Tööinspektor Rein Nelise sõnul on õmblustöö eeskätt sundasendis ja sundliigutustega töö, mis võib töötaja tervist kahjustada. Terviseriski suurendab seejuures halb sisekliima, sealhulgas tõmbetuule esinemine. Õmblustööl esineb ka raskuste käsitsi teisaldamist - materjal (kangarullid), valmistoodangu kastid. Esinenud on mitmeid kutsehaigestumisi õmblejate, nahatöötlejate kui ka jalatsivalmistajatega ning tööõnnetusi õmblusmasinate, trukipresside jm õmblustöödel kasutatavate masinate ja seadmete kasutamisel. Sageli toimuvad õmblustööd kitsastes tingimustes, kus ei ole liikumisteedele rõhku pööratud. Liikumisteedel esineb liikumist takistavaid esemeid. Sagedased on ka valgustuse probleemid õmblejate töökohtadel," lisas Nelis.

Kontrolli käigus anti 49 korral suulisi soovitusi, 56 rikkumist fikseeriti kontrollaktides ning 40 rikkumise kohta vormistati ettekirjutused.

Nelise sõnul võib hinnata üldist olukord sihtkontrolliga külastatud ettevõtetes pigem heaks. Peamisteks rikkumisteks olid korraldamata tervisekontrollid; töövahendite nõuetele mittevastamine ning riskianalüüsi tegevuskava puudumine.

„Kuues ettevõttes oli töötajate tervisekontroll korraldamata või tähtaja ületanud. Neljas ettevõttes puudusid töövahenditel kaitsepiirded või -seadised. Kolmes ettevõttes oli töökeskkonna riskianalüüsi kirjalik tegevuskava terviseriskide vältimiseks või vähendamiseks koostamata. Mitmetes ettevõtetes puudusid ohutusjuhendid füsioloogilise ohuteguri (sundasendid ja -liigutused), raskuste käsitsi teisaldamise ja töövahendite kohta. Tootmises ei kasutatud reguleeritavaid töötoole. Ühes ettevõttes risustasid elektrijuhtmed liikumisteid, teises oli põrandakate üles rullunud, kolmandas tee välisukse juures liivatamata ning puudus trepi käsipuu," ütles Nelis.

Sel aastal suunab Tööinspektsioon põhirõhu puidu- ja mööblitööstusele, töötamisele ehitusel, libisemisele ja komistamisele, tervisekontrollidele, tööõnnetuste uurimisele ning töö- ja puhkeajast kinnipidamisele.