Kehtiva ühistranspordiseaduse kohaselt korraldab omavalitsus ühistransporti oma territooriumil. Juhul, kui bussiliin läbib kahte ja enamat omavalitsust, on tegemist maakonnaliiniga ja korraldajaks on maavalitsus.

Läänemaal on viimasel ajal uurida ja analüüsida võetud võimalik omavalitsuste ühinemine. Juhul, kui maakonda tekib üks või kaks omavalitsust muutuvad paljud avalikud bussiliinid vallaliinideks ja nende korraldamise ning finantseerimise peab tagama omavalitsus.

Maavalitsus on seisukohal, et omavalitsuste ühinemise korral on oluline säilitada olemasolev maakonna avalike liinide võrk. Ühistranspordi korraldamine kõige üldisemas ja detailsemas mõttes peaks lähtuma maakonnakesksest asutustest, kes vastutab maakonna tasakaalustatud arengu eest.

Maavanem märkis ühistranspordi korraldamise võimaliku üleandmise kohta Maanteeametile, et see  toob kaasa jäigalt ametkondliku suhtumise Lääne maakonna ühistranspordi korraldamisel ja arvestamata võivad jääda läänlaste ning meie külaliste vajadused.

Siinkohal on oluline lisada, et ainukene institutsioon, kellel lasub ülesanne tagada maakonna tasakaalustatud ja terviklik areng, on maavanem. Ülejäänud ametid ja asutused tegelevad valdkondade arendamise, s.h ühistranspordi tagamisega pelgalt oma asutusele seatud kohustuste ja ülesannete raames.

Seega on oluline jätta/anda ühistranspordi korraldamise ülesanne maakonnakesksele asutusele, kes käsitleb maakonda tervikuna ja tagab avaliku teenuse osutamise Läänemaa elanikele ning külalistele parimal võimalikul moel.