577 (hetkel toimiv), alates 20. maist 6124 555.
  • Vastuvõtuvälisel ajal tuleks helistada korrapidaja numbril 6124 510, sealt edastatakse teemad piirkonna konstaablile.
  • Kui on pakiline teema, tuleks igal juhul helistada numbrile 110 ja kutsuda kohale patrull.
  • Kui teema ei vaja kohest sekkumist, saab lisaks vastuvõtuajale pöörduda ka eposti teel: signe.nomm@politsei.ee ja marek.tammis@politsei.ee.