Miks lasteaiatasu muudetakse?

Omavalitsustel tuleb ennekõike tagada laste parim võimalik õpikeskkond ja teha kõik selleks, et see keskkond oleks ka tur­valine ja meeldiv. Kuigi Rae valla kõikidel olemasolevatel lasteaedadel on kasutada ajakohane hoone ja territoorium, kaas­aegsed töö-, õppe- ja mängutingimused, tuleb jätkata tööd kvaliteedi parandamise nimel.

Kuueaastase poja isana saan öelda, et lasteaed ei ole lastehoid ega lapse ära andmise koht. Seal saavad lapsed kooliks ettevalmistuse, mille peale hakatakse la-duma aina uusi kihte. Alusharidusel on suur tähtsus lapse edasisel haridusteel ja lapsed väärivad võrdselt kvaliteetset alus­haridust, mis peab olema kõigile vanema­tele kättesaadav. Praegu ei ole oma lapsele alushariduse andmine iga vanema jaoks taskukohane, sest eralasteaed on kulukas.

Kuna vallal lasteaiakohti napib, on kahjuks pidanud osa vanemaid lahenda­ma lasteaiakoha puudumise probleemi eralasteaiast teenust ostes. Praegu käib Rae valla eralasteaedades ligi 70 last ja lastehoiu teenust kasutab 189 last. Kuigi eralasteaia teenus on osa lastevanemate esimene valik, on siiski väga palju pere­sid, kus esimeseks valikuks on munitsi­paallasteaed.

Kui võrdleme munitsipaallasteaia ja eralasteaia kohamaksumust, siis täna­vu on munitsipaallasteaedade keskmine eelarveline kuu kohamaksumus 196 eu­rot, millest seni on lapsevanemad katnud 27,80 eurot ehk 14,2 protsenti. Eralas­teaedade keskmine kohamaksumus on ligikaudu 400 eurot kuus, millest vald hüvitab eralasteaia toetusena 196 eurot ja lapsevanem maksab keskmiselt 204 eurot kuus. See tähendab üle seitsme korra roh­kem kui valla munitsipaallasteaedades.

Valla kohustus on luua kõigile lastele võrdsed võimalused alushariduse saa­miseks. See tähendab, et lasteaiakohtade arv peab katma reaalsed vajadused. Lä­hiaastatel on plaanis juurde rajada uusi lasteaiakohti. Tuleval aastal saab Lagedil valmis uus 80-kohaline lasteaed, 2013. aastal valmib Peetri lasteaia juurdeehitis, kuhu rajatakse 240 lasteaiakohta. Kuid lisaks juurdeehitisele on plaanis 2014. aastal ehitada uus lasteaed Peetri külla, mis võtab vastu 120 last. Samuti on kavas alustada 2014. aastal Jürisse uue lasteaia ehitamisega.

Kui meil poleks praegu vaja uusi las­teaiakohti, ei oleks sellise maksutulude laekumise struktuuri juures vaja kohatasu tõsta. Aga meil on juurde vaja minimaal­selt 500 lasteaiakohta, mille tulemusel suurenevad oluliselt ka meie lasteaedade majandamiskulud. Lasteaiatasu tõstmise eesmärk on ennekõike parandada valla eelarve võimet katta lasteaedade ülalpida­miskulusid.

Kuid vald on mõelnud ka perede peale, kus on sissetulekud väiksemad. Lasteaia hoolekogu ettepanekul on võimalik valla­valitsuselt taotleda kohatasu ja söögiraha tasumisel kas soodustust või vabastust. Seda kindlasti olukorras, kus pere sisse­tulekud jäävad toimetuleku piirile. Seega, arvestades oluliselt väiksemat kohatasu alates teisest lapsest ning võimalust taot­leda kohatasu maksmisel soodustust, on rakendatud lähenemist, kus soodustusi tehakse just neile, kes seda kõige enam vajavad. 


__________________________________

Aastail 2012-2015 alusharidusse tehtavate investeeringute eesmärk on rajada Rae valda 540 uut lasteaia­kohta.

Lagedi põhikooli rekonstrueerimine
Lagedi lasteaed-põhikooliks 2012. aasta lõpuks, mille käigus rajatakse neljarühma­line lasteaed 80 lapsele,

Peetri lasteaed-põhikooli lasteaia­osa juurdeehitis aastatel 2012-2013, millega lisandub 12 rühma 240 lapsele,

Peetrisse uus lasteaed 120 lapsele

2014. aastal ning Jürisse uus lasteaed 120 lapsele aastatel 2014-2015.
__________________________________

Uus lasteaiatasu hakkab kehtima tuleva aasta märtsist. Kui peres on üks lasteaialaps, on lasteaiatasu 47 eurot lapse kohta kuus. Alates teisest lapsest on lasteaiatasu lapsevanema avalduse alusel 33 eurot kuus ja tingimusel, et lapsed käivad Rae valla munitsipaal­lasteaias või mõnes Rae vallavalitsusega lepingu sõlminud eralasteaias.